Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-07-10 15:00:00

Az ENSZ mindent megtesz a hatékony segítségnyújtás érdekében

Földi pokol Szomáliában: milliók küzdenek a szárazsággal

A szárazság áldozatain segítene az ENSZ Szomáliában, de ez korántsem egyszerű dolog. Egy pohár víz bevitele is komoly akadályokba ütközik.

Antonio Guterres, az ENSZ Menekültügyi Szervezetének elnöke a BBC-nek nyilatkozva elmondta: segélyszervezeteket indítanak Szomáliába, hogy segítsenek a szárazság sújtotta térség áldozatain.


A szenvedés arcai

Sokan maradtak élelem és ivóvíz nélkül, tömegek váltak földönfutóvá a pusztító aszály miatt. Guterres hangsúlyozta: mindent megtesznek annak érdekében, hogy leküzdjék az akadályokat; már folynak a tárgyalások a hatékony segítségnyújtás érdekében. A segélyek elosztásba bevonnák a helyi csoportokat is, beleértve az al-Shahab szervezetet is, amelyet az Egyesült Államok terroristáknak tart.


A szenvedés egyik arca Szomáliában
Fotó: timeslive.co.za

Szomáliában súlyos szárazság tombol, de ezen kívül négy másik országban is pusztít az aszály. „Afrika szarvában” mintegy 10 millió ember küzd az élelem– és ivóvízhiánnyal. Több ezer szomáliai a szomszédos Etiópiában és Kenyában keres menedéket, de sokan Szomáliaban rekednek az országban dúló belső harcok miatt– mondta Guterres a BBC–nek. Az ENSZ vezető elmondta: a szomáliai emberek szenvedése jelen pillanatban teljesen megdöbbentő, ezért regaszkodnak ahhoz, hogy a nemzetközi közösségek segítségével mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy megvalósuljon a humanitárius segítségnyújtás Szomálián belül. Hozzátette: nem egyszerű a dolog, hiszen rengeteg súlyos akadályt meg kell szüntetniük, de úgy érzi, hogy jó irányba haladnak.


Akadályok leküzdése

Guterres azt is közölte, hogy megoldást keresnek annak érdekében, hogy a militáns iszlám csoport, az al–Shahab által felügyelt területeken akadálytalanul és erőszak nélkül haladhassanak át a segélyszállító konvojok. Néhány csoport már megkezdte humanitárius munkáját az országban, az egyik ilyen az Orvosok Határok Nélkül, akik egészségügyi ellátást tudnak biztosítani a szárazság áldozatainak. Az egyik ilyen táborba már 5000 embert fogadtak be, de sajnos élelmiszert nem tudnak számukra biztosítani.

A másik segélyszervezet az MSF, amely főként az al–Shahab által irányított területeken dolgozik. Joe Belliveau a szervezet képviselője a BBC–nek nyilatkozva elmondta, hogy a Szomálián belüli táborokat a kétségbeesés és a kiszolgáltatottság hozta létre. Belliveau azt is elmondta: az al–Shahab megengedte az MSF–nek a műkédést az általuk kontrollált területen.

 

–mi, BBC –

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Afrika
  • Valóban emberrablás történt?
  • Hamis és életveszélyes gyógyszerek kerültek forgalomba
  • Afrikai történet: magukra hagyták a menekülteket?
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Milliárdok tűnnek el
  • Népirtás után megtérés Ruandában
  • Újabb Mohamed-karikatúra miatt égtek a koptok házai
  • Megtért a kannibál tömeggyilkos
  • Jólét és demokrácia Afrikában?
  • Véres karácsony: tizenkilencen meghaltak

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.