Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2012-02-01 17:59:00

Felekezetközi mozgalom a bántalmazás ellen

Szomorú kitekintés: egyháztagok is verik a nőket

Angliában 167 nőt erőszakolnak meg naponta, s hetente két nőt gyilkol meg partnere. Amerikában ez háromnaponta történik, Oroszországban óránként. Egy felmérés szerint a nők elleni erőszak ugyanolyan elterjedt az egyházban, mint a szélesebb társadalomban.

Ebben az évben indul útjára egy új kezdeményezés, mely felhívja a figyelmet a családon belüli erőszakra egyházon belül és kívül. A kezdeményező Restored nevű nemzet- és felekezetközi keresztény szervezet vezetője, Peter Grant azt mondja: sok egyház kezdi belátni, hogy a probléma létezik, és hajlandó is tenni ellene.  

 Legyél az első férfi, aki azt mondja: elég volt

A kampány során kiadnak egy chartát, miszerint a nőkkel szembeni erőszak sosem igazolható. Abban is igyekszenek tanácsot adni, hogyan tud legjobban segíteni egy gyülekezet vezetősége, ha bántalmazott nő fordul hozzájuk. Peter Grant provokatívan teszi fel a kérdést: Hol van az egyház, és hol vannak a férfiak? A kampány egyik mottója: „First Man Standing”,  kihívást tartalmaz férfiak számára, hogy elsőként álljanak fel az egyházközségben, a sportegyesületükben vagy a munkahelyükön, és tiltakozzanak a családon belüli erőszak ellen.

Peter Grant úgy véli, beidegződött attitűdökön kell változtatni először, ha a nőkkel szembeni erőszaknak véget akarunk vetni. Komoly csoportnyomás van azzal kapcsolatban, hogy a férfinak, mint a nő vezetőjének bizonyos előjogai vannak, és valamilyen értelemben értékesebb is, mint a nő. Ez megjelenik beszédben, stílusban, vagy a nők számára megalázó vicekben is.

A statisztikák elborzasztóak. Az Egyesült Királyságban a becslések szerint átlagosan 167 nőt erőszakolnak meg naponta, míg hetente két nőt gyilkol meg partnere vagy korábbi partnere. Az Egyesült Államokban ez három naponta történik meg, Oroszországban óránként. Egy nemrégiben történt felmérés szerint a nők elleni erőszak ugyanolyan elterjedt az egyházban, mint a szélesebb társadalomban.

 A Bibliára hivatkozva is lehet ütni?

Különösen nehéz az áldozatok helyzete, ha a férjük elismert egyháztag. A bántalmazó fél mindenféle  hatalmi és irányítási taktikát alkalmaz, és a „panaszkodót” gyakran megszégyenítik, mint lázadót, vagy arra késztetik, viselje alázattal a sorsát, ahogy a Bibliában meg van írva. Mindez gyengíti a nő önbecsülését, míg egy ponton túl úgy érzi: olyan értéktelen, hogy meg is érdemli a bántalmazást. Ez lehet fizikai vagy pszichológiai természetű egyaránt.  

 

A Restored szerint nemcsak imádkozni kell, hanem konkrét segítséget kérni és adni

A bántalmazók használhatják a Szentírást, amelynek alapján kiragadott mondatokkal igazolják a viselkedésüket. E szerint a nőknek kötelességük engedelmeskedni minden téren – szexuálisan is – és mindent meg kell bocsátaniuk. Ezért a kampány tartalmaz egy teológiai részt is, megmagyarázva, hogy a család biblikus rendje mit is jelent valójában, és mi az, amit semiképpen nem szabad a Szentírásba belemagyarázni – hiszen a Biblia senkit nem jogosít fel arra, hogy másokat terrorizáljon.

Peter Grant szerint a kampány nem fog megoldani mindent, de lehet eszköz az egyház kezében, hogy megpróbálja rendbe tenni ezt a kérdést. Létrehozhat olyan egyházi kultúrát, amely nem tűri az erőszakot, és ahol a nőkhöz azzal a szeretettel s megbecsüléssel fordulnak, ahogy Jézus tette.

 -mi

Forrás:

www.restoredrelationships.org

www.christianitytoday.com

  

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Gender
 • Kövér, fekete asszonyság az Isten?
 • Kirekesztett afgán nők: milyen élet vár rájuk?
 • Nevek harca a bíróságokon
 • Szilveszteri üzenet a ribancoktól
 • TOP 5 hely, ahol nem számít a nők élete
 • Reformáció és a nők: evangélikus szemmel
 • A nemi erőszak az új főügyész célkeresztjében
 • Nem vetette el gyermekét, megalázták
 • Nők kapták az idei Nobel-békedíjat
 • Kiűzik a nőiséget Jeruzsálemből?

 • A hét java

  © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.