Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2012-01-26 06:00:00

Könyv Bicskei Bertalanról, az egyik legeredményesebb fociedzőről

Az MLSZ-é a sikerkapitány szakmai hagyatéka

Az MLSZ székházában bemutatták Kiss László Berci című könyvét, amellyel a szövetség a tavaly elhunyt Bicskei Bertalannak, az egykori válogatott játékosnak, korábbi szövetségi kapitánynak állít emléket.

Berzi Sándor, az MLSZ alelnöke miniportéval emlékezett barátjára. Mint mondta, 1979-ben, az MTK egyik akkori vezetőjeként dolgozott először együtt Bicskei Bertalannal, aki sikeres játékos-pályafutása után rendkívül tudatosan készült az edzői pályára. Nyelveket tanult, hogy a külföldi szakirodalom megismerésével fejlessze tudását – a nyelvtudásának aztán később még egzaktabb módon is hasznát vette, hiszen az itthon dolgozó edzők közül elsőként került ki a világhírű kölni főiskolára. Bicskei egyik edzői csúcspontját a magyar ifjúsági válogatott szövetségi kapitányaként érte el, amikor 1984-ben Eb-t nyert a csapattal. Azaz: Berci irányításával.

Merthogy Bicskeit sem barátai, sem kollégái nem nevezték Bertalannak – ő mindig, mindenkinek Berci volt. Egyben a magyar labdarúgás utóbbi 25 évének egyik legsikeresebb szövetségi kapitánya, aki 1998-ban, visszatérve a kapitányi posztra, olyan sikeres évet produkált, aminek azóta sem akadt párja. Mint ahogy az is kuriózum, hogy nyolc külföldi országban is sikerrel dolgozott – lapunk utolsó állomáshelyén, az afrikai Libériában egy éve készített vele interjút.

Kiss László, az egykori élvonalbeli játékosból lett kiváló sportújságíró, a Magyar Hírlap szerkesztője, a kötet írója elmondta, több évtizedes barátság fűzte őket össze, egyebek mellett hetente háromszor együtt futballoztak az újságíró-válogatottban. „Őszinte könyvet voltam csak hajlandó írni, olyat, amiben a jók mellett benne vannak a stiklik, vagy a korábban nem publikált történetek is.” Bicskei Bertalanné bejelentette: a szintén jelen lévő három fia, ifjabb Bertalan, Balázs és Károly teljes egyetértésével felajánlotta férje szakmai hagyatékát, jegyzeteit, írásait, tanulmányait a Magyar Labdarúgó Szövetségnek.

 

– mi –

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.