Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-02-19 12:00:00

A tragédiák jelentős része elkerülhető lenne, ha tudnánk, mi a teendő

Halál 24 percenként – Kokóék harca a defibrillátorokért

Hirtelen szívmegállás miatt 24 percenként meghal egy ember Magyarországon, a túlélési esély egy százalék. Azonnali segítségnyújtással többségük megmenthető volna. A sportpályákon is egymást érik a tragikus esetek.

Fehér Miklósnak, Kolonics Györgynek, Ocskay Gábornak és Varga Zoltánnak ugyanaz okozta a halálát: a hirtelen szívmegállás. Kivételesen jó kondícióban lévő, abszolút egészséges életvitelt folytató sportolók voltak, és mind a négyen sportáguk imádott helyszínén, illetve edzés közben/után vesztették életüket. A megmagyarázhatatlan és az esetek jelentős részében előre megjósolhatatlan tragédiák azonban orvosi körökben „rutinbetegségnek” számítanak: Magyarországon naponta 24 percenként megáll valakinek a szíve. Ahogy a világhíres sportolóknak, úgy a közembereknek is percei vannak hátra ilyenkor, ha nem kapnak időben segítséget.

Még négy perc az életből

– Négy perc múltán a sejtek az oxigénhiányos állapot miatt visszafordíthatatlan károsodást szenvednek, ilyen esetben azonnal el kell kezdeni az újraélesztést! – szögezte le Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR-igazgatója, aki a „Segíts okosan!” országos program népszerűsítésébe a sztárvilág ismert arcait is bevonta. Az akció elsődleges célja, hogy széles körben terjessze az azonnali segítségnyújtás alapvető technikáit, illetve hogy végre minden mentőautóban legyen defibrillátor. Nagyjából óránként három ember hal meg naponta Magyarországon a hirtelen szívmegállás miatt, holott azonnali segítségnyújtással naponta akár több tucat életet is meg lehetne menteni! A március 31-én záruló kampányban az Unilever által forgalmazott 17 márka megvásárlásakor termékenként egy forinttal növelhetik a vevők az alapítvány számláját. A korábbi két évben levezényelt akció során 86 millió forintos adományt fordíthatott életmentő készülékek vásárlására az OMSZ.

Ismert arcok a kampányban
Az idén Jaksity Kata, Farkasházi Réka, Kozmann György, Kovács Kokó István, Katus Attila, Vincze Ottó és a Back to Black zenekar csatlakozott a „Segíts okosan!” kezdeményezéshez. Az ismert arcok népszerűségüket felhasználva igyekeznek minél több emberrel megismertetni az azonnali segítségnyújtás alapvető technikáit.

 

 

 

 

 

 

– Nagyjából 150 mentőautóbók hiányzott ez az alapvető eszköz, ma ez a szám 35-re csökkent, nagyon szeretnénk, ha március végére egyetlen mentő sem lenne az országban, amelyikben nincs defibrillátor – reménykedett Győrfi, aki nem csak ezt, de azt is fontosnak tartotta, hogy a plázákban, iskolákban, sporteseményeken, koncerteken egyaránt legyen újraélesztő készülék. Egyúttal egy téveszmét is igyekezett eloszlatni:

– A készülék kezelése egyáltalán nem bonyolult, egy gyerek is simán elbánik vele, hiszen amint kinyitja a doboz tetejét, a berendezés megszólal, és pontos utasításokat ad. Elrontani sem lehet a folyamatot, hiszen a halálközeli állapotnál csak jobb van. A sportolóknak is ismerniük kell az újraélesztést, ha nincs defibrillátor, akkor tenyérrel kell a mellkast pumpálni, és utána levegőt fújni a légutakba. Ezzel, ha nem is működik a szív, a keringést fenn lehet tartani addig, amíg kiérnek a mentős kollégák.

Kokó sem mert hozzányúlni

Egy héttel a kampány rajtja előtt még Kovács István olimpiai bajnok, profi ökölvívó világbajnok sem tudta, mi a teendő. – Hozzá se mertem volna nyúlni egy defibrillátorhoz – mondta Kokó, aki egészen más szemszögből közelített a hirtelen szívhalálhoz.

– Élsportolóként eszem ágában sem volt ilyesmin gondolkodni, azt hittem, engem ez nem érinthet, velem hasonló nem fordulhat elő. Pedig épp barátaim tragédiái mutatják, hogy a sportolók sem kivételezett emberek. Ezért csatlakoztam a kampányhoz, hiszem, hogy néhány év múlva a mostaninál sokkal jobb hatékonyságról tudunk beszámolni. Pofonegyszerű a módszer és a gép kezelése is, amit egy országos road show keretében népszerűsítünk majd.

Kokó szerint az élsportolók a mára leépült sportorvosi háttér miatt fokozott veszélynek vannak kitéve. Ismeretei szerint a néhány vezető ágazatot leszámítva a magyar élsport az alapvető orvosi szolgáltatásokat is nehézkesen kapja meg. A helyzetet nehezíti, hogy a kórfolyamat az esetek jelentős részében még a lehető leggondosabb szűrőprogramok esetében sem jelezhető előre.

– Furcsa az élet. Észrevétlenül szívedbe férkőznek az emberek, sportolók, színészek, barátok. Nem gondolsz rájuk minden nap, mégis olyan jó, hogy vannak. Néha hallasz róluk, látod őket a képernyőn, olvasol róluk az újságban. Amikor valamelyikük hirtelen elmegy, akkor döbbensz csak rá, milyen értékes része volt az életednek. Nekem ilyen Kolonics Gyuri is. Most hogy nincs, nagyon hiányzik – mondta Kovács Kokó.

– A legújabb eljárások minden korábbinál nagyobb biztonsággal mutatják ki a rizikófaktorokat – mondta Győrfi Pál. – Igaz, ezek a módszerek roppant költségesek, de szerintünk annál nincs drágább, mint elveszíteni egy fiatal életet.

A magyar sport hősi halottai
Fehér Miklós focista a hatvanadik percben állt be csereként a Guimaraes–Benfica portugál bajnokin. A hajrában gólpasszt adott csapattársának, később sárga lapot kapott, amit hamiskás félmosollyal nyugtázott. Pillanat sem telt el, megállt, fejét előre hajtotta, háta begörnyedt, kezeit térdére támasztotta, majd tehetetlenül esett hátra a fűre.
Ocskay Gábor kilencszeres bajnok, a magyar jégkorong történetének egyik legjobb játékosa Budapesten élő mennyasszonyánál pihente ki az aznapi tréning fáradalmait. Éjfélkor rosszul lett. 34 évet élt.
Kolonics György kétszeres olimpiai bajnok és tizenötszörös világbajnok kenus edzés közben, döbbenetesen gyorsan halt meg 24 nappal a pekingi olimpia előtt. Ez lett volna az ötödik ötkarikás versenye a 36 éves kenusnak.
Varga Zoltán olimpiai bajnok labdarúgó egy éve a Danuvia-pályán rendezett öregfiúk-meccsen, játék közben esett össze. Sportorvosi engedélye egynapos volt.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S. V. A.
 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Híres ember
  • Erdei szerelmes, és rájött: 27 évig rosszul csinálta
  • Kisegyház-interjúk: ami már kínos Németh Sándornak?
  • Korda György és Balázs Klári
  • A Gyűrűk Ura írója és a nagy fordulat
  • Sötétség délben: magyar volt a múzsa
  • Mit ünnepelnek a keresztények szilveszterkor?
  • „Tudtam, hogy vége mindennek” – interjú Pajor Tamással
  • Petőfi halálát el kell felejteni?
  • Böjte atya a szegedi Csillagbörtönben
  • AIDS-világnap: híres művészek, akik hordozták a vírust
  • További cikkek Társkapcsolat
  • A vallás nehezítheti a bántalmazott nők helyzetét?
  • Megrökönyödtek a gyermekek kötelezettségein
  • Miért nincs hangjuk a bántalmazott nőknek?
  • Mitől függ a nemzőképesség?
  • Számítógépes játékok: milyen hatással vannak a családra?
  • Erőszakolta, verte élettársát a színész: mi lesz az ítélet?
  • Működik-e a demokrácia a párkapcsolatban?
  • Nem bánhat önkényesen a krisztusi transzcendentális erőkkel
  • Rosszabb tanulók az elvált szülők gyermekei
  • Zsoltárt énekel az amerikai sztár

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.