Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2012-01-17 19:30:00

Hamis és életveszélyes gyógyszerek kerültek forgalomba

Hamis és rossz minőségű malária elleni gyógyszerek fenyegetik azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a betegség elleni védekezés érdekében tesznek Afrikában.

A tudósok a Wellcome Trust – Mahosot Kórház és az oxfordi Trópusi Betegségek Kutatóintézete által finanszírozott, a Malaria Journal-ben közzétett tanulmányban arra figyelmeztetnek, hogy milliók élete kerülhet veszélybe a „Fekete Kontinensen” a sokszor hatóanyag nélküli szerek miatt. A hamisított gyógyszerek károsíthatják a betegek szervezetét, sőt: gyógyszer-rezisztenciát alakíthatnak ki  a maláriaparaziták ellen. A malária 800 ezer ember életét követeli évente.


Veszélyes kombináció

A tudósok olyan hamis maláriagyógyszereket vettek górcső alá, amelyek 2002 és 2011 között kerültek forgalomba Afrikában. Arra a felfedezésre jutottak, hogy néhány hamisítványt különféle keverékből állítottak össze, rossz hatóanyagot tartalmaztak. A gyógyszerek – bár sok esetben enyhítették a malária tüneteit – nem gyógyították ki a kórból az embereket. Dr. Paul Newton, a kutatás vezetője a BBC hírportáljának elmondta, hogy lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy a továbbiakban a hamis gyógyszerek ne sodorják veszélybe az embereket, különös tekintettel a gyermekekre és a várandós nőkre nézve.

A kutatás során azt is megállapították, hogy a tabletta potenciálisan súlyos mellékhatásokat generálhat, különösen akkor, ha más gyógyszerekkel egy időben szedik azokat. Egyik ilyen gyilkos kombináció a HIV-fertőzések kezelésére alkalmazott tabletta és a hamis malária elleni szer alkalmazása egy időben.

A maláriaparazita egy idő után rezisztenssé válhat azokra a gyógyszerekre, amelyeket a kezelésére alkalmaznak. A kutatók közlése szerint a közelmúltban olyan gyógyszerekkel szemben vált rezisztenssé a betegség, mint a Klorokvin és a Meflokvin. Elmondták: amennyiben továbbra is hamis szerekkel kezelik az embereket, úgy az Artemisinin, a manapság ismert leghatékonyabb maláriagyógyszer sem fejti majd ki hatását. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a hamis maláriagyógyszerek tartalmaznak ugyan Artemisinin-származékot, de nem számítanak teljes értékű ellenszernek a parazita ellen.

Összegezve: a Kínából és egyéb helyekről származó kétes eredetű és összetételű malária elleni szerek nem szabadítják meg a testet a maláriaparazitától, sőt olyan ellenállást váltanak ki az igazi gyógyszerekkel szemben, amelyet nehéz vagy lehetetlen lesz kezelni. A kutatók egyébként az Ázsiából származó tabletták származási helyét úgy azonosították, hogy a tablettákban bizonyos, arra a helyre jellemző pollenfajtákat is találtak.

Dr. Paul Newton ezzel egy időben arra hívta fel az afrikai kormányok figyelmét, hogy fordítsanak kellő figyelmet a hamis malária elleni gyógyszerekre. Hozzátette: milliók élete kerülhet veszélybe a kétes eredetű gyógyszerek miatt. Emellett kárba vész az eddigi fejlesztésekbe fektetett pénz és energia a meggondolatlan gyógyszerkereskedők miatt.
 

Pusztító kór

Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) adatai szerint a malária Magyarországon is évszázadokon keresztül jelen volt. 1933 és 1943 között még évente átlagosan 10 és 100 ezer fő közötti megbetegedést regisztráltak. A fertőzés felszámolása csak a mocsarak lecsapolásával, szúnyogirtással, vérvizsgálatokkal, ingyenes gyógyszerekkel, a megbetegedettek szigorú követésével és kötelező terápiájával volt lehetséges. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1963-ban nyilvánította Magyarországot maláriamentessé.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban máig a malária számít az egyik leghalálosabb kórnak, a betegség elsősorban a társadalom legsérülékenyebb tagjait, a fiatal gyerekeket és a terhes anyákat veszélyezteti: az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) jelentései szerint évente átlagosan nyolc maláriás megbetegedés történik az 5 év alatti kongói gyerekek körében.

A malária elleni küzdelem jegyében Afrika-szerte több tízmillió szúnyoghálót osztottak szét az elmúlt években, a néhány NGO által indított kezdeményezés pedig széles körű mozgalommá fejlődött – 2006-ban több híresség is bekapcsolódott abba a világméretű kampányba, ami a malária 2015-ig való végleges felszámolását tűzte ki céljául.

 

– mi – (forrás: bbc.co.uk)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Afrika
  • Valóban emberrablás történt?
  • Afrikai történet: magukra hagyták a menekülteket?
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Milliárdok tűnnek el
  • Népirtás után megtérés Ruandában
  • Újabb Mohamed-karikatúra miatt égtek a koptok házai
  • Megtért a kannibál tömeggyilkos
  • Jólét és demokrácia Afrikában?
  • Véres karácsony: tizenkilencen meghaltak
  • A nemi erőszak az új főügyész célkeresztjében

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.