Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-08-29 22:00:00

A muzulmánok szerint emberi jogokat sért a fejkendő-tilalom

Egy ruhadarab, amit a fél világ rossz szemmel néz

Kenyában ismét fellángolt a vita az iskolai fejkendőviselésről, miután egy katolikus püspök felszólalt a muszlim nők fejét és testét hagyományosan elfedő fátyol, a hidzsáb oktatási intézményekben történő viselése ellen.

Tényleg befolyásolja a tanítás minőségét, ha a muszlim lányok fejkendőt viselnek, amíg keresztény társaik fedetlen fővel ülnek az iskolapadban? E kérdés helyett a vallási törésvonalak határozzák meg a kenyai diskurzust: amíg a keresztény vezetők szeretnék, ha az iskolák falai között a muszlimok eltekintenének a fejkendő viselésétől, a hívő muszlimok ragaszkodnak hozzá, hogy lányaik mindenhol hordhassák a Korán szerint becsületük oltalmazását szolgáló hidzsábot.


Katolikus iskolák – elfátyolozott diákok?

A probléma nem új keletű, a kenyai vezetésnek évek óta nehézségeket okoz, hogyan viszonyuljon a vallási jelképek iskolai viseléséhez. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az oktatási intézmények több mint harmadát tulajdonképpen a római katolikus egyház működteti, és több száz iskola közvetlenül is az egyház tulajdonában van – ahol a vezetés egyértelműen nehezményezi a hidzsáb viselését.

 


Alkalmazkodniuk kell. Fotó innen

„A gyerekek közötti egyenlőséget semminek sem szabad kikezdenie” – hangsúlyozzák a katolikus vezetők, akiknek a fejkendő viselése elleni legfőbb érve, hogy az megosztottságot teremt az iskolában. „Nem a diszkrimináció a célunk: bármilyen vallási felekezethez tartozó fiatalt szívesen látunk iskoláinkban, ugyanakkor bizonyos szabályok és előírások követését mindenkitől elvárjuk” – összegezte álláspontját az ügyben Maurice Crowley, a kitalei egyházmegye püspöke néhány napja, újabb lendületet adva a hidzsábvitának.

Az utóbbi évek hasonló kijelentéseit több esetben tettek is követték: néhány katolikus iskola saját jogkörében megtiltotta a fejkendő viselését az intézmény területén. A muszlim közösség elmondása szerint a saját szabályokat bevezető iskolákból egyszerűen eltanácsolták azokat a lányokat, akiknek a szülei ragaszkodtak a hidzsáb viseléséhez. Az érintettek közül többen bírósághoz fordultak, de kevés esetben született az iskolát elmarasztaló ítélet.


Népszerűek az egyházi iskolák

A katolikus egyházi oktatási hagyományok Kenyában nem véletlenül erősek, a korai misszionárius munka eredményeként a kenyai lakosság nagy része keresztény, a muszlim kisebbség csupán tízszázaléknyira tehető. Csak néhány iszlám iskola működik az országban, és a muszlimok szívesen küldik olyan állami iskolákba a gyerekeiket, amelyek finanszírozásában különböző keresztény egyházak is részt vállalnak, azokban az intézetekben ugyanis általában magasabb az oktatás színvonala, és fizetett tanárokból sincs hiány.

A muszlimok úgy érzik, adófizető állampolgárként ők is hozzájárulnak az állami-egyházi vegyes iskolák fenntartásához, ezért joguk van katolikus iskolákban taníttatni gyerekeiket. A fejkendő viselésének tiltását diszkriminációnak tekintik, és határozottabb állami fellépést követelnek a kormánytól. A 2010-ben elfogadott új kenyai alkotmány minden gyermeknek garantálja az oktatáshoz való jogot; a muszlimok szerint a hidzsáb hordásának a tiltása szemben áll a dokumentumban lefektetett értékekkel, és az állampolgárok alapvető emberi jogait is sérti.


Hiányzik a határozott politikai döntés

A kenyai vezetés egyelőre tanácstalan az ügyben. A kormány 2009-ben ugyan elfogadta a muszlim diákok vallási öltözetét a katolikus egyházi magán-, illetve egyházi hozzájárulásokból finanszírozott állami iskolákban egyaránt, a döntésre azonban minden kenyai keresztény felekezet heves ellenállással reagált, így hamar erejét vesztette. A katolikus vezetés leginkább azt nehezményezte, hogy a kormány a döntés előtt semmilyen formában nem konzultált az egyházzal.

A probléma megoldásáért párbeszédre lenne szükség keresztények és muszlimok között, azonban a próbálkozások egyelőre sorra kudarcba fulladnak. Az egyházi iskolák vezetői úgy érzik, hiába tesznek engedményeket a muszlim diákoknak – biztosítva nekik például az iszlám által előírt napi öt kötelező ima gyakorlásának feltételeit –, gesztusaik nem találnak viszonzásra. A muszlim közösségek vezetői szerint nem kompromisszumokra, hanem egyszerűen a hidzsáb viselésének az elfogadására van szükség. A Kenyai Muszlim Nemzeti Tanács vezetője arra hívta fel a figyelmet: ha nem sikerül rövid időn belül megoldani a kérdést, a muszlim diákok tömegesen hagyhatják majd el a katolikus egyházhoz bármilyen formában kötődő iskolákat.

Egy hasonló végkifejlett talán a kenyai kormánynak is óriási pofont jelentene, az ország vezetése ugyanis a millennium óta fő prioritásként tekint az oktatás fejlesztésére, igyekszik ösztönözni, hogy a beiskolázottság szintje országosan is magas legyen. Az országban ezért 2003-ban ingyenessé tették az alapfokú oktatást, aminek a hatására több mint 70 százalékkal nőtt az általános iskolák látogatottsága.

 

Thurányi Kata

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Afrika
  • Valóban emberrablás történt?
  • Hamis és életveszélyes gyógyszerek kerültek forgalomba
  • Afrikai történet: magukra hagyták a menekülteket?
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Milliárdok tűnnek el
  • Népirtás után megtérés Ruandában
  • Újabb Mohamed-karikatúra miatt égtek a koptok házai
  • Megtért a kannibál tömeggyilkos
  • Jólét és demokrácia Afrikában?
  • Véres karácsony: tizenkilencen meghaltak
  • További cikkek Iszlám
  • Bérgyilkosok vadásznak a világhírű íróra
  • Ha egy muszlim nőt megölnek: becsületgyilkosság?
  • A fejkendő veszélyei a gyermekekre
  • Mikor lesz béke Izrael és Palesztina között?
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Vallási ünnepen robbantott az öngyilkos merénylő
  • A keresztény és az öngyilkos merénylők
  • Nők az iszlámban: Ezeregyéjszaka, a történeti forrás
  • Imát kér a keresztényektől a halálraítélt
  • A vallás teszi tönkre a turizmust?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.