Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Szavazófülke
Ön helyesnek tartja-e, hogy Isten neve szerepeljen az új alkotmány preambulumában?

 • Nem, mert ez ellenkezik az egyház és az állam szétválasztásának elvével.
 • Nem, mert Isten nevével nem dobálóznék.
 • Igen.
 • Szerintem eleve nincs szükség új alkotmányra.
 • Kultúra
  2012-01-04 20:00:00

  Közönségünknek ma már nem telik új lemezre

  Korda György és Balázs Klári

  A Baptista Szeretetszolgálat egyik téli Cipősdoboz-koncertjén fellépett Korda György és Balázs Klári is. A népszerű előadóművészeket a házasságról, a pókerről és a vallásos dalokról is kérdeztük.

  – Hogy találta meg Önöket a cipősdoboz-akció?

  – Balázs Klári: Valamilyen akció minden karácsony előtt meg szokott találni minket. Ezt ne úgy képzeljék el, hogy mi keressük a lehetőségeket, többnyire rengetegen fordulnak hozzánk támogatásért. Jártunk korábban az Ódry Árpád Színészotthonban, ahova elképesztő mennyiségű ajándékot vittünk, csokoládét, déli gyümölcsöket, sőt, az érkezésünk előtt alaposan kikérdeztük a hölgyeket, hogy meg tudjuk lepni őket a kedvenc parfümjükkel… De említhetném a Down-kóros gyerekek javára rendezett árverést is, ahol az általunk felajánlott tárgyakból közel egymillió forint gyűlt össze. Szóval, egyáltalán nem idegen tőlünk mások segítése.

  – Jóllehet Önök most egy koncertfellépéssel segítették a Baptista Szeretetszolgálat céljait, szoktak esetleg máskor cipősdobozba rejtett ajándékkal segíteni a rászorulóknak?

  – Korda György: Természetesen, bár szerintem nem a cipősdoboz a lényeg. Lehet hűtőszekrénydobozt is kevéssé értékes dolgokkal megtömni, míg egy cipősdoboznál kisebb csomagba is elférhet értékes, az illető számára nagyon fontos ajándék, például mobiltelefon vagy a munkavállaláshoz szükséges laptop.

  – Mi alapján döntik el, hogy kiket támogatnak? Vagy mindenhova elmennek, ahova hívják Önöket?

  – BK: Két társadalmi réteg fontos nekünk: az idősek és a gyerekek. Az öregeket azért kell megbecsülnünk, mert mindent nekik köszönhetünk – sajnos, sokan hajlamosak ezt elfelejteni. Nincs is annál szomorúbb, amikor egy idős embert magára hagynak. A kicsiket meg azért segítjük, mert tulajdonképpen ők a jövő generáció. Ez a két réteg nagyon fontos, megjegyzem, sokat elmond egy országról az, ahogyan a gyerekekkel és az idősekkel bánik. Korunkat tekintve mi középen vagyunk, ezért kötelességünk róluk gondoskodni, és nemcsak a családon belül, de az egész társadalomban is.

  – Fél évszázada éneklik fülbemászó slágereiket, éreznek éneklés közben valamilyen missziót, küldetést?

  – KGY: Igyekszünk példát mutatni a privát életünkben, de a színpadon is. A szeretet, a hűség, az összetartozás még a modern világban is fontos értékek.

  – Nem gondoltak arra, hogy vallásos dalokat is énekeljenek?

  – BK: Több lemezkiadó évek óta mondja, hogy kellene már egy karácsonyi lemezt készítenünk. Ami minket illet, őszintén csodáljuk a mostani fiatalokat, akik különösebb terv nélkül belevágnak az ilyen kalandokba, és nem zavarja őket, ha csak néhány lemezt vesznek meg. Mi arra is gondolunk, hogy a közönségünknek ma már nem mindig telik új lemezre, ezért kicsit óvatosak vagyunk. Sokan meg egyszerűen letöltik a netről a dalokat, amivel anyagi kárt okoznak az előadóknak. Nemrégiben nagyon szépen, ízlésesen feldolgoztuk Gounod Ave Mariáját. Amikor színpadon énekeljük, mi is beleborzongunk a gyönyörű muzsikába. Ezt néhány napja elő is adtuk a Frizbiben, ami talán nem a legjobb fórum volt ehhez a dalhoz, mindenesetre rengeteg gratuláló sms-t kaptunk a műsor végén. Gyurival úgy döntöttünk, ezt nem tesszük fel a netre, de talán később rákerül majd egy karácsonyi lemezre.


  „Ízlésesen feldolgoztuk az Ave Maria-t”

  – Gyuri a magyarországi póker apostolaként korábban azt nyilatkozta, büszke arra, hogy értelmes elfoglaltságot adott az ifjúságnak. Nem tart attól, hogy az ördög Bibliája egyeseknél szerencsejáték-szenvedéllyé és anyagi csődöt előidéző hobbivá válhat?

  – KGY: Emiatt a szülőknek kell aggódni meg a családtagoknak. A szenvedélybeteg ember még lóversenyezni sem tud tisztességesen! Azt figyeltem meg, hogy a függő emberek a kaszinóban 20-30 percenként felugrálnak, és asztalt, játékot váltanak. A Texas Hold’em nem erről szól! Ott a verseny, a sport szeretete a lényeg! Ezért nem is jó a mostani, szigorú pókertörvény, mert így a játékosok illegális, veszélyes klubokba fognak eljárni. Szerintem nem bűnös játék a póker, ennél sokkal veszélyesebb kártyajátékok is vannak. A Texas Hold’emben a szellemi koncentráció és a kitartás a lényeg, nem a szerencsén múlik a győzelem.

  – Házasságuk sokak számára példa értékű: van más is, amit a zsidó-keresztény értékvilágból bátran tudnak képviselni?

  – BK: Mind a két vallás a szeretetet és a másik megbecsülését hirdeti a házasságban. Nagyon sok jó vegyes házassággal találkoztunk, amelyben a zsidó és a keresztény partner csodásan élt együtt, úgy vélem, ez normális embereknél nem is jelenthet problémát. Anyukám 27 évig élt velünk, nagyon bölcs asszony volt. Kislánykoromban az iskolában kicsúfolták a zsidó barátnőmet, amin én sokat sírtam, és ő így vigasztalt: „Klárikám, ne törődj vele, a két vallás között csak az a különbség, hogy te a katolikus templomban, ő meg a zsidó templomban imádkozik.” Ennél bölcsebben nem lehet elmagyarázni a különbséget egy hétéves gyereknek, megjegyzem, mindkét vallás a szeretetet és a megbocsátást hirdeti. Fontos is a párkapcsolatban a másik segítése és a megbocsátás – persze most nem a durvaságra vagy a félrelépésre gondolok.

  – Ezek szerint gyakorolják is a hitüket?

  – BK: Lehetünk őszinték? Sajnos, elég ritkán. Amikor hosszabb ideig vagyunk külföldön, akkor nem ritkán szép keresztény vagy éppen zsidó ünnepekbe csöppenünk, emlékszem, egyszer Melbourne-ben nagyon megérintett minket egy vallási fesztivál. Ha kiszakadunk az itthoni környezetünkből, több időnk és energiánk van elmélyedni, és odafordulni a spirituális dolgokhoz.


  M. O.

  A képeket a Horizont Rendezvényszervező Irodától kaptuk.

  Kapcsolódó cikkek:

  Finisben a cipősdoboz-akció

  A szeretetnek nincs mértékegysége

   

  Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

  További cikkek Híres ember
 • Erdei szerelmes, és rájött: 27 évig rosszul csinálta
 • Kisegyház-interjúk: ami már kínos Németh Sándornak?
 • A Gyűrűk Ura írója és a nagy fordulat
 • Sötétség délben: magyar volt a múzsa
 • Mit ünnepelnek a keresztények szilveszterkor?
 • „Tudtam, hogy vége mindennek” – interjú Pajor Tamással
 • Petőfi halálát el kell felejteni?
 • Böjte atya a szegedi Csillagbörtönben
 • AIDS-világnap: híres művészek, akik hordozták a vírust
 • Hillsong-koncert Debrecenben (videó)
 • További cikkek Charity
 • Honnan ered a D. előtag D. Tóth Kriszta nevében?
 • Mi az, amit a legnehezebb feldolgozni?
 • Kérlek, dolgozz helyettem a hétvégén
 • Így segítsük a látássérülteket!
 • Vallásos pucér naptárak
 • Tűzifa tízmillióért a szegényeknek
 • Finisben a „cipősdoboz” akció
 • Óvodásokat vertek át a szcientológusok
 • Vásárolj, mert így segíthetsz!
 • Öltözz megint pirosba!

 • A hét java

  © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.