Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-10-14 08:15:00

Az afrikai orvoslással foglalkozók száma egyre nagyobb a brit szigeteken

Iszonyat: Vérükért rabolják el a gyerekeket

Az utóbbi négy évben legalább 400 olyan afrikai gyereket raboltak el és hurcoltak be Nagy-Britanniába, akiket azután a hatóságok szabadítottak ki, állítja a BBC.

Az embercsempészet mikéntje nehezen megfejthető, a miértje azonban világos: a szigetországban élő és praktizáló csodadoktoroknak van rájuk szükségük.


Kuruzslók és bűnözők


A hagyományos afrikai orvoslással foglalkozók száma egyre nagyobb a brit szigeteken, hirdetéseiket helyi újságokban éppúgy megtaláljuk, mint az utcákon szórólapok formájában. A legtöbbjük ártalmatlan, kuruzslásuk senkinek nem árt, de a jelek szerint néhányuk komoly bűncselekmények részesei: ártatlan gyermekek elrablása, Angliába hurcolása és végletekig történő kihasználása szárad a lelkükön.

A gyerekeket a vérükért rabolják el: egy ősi afrikai hiedelem szerint ugyanis a vérnek különleges ereje van, azt a csodadoktorok rituális szertartásokon használják fel, hozzájárulva így a hozzájuk forduló kliens egészségének megőrzéséhez vagy valakinek a gyógyulásához.

A gyerekeket erőszakkal fogva tartják, majd bizonyos időközönként vért vesznek le tőlük – jóval többet és gyakrabban, mint szabadna. Itt nincs fecskendő: a fogva tartó egyszerűen a hajánál fogva megragadja a gyereket, majd megvágja őt a karján, a fején, a lábán, vagy éppen a nemi szervén, és összegyűjti a kifolyt vért.


Félelem a megtorlástól


A gyermekek az elzárt környezetben lelkileg is átalakulnak. A folyamatos erőszak következtében maguk is elhiszik, amit rabtartóik beléjük sulykolnak: hogy gonoszak, és ez most jogos büntetésük része. A fenyegetések is megteszik hatásukat: a legtöbb kiszabadított áldozat nem meri vállalni arcát, félve kínzói megtorlásától.

A BBC újságírója, Chris Rogers maga is elment több csodadoktorhoz, pénzügyi gondokkal küzdő, gondterhelt férfinak adva ki magát. A tíz jelöltből mindegyik ajánlott gyógyfüveket, ketten azonban azt is felvetették, hogy emberi vérrel végrehajtott rituáléval is próbálkozhatnának.

A legtöbb gyermek Ugandából érkezik, legalábbis az amerikai külügyminisztérium vonatkozó jelentése szerint. Az utóbbi négy évben a kelet-afrikai országban 4000 gyermek tűnt el nyomtalanul. Chris Rogers-nek nem is esett nehezére, hogy találjon olyan embert Kampalában, Uganda fővárosában, aki maga is segédkezett a gyermekek elrablásában. A bűnöző, aki nem volt tudatában annak, hogy szavait felveszik, minden nehézség nélkül akár száz gyermeket is tudott volna szállítani az ál-embercsempésznek. Méghozzá ahogyan a megrendelő akarja: létezik a tranzakciónak hivatalos útja is, de kívánságra akár rabolhat is gyereket. Egy gyermek ára 10 ezer font volt.


Tóth Miklós/ forrás: BBC

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Afrika
  • Valóban emberrablás történt?
  • Hamis és életveszélyes gyógyszerek kerültek forgalomba
  • Afrikai történet: magukra hagyták a menekülteket?
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Milliárdok tűnnek el
  • Népirtás után megtérés Ruandában
  • Újabb Mohamed-karikatúra miatt égtek a koptok házai
  • Megtért a kannibál tömeggyilkos
  • Jólét és demokrácia Afrikában?
  • Véres karácsony: tizenkilencen meghaltak

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.