Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-07-05 14:00:00

Azzal fenyegették őket, hogy rájuk gyújtják a falut

Szellemfalvak Kenyában: győzött a lobbi

Nyugaton felvásárolják, Kenyában viszont egyszerűen kisajátítják a bioüzemanyaghoz szükséges földeket. A nincstelenekké váló lakosság hiába háborog.

Kenya leghosszabb folyója, a Tana deltája szomorú jelenség tanúja az elmúlt hónapokban. A térségben falvak sora néptelenedik el – kormányzati nyomásra. Az egykori lakók minden lehetséges ingóságukat magukkal vitték, azonban a kunyhóik váza és egy-egy elszórt eszköz jelzi, hogy itt nemrég még emberi közösségek élték mindennapjaikat. Mára a mocsaras területet felszántották, hogy előkészítsék a terepet új rendeltetésére: szárazságtűrő növények termesztésére.


Semmijük sem maradt

A kormányzat mindenféle kompenzáció nélkül üldözte el az értékes területről a (volt) tulajdonosokat, akiknek sok választási lehetőségük nem maradt: megfenyegették őket, hogy vagy maguktól mennek el, vagy felgyújtják az egész falut. Az erről szóló beszámolók nem egyedülállóak, hanem sokkal inkább egy átfogó terv szerves részei, a kenyai vezetés ugyanis az elkobzott földeken szárazságtűrő növényültetvényeket tervez kialakítani. Ez azonban messzemenő következményekkel járhat: az áldozatok elveszítik évtizedeken át művelt földjeiket és vízlelőhelyüket, a máshol való letelepedésük pedig konfliktust szül a helyiekkel.


Egyetlen tollvonással váltak földönfutóvá
Fotó: guardian.co.uk

Kenya amúgy is hírhedt a nomád törzsek közötti véres összecsapásokról – a legelő és ivóvíz ellenőrzéséért vívott állandó harc csak az utóbbi hónapban több tucat emberéletet követelt az északi, Etiópiával határos határterületeken – a földek elkobzása ezen csak rontani fog.
Az akció fonákját leginkább az mutatja, hogy hivatalosan „környezeti okokból” sajátítják ki a kérdéses földterületeket – miközben ezzel több száz ritka madárfaj élőhelyét veszélyeztetik. Az sem teszi védhetőbbé a kormányzati lépést, hogy a cukornádat és a jatropha nevű mogyorófajtát a bioüzemanyag iránti egyre nagyobb nyugati igény kielégítésére telepítik a mocsaras területekre, azok tehát nem élelmezési célokat használnak.

De nem csak az elűzöttek háborognak, hanem a szomszédos, még sorra nem került falvak lakói is. A területen ugyanis hamar megjelentek a külföldi magáncégek, magukkal hozva a fejlett világ attribútumait: a szennyezett vizet, a szeméthegyeket és a zajt. A helyi lakosság tehetetlen, a legtöbben csak utólag, a buldózerek megjelenésekor értesülnek arról, hogy a földjeiket valaki valakinek eladta. Ez a bánásmód olyannyira felbőszített egyeseket, hogy a fegyveres ellenállás lehetőségét is felvetették. Hiába küldtek ugyanis delegációt Nairobiba, egyik miniszter sem fogadta őket. A Nature Kenya nevű civil szervezet mindenesetre melléjük állt, arra biztatja a lakókat, hogy forduljanak bírósághoz az ügyben, az ugyanis biztosan nem jogszerű, hogy évszázadok óta itt élő családokat egyetlen tollvonással nincstelenné változtatnak.

Guardian/t.m.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Afrika
  • Valóban emberrablás történt?
  • Hamis és életveszélyes gyógyszerek kerültek forgalomba
  • Afrikai történet: magukra hagyták a menekülteket?
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Milliárdok tűnnek el
  • Népirtás után megtérés Ruandában
  • Újabb Mohamed-karikatúra miatt égtek a koptok házai
  • Megtért a kannibál tömeggyilkos
  • Jólét és demokrácia Afrikában?
  • Véres karácsony: tizenkilencen meghaltak

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.