Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-05-24 19:38:00

Húszezer ember fejvesztve menekül

Szudán: megint tombol a pokol

Feszült a helyzet a két Szudán közötti határvidéken, miután a mindkét félnek egyaránt fontos Abyei várost az északi hadsereg tankokkal elfoglalta. A lakosság fejvesztve menekül, az ENSZ és az USA fenyegetőzik.

Az egy hete kezdődött harcok után az észak-szudáni hadsereg – tizenöt tankot is bevetve – elfoglalta a stratégiai fontosságú Abyei városát. A két országrész pontosan nem meghúzott határán fekvő, az alatta húzódó olajvezetékek, vizei és legelői miatt rendkívül fontos település a hozzá tartozó régióval együtt az év eleji dél-szudáni népszavazással párhuzamosan maga is eldönthette volna, hogy melyik országrészhez csatlakozik, a két politikai fél közötti huzavona azonban ezt megakadályozta.


38 milliárd dollár veszélyben

Azóta a két hadsereg elvileg közösen felügyeli a területet, ám az integrált egységek a gyakorlatban kevéssé valósultak meg – az északi és déli katonák együttműködés helyett sokszor inkább egymásnak esnek. Az eddigi súrlódások azonban eddig háttérbe szorultak, a szudáni hírek inkább az északi fiatalok demokratikus kezdeményezéseiről és a déli területeken dúló gerillaharcokról szóltak. Most azonban hirtelen megint a nemzetközi média kereszttüzébe került Abyei. Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szerint a harcok elől a város szinte teljes lakossága (mintegy húszezer fő) elmenekült, miután az egymással szembenálló katonák viskókat gyújtottak fel és boltokat raboltak ki.

Az ENSZ szudáni missziója, az UNMIS azonnal elítélte a történteket és felszólította a feleket az „ellenségeskedés azonnali felhagyására”, az északi csapatoktól pedig azt követelte, hogy vonuljanak ki a területről. Az ENSZ korábban többször is összetűzésbe keveredett az északi csapatokkal, ezek ugyanis eseti jelleggel a járőröző békefenntartókra is rátámadtak.

Az Egyesült Államok is megszólalt, annál is inkább, mert képviselője a Biztonsági Tanács tagjaival együtt éppen Khartúmban tárgyalt. Az USA különleges megbízottja, Princeton Lyman figyelmeztetett: az észak-szudáni kormányzat az abyei akciójával a 38 milliárd dolláros adósságelengedési programját veszélyezteti. Ha nem vonul ki azonnal a területről, és nem kezdi meg a tárgyalásokat a déli partnereivel Abyei jövőjéről, könnyen elveszítheti a hatalmas összeget. Márpedig ez akár a gazdaságának összeomlásához is vezethet.


A függetlenség előszobájában

Dél-Szudán az évtizedes harcok nyomán idén januárra érte el, hogy népszavazáson dönthessen esetleges függetlenedéséről. Az ünnepi eseményen a szavazásra jogosultak 99 százaléka az elszakadás mellett döntött – Afrika és a világ legfiatalabb állama hivatalosan július 9-én kiáltja majd ki függetlenségét. Sokan azonban tartanak tőle, hogy a baráti hivatalos nyilatkozatok ellenére a két Szudán kapcsolata könnyen megromolhat a jövőben.

A félelmek középpontjában éppen Abyei régió áll, melyet mindkét fél magának akar. Etnikailag a túlnyomó részben déli dinkák által lakott Abyei Dél-Szudánhoz kapcsolódik, bár a területet évszázadok óta használják az északi nomád misseriya pásztorok is, akik attól rettegnek, hogy az elszakadás esetén elveszítik bejáratott legelőiket. Márpedig egyelőre még választójoguk sincs, amivel esetleg megakadályozhatnák ezt a katasztrófát. A dinkák ugyanis – Dél-Szudán támogatását élvezve – azzal érvelnek, hogy csak az állandó lakosok jogosultak szavazni a térség jövőjét illetően, a nomádokat tehát kizárnák a procedúrából. Khartúm természetesen erről hallani sem akar, hiszen az őt támogató misszeriya pásztorok nélkül minden esélye elszállna a régió megtartására.


Tóth Miklós

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Afrika
  • Valóban emberrablás történt?
  • Hamis és életveszélyes gyógyszerek kerültek forgalomba
  • Afrikai történet: magukra hagyták a menekülteket?
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Milliárdok tűnnek el
  • Népirtás után megtérés Ruandában
  • Újabb Mohamed-karikatúra miatt égtek a koptok házai
  • Megtért a kannibál tömeggyilkos
  • Jólét és demokrácia Afrikában?
  • Véres karácsony: tizenkilencen meghaltak

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.