Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-07-08 22:30:00

Dél-Szudán elszakadásában az amerikai protestánsok sokat segítettek

Új nemzet születik: Hollywood is ujjongva ünnepel

Holnaptól hivatalosan is független lesz Dél-Szudán. Hosszú út áll még a most születő állam előtt, az elszakadás mámora azonban hetekig-hónapokig elhallgattathatja a kétkedő hangokat. Az USA karöltve ünnepel a helyiekkel.

Végre egy téma, ami összehozza az amerikai demokratákat és republikánusokat: Dél-Szudán függetlenségét más-más okból ugyan, de mindkét amerikai párt lelkesen üdvözli. Barack Obama saját külpolitikai sikereként mutathatja fel nem csak a januári sikeres népszavazás levezénylését (noha a 2005-ös békemegállapodást még George Bush elnöksége alatt kötötték meg a szembenálló felek), de azt is, hogy azóta sem tört ki klasszikus értelemben vett polgárháború (noha határvillongások több vitatott területen is voltak, ráadásul az ENSZ becslései szerint csak a déli országrészben január óta 2300-an haltak meg a törzsi torzsalkodásokban).

Ami pedig a republikánusokat illeti, a mögöttük álló protestáns csoportok megkönnyebbülve ujjonghatnak fel, hiszen a keresztény (de valójában inkább animista) Dél-Szudán végre elszakadhatott az őt évtizedek óta igában tartó „muszlim” Északtól. A protestáns egyházaknak komoly befolyásuk van a politikai életre: noha George Bush annak a kérésüknek nem tett eleget, hogy küldjön csapatokat Szudánba, nyomásukra komoly szankciókkal sújtotta Omar Bashir szudáni elnököt és körét.


A lobbizás is besegített

Hollywood is vigad, saját sikerének is titulálva az eseményt, hiszen George Clooney-től kezdve Don Cheadle-n át Brad Pitt-ig számosan igyekezték latba vetni befolyásukat, hogy az amerikai döntéshozókat kizökkentsék passzív magatartásukból. Közülük George Clooney bizonyult a legaktívabbnak, a Not On Our Watch nevű szervezetével, széles kooperáció segítségével felállított egy műholdképes megfigyelő rendszert, amivel a határvillongások során elkövetett atrocitásokat szerették volna felmérni.

Sokak szerint a lobbizásnak és a kampányoknak nem elhanyagolható szerepük volt abban, hogy egyáltalán létrejöjjön a 2005-ös megállapodás – sőt, egyesek odáig merészkednek, hogy kijelentsék: a protestáns nyomásgyakorlók és a hollywoodi sztárok nélkül ma még mindig harcban állna a két Szudán. Ami valahol szomorú: ezek szerint folyamatos külső nyomás nélkül, önszántából az amerikai vezetés nem jutott volna idáig.

Az amerikaiak széles tömegének érdeklődése is kritikus volt a politika mobilizálásában: az 1983 óta tartó második szudáni polgárháború akkor lett sikk ügy az USA széles tömegeinél, amikor „Lost Boys of Sudan” címmel 2003-ban kijött egy dokumentumfilm arról a több ezer dél-szudáni (többségében árva) gyerekről, akik a harcok elől Etiópiába, majd Kenyába menekültek. Végül a mostoha körülményeknek az vetett véget, hogy az USA 2001-ben befogadta őket.


Nincs vége a küzdelemnek

Hiába azonban az öröm, a függetlenségi ceremóniával nem oldódik meg semmi. Erre figyelmeztetnek a dél-szudáni helyi aktivisták is, akik attól félnek, hogy az USA ezek után befejezettnek találja küldetését, más „vonzó”, a lakosság szemében szimpatikus ügy mellé állva.

John Campbell, az USA korábbi nigériai nagykövete is kifejtette, hogy „amennyiben a végleges határvonalak és az olajvagyon megosztásának kérdésében dűlőre jutnak a felek”, az amerikaiak vélhetően más „támogatandó” ügy felé fordulhatnak. Kérdés azonban, hogy ha marad az utóbbi hónapokban tapasztalt alacsony intenzitású konfliktus, nem felejtődik-e el Szudán. Elvégre Líbia is az első néhány hétben volt igazán izgalmas, a január óta tartó konfliktus elhúzódását is rezignáltan vesszük tudomásul.

Lenne pedig mire figyelni. A dél-szudáni állam január óta ugyanis főleg északi szomszédjával és belső megosztottságával volt elfoglalva: a mai napig harcol az észak-szudáni hadsereggel a két országrész határán húzódó, olajban gazdag területekért (előbb Abyei, majd Dél-Kordofán államért), emellett pedig háborút folytat a saját területén garázdálkodó, a hivatalos hadseregbe betagozódni nem akaró milíciák tucatjaival. Államépítésre így nem sok ideje maradt.

Egy független állam attribútumainak egy részével rendelkezik csak. Legfontosabbként: végleges határ híján nincs végleges területe, és így lakossága sem. Van ugyan himnusza, amit hónapok óta tanítanak be országszerte, hogy a július 9-i ceremónián már mindenki fejből tudja énekelni. Van új zászlaja is, aminek a színei a szudáni lakosságot (fekete), a békét (fehér), a mártírok vérét (piros), a földet (zöld) és a Nílus vizét (kék) jelképezi, a sárga csillag pedig a dél-szudáni államok egységét hivatott jelezni.

Az ünnepségre Kínából érkeznek a zászlószállítmányok (honnan máshonnan?), a szombati ünnepség keretében egyet az ország legmagasabb pontjára, az Imatong-hegység egyik csúcsára is kitűznek majd. Nem elhanyagolható, hogy Dél-Szudánnak saját söre is van – egy olyan államban, ahol a mangón kívül szinte mindent importálni kell, ez igen nagy fegyvertény.

Dzsuba abban is reménykedik, hogy a 2005 óta élvezett részleges autonómia kellőképpen felkészítette őket a kormányzásra. Az minden bizonnyal nagy előny, hogy nem a nulláról kell elkezdeni építkezni: eddig is volt saját kormányuk, parlamentjük és bírói testületük. De hogy ezek mennyire ütik meg a nemzetközi mércét (már csak a képzett szakemberek hiánya miatt is), az már más kérdés – a kétkedő hangok arra a kormányzati korrupcióra emlékeztetnek és azt hangsúlyozzák, hogy a vezetés kizárólag a legmagasabb szintű intézményeket hozta létre, önkormányzatokról és helyi bíróságokról egyelőre szó sincs Dél-Szudánban.


Hiányosságok dögivel

Viszont nincs valutája, bélyege, 150 kilométernél hosszabban aszfaltozott útja, – hogy csak néhány hiányosságot soroljunk. Ezek közül a valuta különösen fontos attribútuma egy születő államnak, hiszen ezzel tudja a külvilág felé jelezni, hogy képes önmaga kormányzására. Az érmék és bankjegyek pedig kiváló felületet nyújtanak a nemzeti hősök előtti tisztelgésre.

A készülőben lévő dél-szudáni fonton minden bizonnyal szerepel majd John Garang, a polgárháború 2005-ben tisztázatlan körülmények között meghalt szellemi vezetője, noha sokan inkább a történelmi és kulturális értékek megjelenítésére fektetnék a hangsúlyt – a jelek szerint az új nemzeti valuta életbe lépése is emiatt a nézetkülönbség miatt csúszik.

Bohózatba látszik fulladni az ország internetes kódja körüli hercehurca. Független államként a Nemzetközi Szabványügyi Szervezethez (International Organization for Standardization, ISO) kell fordulni a két betűből álló kódhoz, ami onnantól kezdve az adott ország weboldalainak végén jelzi a hovatartozást. Dél-Szudán is megtette ezt a lépést: az „ss” betűkombinációt javasolva. Ami az ország nevét (South Sudan) tekintve végülis logikus döntés, a náci áthallás mégis aggályokat vet fel. Sok választási lehetősége azonban nincs az újszülött államnak: a lehetséges „sd” és „su” is foglalt – előbbi Szudán, utóbbi a Szovjetunió (bizarr módon máig aktív) kódja.


Barátságokat kötni

Nemzetközi szinten Dél-Szudán első dolga lesz felvételét kérni az ENSZ-hez. A tagságot várhatóan azonnal meg is kapja (hivatalosan már jövő héten a világszervezet 193. tagjává válhat), technikai akadályok miatt azonban az ország képviselője nem ülhet le azonnal a Közgyűlés termébe, az ugyanis tele van. És itt adódik a dilemma: a tervek szerint jövőre újítanák fel az egész épületet, akkor van-e értelme a dél-szudáni helyigény miatt már most, egy fél év kedvéért valahogy beszuszakolni egy plusz helyet, esetlegesen tönkrevágva az elektronikus szavazási rendszert is.

Dél-Szudán persze ragaszkodik az őt megillető helyhez, így az is felmerült, hogy a teremben helyet foglaló, ám csak megfigyelői státuszban jelenlévő két képviselőt (a Vatikán és a Palesztin Hatóság diplomatáját) hátraküldik a terem végébe, Dél-Szudán pedig elfoglalhatja az egyikük helyét. De még ezzel nincs megoldva az ügy: mivel az államok ABC-sorrendben ülnek, sokaknak át kell ülniük a szomszédos padba.

Az ENSZ mellett a világ országainak elismerését is el szeretné érni Dél-Szudán. Ebben sem lesz nehéz dolga, eddig egyedül a Kadhafi vezette Líbia értékelte „Afrika gennyes sebének” a dél-szudáni elszakadási törekvéseit, a nagyhatalmak azonban mind pozitívan állnak az új állam születéséhez, így várhatóan hetek alatt a világ nagy része elismeri majd az új afrikai országot. Ekkor kezdődik azonban csak a munka.

A diplomáciai kapcsolatok felvétele ugyanis nagykövetségek és/vagy konzulátusok kölcsönös megnyitását is jelenti (bár nem szükségszerűen), márpedig Dél-Szudánnak egyelőre az ENSZ-hez akkreditált nagykövetsége sincs – ezzel egyetlen társa a csendes-óceáni Kiribati szigetének, nem túl megtisztelő módon. Az épületeket azután meg is kell tölteni, ami szintén nem egy könnyű feladat, hiszen az utóbbi évtizedben diplomatákból nem sokat képeztek.


Tóth Miklós

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Afrika
  • Valóban emberrablás történt?
  • Hamis és életveszélyes gyógyszerek kerültek forgalomba
  • Afrikai történet: magukra hagyták a menekülteket?
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Milliárdok tűnnek el
  • Népirtás után megtérés Ruandában
  • Újabb Mohamed-karikatúra miatt égtek a koptok házai
  • Megtért a kannibál tömeggyilkos
  • Jólét és demokrácia Afrikában?
  • Véres karácsony: tizenkilencen meghaltak

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.