Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2012-01-15 09:01:00

Rettegésben élnek a „senki földjén”

Afrikai történet: magukra hagyták a menekülteket?

A Szudán és Dél-Szudán közötti vitatott régió, Abyei szétesésére hívja fel a figyelmet egy egyházi elöljáró.

Szudán déli részének többségükben keresztény lakosai januárban népszavazáson döntöttek arról, hogy országrészük szakadjon el a muzulmán Északtól, és alkosson önálló államot. A szétválás hivatalosan 2011. július 9-én volt. Abyeit az észak-szudáni hadsereg májusban foglalta el, amit felháborodással fogadtak világszerte. A térség a háború peremére sodródott, a területről pedig több tízezren menekültek el. Az afrikai Abyeiben, a vitatott régióban most katonai és politikai patthelyzet uralkodik. A 130 ezer Ngok Dinka lakosok többsége a tavalyi harcok miatt elmenekült otthonából, ahová a mai napig nem tértek vissza.


A béke mindenekelőtt

Dr. Zechariah Bol Deng, a Ngok Dinka törzs idős vezetője a Christiantoday-nek nyilatkozva elmondta: „Jelenleg az emberek még mindig szenvednek, százak élnek fedél nélkül a folyó mellett, az árnyas fák lombajai alatt húzzák meg magukat. Nem tudnak visszatérni tavaly elhagyott otthonaikba, mert a SAF még mindig jelen van Abyeiben. Az emberek félnek a katonáktól, és ez a helyzet nem fog egyhamar megváltozni. A gyermekek különféle betegségektől szenvednek, nincs gyógyszer, ezért magas a halálozási arány. A segélyszervezetek csak limitált számban tudják őket elérni, ezért a kétségbeesés a tetőfokára hágott a menekültek között.”

A megállapodás úgy szólt, hogy mind a SAF, mind pedig a Szudán Felszabadítási Hadsereg Emberei elhagyják tavaly szeptemberben a térséget, de mindössze utóbbi vonta ki embereit Abyeiből. Mervyn Thomas, a Nemzetközi Keresztény Szolidaritás (Christian Solidarity Worldwide) vezérigazgatója szerint elfogadhatatlan, hogy az ENSZ-megállapodás ellenére is maradtak a SAF katonái a térségben. Hozzátette: felfoghatatlan, hogy ezek a katonák több mint 100 ezer embert tartanak félelemben, akik nem mernek visszatérni otthonaikba. Félnek az erőszaktól, a kínzásoktól, a haláltól. Szerinte a nemzetközi közösségeknek nyomást kellene gyakorolniuk a szudáni kormányra ahhoz, hogy történjen előrelépés az ügyben. „Helyre kell állítani a békét a térségben, hogy több tízezer ember találjon vissza az otthonába” – tette hozzá Thomas.

Az ENSZ ideiglenesen biztonsági erőket küldött Abyeibe, hogy elősegítsék a békét, ugyanis ez a záloga a tartós nyugalomnak. Amíg ez nem következik be, továbbra is fedél nélkül, ellátatlanul, a senki peremén kell meghúzódniuk az elmenekült embereknek.

 

A Dél-Szudán függetlenségéről szóló népszavazást 2011. január 5–9-e között rendezték meg. A Dél-Szudáni Választási Bizottság január 30-án nyilvánosságra hozott előzetes eredménye alapján a választók 98 százaléka a függetlenedés, 1 százaléka az unió fenntartása mellett szavazott. A szerződésnek megfelelően Dél-Szudán 2011. június 9-én nyerte el függetlenségét. 2011. január 31-én Szudán alelnöke, Ali Osman Mohamed Taha bejelentette, hogy a szudáni kormány elfogadja a szavazás végeredményét. 2011. január 23-án összegyűlt a leendő állam megalakulását előkészítő kormánybizottság, és eldöntötték, hogy a megalakuló államalakulat hivatalos neve Dél-szudáni Köztársaság legyen. (forrás: Wikipédia)

 

– mi – (forrás: christiantoday.com)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Afrika
  • Valóban emberrablás történt?
  • Hamis és életveszélyes gyógyszerek kerültek forgalomba
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Milliárdok tűnnek el
  • Népirtás után megtérés Ruandában
  • Újabb Mohamed-karikatúra miatt égtek a koptok házai
  • Megtért a kannibál tömeggyilkos
  • Jólét és demokrácia Afrikában?
  • Véres karácsony: tizenkilencen meghaltak
  • A nemi erőszak az új főügyész célkeresztjében

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.