Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-06-11 09:00:00

A válóper érzelmileg labilissá teszi a család legkisebbjeit

Rosszabb tanulók az elvált szülők gyermekei

Egy 3500 amerikai általános iskolást bevonó vizsgálatban az elvált szülők gyermekei rosszabbul teljesítettek a matematikai feladatokban, mint teljes családban élő társaik.

A válóper lezajlását követően a gyermekek teljesítménye újra megközelíti utóbbiakét. Hyun Sik Kim, a Wisconsini Egyetem szociológusa az American Sociological Review című szaklapban tette közzé kutatási eredményeit. Különösen meglepte, hogy a válás előtt az érintett gyerekek semmiben nem különböztek társaiktól. Azt várta volna ugyanis, hogy a szülők közti konfliktusok, amelyek végeredményben a váláshoz vezetnek, megterhelik a gyerekeket –  magyarázta a kutató Die Welt című német lap internetes kiadása szerint.


Nagyon komoly megterhelést jelent a szakadás

Kim összesen több mint 3500 iskolás adatait értékelte ki, akik 1998-ban még óvodáskorúak voltak, és szüleikkel egyetemben egy hosszútávú vizsgálatban vettek részt. Ez tette lehetővé, hogy a családok adatait a válás előtt és után is elemezhesse. A matematikai teljesítmény befolyásolásán kívül a vizsgálat fényt derített arra is, hogy a válási procedúra alatt a gyerekek szorongóbbak és kevesebb önbizalmuk van, mint társaiknak, továbbá gyakrabban érzik magányosnak magukat. A szülők válása ugyanakkor egyáltalán nem hatott ki az érintett iskolások olvasási készségére.
 

 

Nem a csonka család, a válás nehezíti a tanulást

Nem az egyszülős család, nem is a papa és a mama közötti ingázás, hanem maga a válóper és az azt megelőző időszak van a legrosszabb hatással a gyermekek iskolai teljesítményére – állítja Gonzez Ilona. A pszichológust annak a kapcsán kérdezte a mindennapi.hu, hogy egy most nyilvánosságra került vizsgálat szerint az elvált szülők gyermekei rosszabbul teljesítenek matematikából, mint a teljes családban nevelkedő társaik.

A felmérés eredményeinek ismertetésekor azt is megjegyzik a kutatók, hogy a válóper lezajlását követően teljesítményük újra megközelíti a korábbit. A szakember szerint ez a legfontosabb megállapítása a vizsgálatnak, hiszen – mint azt saját praxisában is tapasztalta a pszichológus – a gyermekeket leginkább maga a válópert kísérő procedúra, pontosabban az a légkör viseli meg, amely szinte törvényszerűen jelen van egy ilyen helyzetben.

A gyerekek ugyanis meglepően jól viselik a válás utáni, megváltozott helyzetet, még akkor is, ha az olykor szülők közötti rendszeres ingázással jár. Egy sajátos énvédő mechanizmus indul be, melynek eredményeként főként a számukra előnyös elemeket próbálják kiragadni. Viszonylag hamar megtapasztalják, hogy mindkét szülő szokatlanul aktívan keresi a kegyeit, igyekszik a kedvében járni. Ezt a helyzet kínálta lehetőséget hamar felismerik és bizony élnek is vele. Éppen ezért a válást követő stressz jellemzően jóval kisebb a vártnál és a gyerekek többsége viszonylag hamar alkalmazkodik a megváltozott családi felálláshoz. Ezzel magyarázható, hogy a gyerekek iskolai teljesítménye a válópert követően igen hamar visszatér az eredeti szintre.
 

Lankad a figyelem

A kísérlet eredményeire utalva Gonzez Ilona kiemelte azt is, hogy talán azért a matematika terén mutathatók ki a legnagyobb különbségek, mert ez az a tantárgy, amely komoly odafigyelést, az agyi kapacitás „csúcsra járatását” igényli, vagyis egyfajta lakmuszpapírként jelzi, ha valami gond van a diáknál.  A válóper körüli, stresszes időszakban még a legnagyobb erőfeszítések mellett is lankad a gyermek figyelme, fáradt, szorongásos tünetei lehetnek, amelyek a rutinszerűen végzett feladatok terén is jelentős eredményromlást okoz.

A válást követően nyugalmi helyzet alakul ki, amelyben a gyermek rövid időn belül visszalendül a régi kerékvágásba, így az iskolai teljesítményei is a békés időszakot idézik – teszi hozzá a pszichológus. Természetesen nem lehet általánosítani, mivel vannak olyan gyermekek, akik szinte kényszeresen ragaszkodnak a megszokott körülményekhez és csak nehezen viselik a változásokat. Náluk a válóper lezajlása után hosszabb időnek kell eltelnie ahhoz, hogy ismét a régi formájukat mutassák.

 

Szigeti Ildikó, mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Társkapcsolat
  • A vallás nehezítheti a bántalmazott nők helyzetét?
  • Megrökönyödtek a gyermekek kötelezettségein
  • Miért nincs hangjuk a bántalmazott nőknek?
  • Mitől függ a nemzőképesség?
  • Számítógépes játékok: milyen hatással vannak a családra?
  • Erőszakolta, verte élettársát a színész: mi lesz az ítélet?
  • Működik-e a demokrácia a párkapcsolatban?
  • Nem bánhat önkényesen a krisztusi transzcendentális erőkkel
  • Zsoltárt énekel az amerikai sztár
  • Ledőlt az utolsó bástya: Máltán is lehet válni

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.