Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-07-16 10:54:00

Ezúttal a csapadék elől menekülnek az emberek

Szenvedést hozott az eső Mogadishuba

Megérkezett a várva várt eső Mogadishuba, de az ott élők inkább átoknak, mintsem áldásnak gondolják a csapadékot.

Nem elég, hogy a mindennapi bevásárlásért az életüket kell kockára tenniük, nem elég, hogy az utóbbi évtizedek legsúlyosabb aszálya fenyegeti őket, most újabb kihívással néznek szembe a szomáliai Mogadishu lakói: megérkezett a várva várt eső, áldás helyett azonban átkot hozott.


Isten haragja?

Dominique LaPierre nagysikerű klasszikusában, Az öröm városában olvashatjuk, hogy az indiai parasztok milyen sóvárogva várják a monszunt. Hosszú hetekig mást sem csinálnak, mint kémlelik az eget, miközben gazdagabbnál gazdagabb áldozatokat mutatnak be az isteneknek, a kegyükért esedezve. Amikor a perzselő napsütés szinte már teljesen kitikkasztja a földeket, veszélyeztetve nem csak a következő évi termést, de ezáltal az életben maradást is, egyik pillanatról a másikra lecsap a monszun. A csapadék azonban nem épít, hanem rombol, a hirtelen lezúduló hatalmas mennyiséget ugyanis nem tudja befogadni a föld, ráadásul az otthonokat is erősen megrongálja. Aki teheti, menekül az istenek haragja elől.


Szélsőséges időjárás Mogadishuban. Kép innen

Hasonló helyzetben van Mogadishu lakossága. A térséget hatvan éve nem látott szárazság sújtja, ehhez képest a szomáliai fővárosban most inkább a hirtelen jött csapadék okoz gondot: aki eddig a szárazság, most a csapadék elől fut menedéket keresve. Segélyszervezetek szerint legalább öten – köztük három gyerek – egyszerűen megfagytak a hideg esőtől.

A kelet-afrikai térségben – Kenyában, Dél-Szudánban, Etiópiában, Szomáliában – 10 millió embert veszélyeztet az aszály, szakértők szerint hatékony válaszok nélkül még az 1984-85-ös, egymillió áldozatot követelő éhínség nagyságát is felülmúlhatja az idei válság. Az otthonukat a polgárháború miatt elhagyni kénytelen szomálik táborokba zsúfolódva várnak sorsuk jobbra fordulásukra, ám közülük kerülhet ki a legtöbb áldozat. Az öt év alatti gyermekek és a terhes nők a leginkább veszélyeztetettek, köztük nagyon gyakori a fertőző hasmenés, tüdőgyulladás és kanyaró.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy a Szomália déli és középső területeinek nagy részét ellenőrzése alatt tartó militáns iszlamista szervezet, az al-Shabaab eltörölte még tavalyelőtt hozott határozatát, amivel megtiltotta a külföldi segélyszervezetek jelenlétét az országban.
Ez azonban önmagában nem fogja megoldani a problémát, gyors nemzetközi reakció nélkül tízezrek fognak éhen halni. A mogadishui kórházak időközben kifogytak a gyógyszerekből – sokan érkeztek ugyanis a fővárosba az éhínség elől menekülve –, így nem tudják felvenni a harcot a kibontakozóban lévő járványokkal szemben. És ami a legijesztőbb: még a korábban aszállyal egyáltalán nem sújtott szomáliai területekről is egyre szomorúbb hírek érkeznek: aki teheti, menekül, aki meg nem, az éhenhal.

 

Tóth Miklós

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Afrika
  • Valóban emberrablás történt?
  • Hamis és életveszélyes gyógyszerek kerültek forgalomba
  • Afrikai történet: magukra hagyták a menekülteket?
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Milliárdok tűnnek el
  • Népirtás után megtérés Ruandában
  • Újabb Mohamed-karikatúra miatt égtek a koptok házai
  • Megtért a kannibál tömeggyilkos
  • Jólét és demokrácia Afrikában?
  • Véres karácsony: tizenkilencen meghaltak

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.