Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2012-01-30 18:57:00

Rendkívüli hideg: nemcsak a hajléktalanok vannak veszélyben

Megteltek a hajléktalanok szálláshelyei a hideg idő megérkeztével Győrött. A téli időszakban 330 otthontalan embernek tudnak szállást adni a városban - mondta Sütő Csaba, a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat vezetője.

Kilencven százalék feletti a hajléktalanszállók kihasználtsága országosan; Budapesten csaknem teljes kihasználtság mellett körülbelül még másfél ezer hajléktalan ember tölti az éjszakáit közterületen - tájékoztatta a Menhely Alapítvány hétfőn az MTI-t.

 

A mindenki számára hozzáférhető hajléktalanszállók kihasználtsága országosan 95, Budapesten 94 százalékos volt vasárnap este - írta Matlári Ferenc, az alapítvány munkatársa az MTI érdekélődésére küldött tájékoztatóban. Közölte, a korábbi évek felmérései alapján úgy tudják, hogy egy átlagos téli éjszakán, amikor a szállók csaknem teljes kihasználtsággal működnek, még legalább ezerötszáz ember tölti éjszakáit közterületen Budapesten.

Az alapítvány arra számít, hogy a következő fagyos napokban minden rendelkezésre álló helyre szükség lesz, hogy a segítséget kérők meleg helyen vészelhessék át a zord időt.
A november 1-jén kezdődő krízisidőszak első két hónapjában az utcán dolgozó szociális munkások 569, közterületen élő embert helyeztek el szállókon, közülük 250-et az idei szezonban elindított Budapesti Hajléktalanügyi Konzorcium által finanszírozott szálláshelyen - olvasható a tájékoztatóban.

Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, és a konzorcium egyik társelnöke az MTI-nek elmondta: a szervezetek felkészültek a hajléktalan emberek téli ellátására, de a gyors lehűlés miatt több hajléktalan szeretne egyszerre szállásra kerülni. Emiatt fontosnak nevezte a Volánbusz Zrt. azon felajánlását, amelynek köszönhetően a XI. kerületi Etele téren egy, körülbelül negyven ember befogadására alkalmas szállást napokon belül igénybe lehet venni. Közölte, a szeretetszolgálat a fővárosi hajléktalanoknak 350 férőhelyet tart fenn. Ezek mind a budai oldalon vannak, és még vannak szabad kapacitásaik.

Vecsei Miklós elmondta azt is, hogy a főváros budai oldalán kilenc utcai szociális szolgálat biztosítja folyamatosan az utcán élő hajléktalanok ellátását. Az utcai szociális szolgálatok mellett egy, mindennap működő teajárat (szendvics, forró tea), és a mozgó orvosi rendelő nyújt egészségügyi ellátást heti hat alkalommal, csatlakozva a teajárathoz.

A Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) hétfőn tudatta az MTI-vel: a Fővárosi Önkormányzat vezetőivel egyeztetve úgy döntöttek a nagy hidegre való tekintettel, hogy - átmenetileg - azonnal megnyitják a 150 férőhelyes új, átadás előtt álló Aszódi úti éjjeli menedékhelyet a fedél nélküli nők, férfiak és párok befogadására. Az új menedékhely, amelyben négyágyas szobák vannak, kedd este már fogadja a beköltözni szándékozókat.

Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa hétfőn az MTI-nek azt mondta: folytatódik az igen hideg téli idő, péntektől pedig többfelé havazásra is számítani lehet. "Igen csípősek" lesznek az éjszakák, kedd reggel mínusz 8, mínusz 13 Celsius-fokig süllyed a hőmérséklet, de a szélvédett, hóval borított részeken mínusz 15 foknál is hidegebb lehet. A maximum-hőmérséklet 0 mínusz 3 fok között valószínű. A hét folyamán hajnalban mínusz 9, mínusz 16, de kora délután is csak mínusz 4, mínusz 10 fok lesz jellemző - mondta Jenki Szilvia.

Győri Péter, a BMSZKI szakmai igazgatója, a Menhely Alapítvány kuratóriumi elnöke a kihűléses halálesetek kapcsán korábban az MTI-nek elmondta, a legveszélyeztetettebbek az otthonukban egyedül élő idősek, és nem a hajléktalanok. Az ilyen halálesetek kétharmada saját lakásban, egyharmada közterületen történik. Mint mondta, a kihűléshez az elhagyatottság és az oda nem figyelés vezet.

 

mti

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Hajléktalanság
  • Hajléktalan megasztár
  • Hajléktalanok életveszélyben
  • Kórházakba menekülnek a szegények
  • A bosszú küldte mélyre Orbán Annát
  • Hajléktalan megasztár
  • Életünk mélyén változtassunk
  • Ingyen fodrász hajléktalanoknak
  • Egyre több a hajléktalan gyermek
  • Volt-e okuk bulizni a hajléktalanoknak?
  • A kereszténység nem dícsőíti a szenvedést

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.