Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-09-07 22:27:00

Békefenntartás helyett visszaélések

ENSZ-katonák: terjed a kéksisakos szexbűnözés

Kínos botrányba keveredett az ENSZ: két missziójának katonái ellen is szexuális erőszak miatt indult vizsgálat.

Gyors egymásutánban két hasonló eset borzolja a kedélyeket az ENSZ berkein belül. Az egyik az Elefántcsontparton állomásozó UNOCI-t érinti: a vádak szerint a misszió több katonája szexuális erőszakot követtek el helyi lakosokon, köztük fiatal lányokon és fiúkon. Az egyik kiemelt történet egy 13 éves lány megpróbáltatásait írja le, amely szerint a békefenntartók csoportosan erőszakolták meg őt az otthonától nem messze. Az erőszaktevők nemzetiségét egyelőre nem hozták nyilvánosságra, helyi beszámolók szerint azonban a katonák marokkóiak voltak.


Nem egyedi eset

Haiti szigetén – amely még mindig csak ocsúdni próbál a tavalyi földrengésből –, kísértetiesen hasonló eset történt. Ami azonban súlyosbítja a helyzetet, hogy arról még dokumentáció is készült: az egyik katona mobiltelefonjával videózta, ahogy társai egy tizennyolc éves fiút letepernek a földre, miközben nevetve nyugtatgatják. A kamera rázkódása miatt nem látni pontosan, hogy mi történik, a vádak szerint azonban a négy katona megerőszakolta a haiti fiút. Mint kiderült, a katonák urugayiak voltak.

Nem ez az első eset, hogy saját békefenntartó missziói szégyenbe hozzák az ENSZ-t. A két érintett kontingensnél maradva: a Wikileaks információi szerint még tavalyelőtt Elefántcsontparton szolgálatot teljesítő benini katonák hasonló eszközökhöz nyúltak: az élelemért cserébe szexuális szolgáltatásokat vártak el. Hasonlóan, a haiti misszió sem mentes a becsületét ért foltoktól. Már korábban összetűzött a lakossággal, amely nem tolerálta, hogy a rendet olykor túlkapások árán tartják fenn. A megítélésük mélypontját azonban azután érték el, hogy kiderült: a földrengés után kialakult kolerajárványt a misszió Nepálból érkezett alakulatai hurcolta be az országba. A járványban több, mint hatezren haltak meg.

A Kongói Demokratikus Köztársaság sem marad ki a botrányokból: a „szexuális erőszak fővárosának” titulált ország keleti felében napi szinten erőszakolnak meg embereket – időseket, nőket, férfiakat és gyerekeket egyaránt –, egy nemrégiben világot látott, sokkoló tanulmány egyenesen azt állítja, hogy nagyjából percenként egy megerőszakolással kell számolni. Az erőszaktevők skálája széles, az a lázadó milíciák tagjaitól a hivatalos hadsereg katonáin és a civil lakosságon át egészen az országban jelen lévő ENSZ-misszió békefenntartóiig terjed.


Rendszeres, de csökken

Ez utóbbival kapcsolatban néhány éve vizsgálat is indult, a marokkói, uruguayi, dél-afrikai, nepáli, tunéziai és pakisztáni katonák ugyanis a vádak szerint 150 rendbeli nemi erőszakot és pedofíliát követtek el. A kivizsgálás idővel elhalt, egyes emberi jogi szervezetek szerint az érintett államok nyomásgyakorlása állhatott emögött. Idei júliusi jelentésében a MONUSCO indiai vezetője, Chander Prakash egyébként azt állította, hogy az utóbbi években szignifikánsan csökkent a békefenntartók által elkövetett erőszak, köszönhetően az életbe léptetett magatartási kódexnek, a célzott képzéseknek és az éjszakai kijárási tilalomnak. A hivatalos számok valóban csökkennek: míg 2007-ben 59, addig tavaly már csak 36, idén júliusig pedig mindössze 11 esetben merült fel a szexuális erőszak gyanúja.

A két aktuális esetre egyébként pont vezetőváltás közben derült fény: Ban Ki-mún ENSZ-főtitkár szeptember másodikán mentette fel Alain le Roy-t, helyét a Békefenntartási Műveletek Osztálya (Department of Peacekeeping Operations, DPKO) élén a szintén francia Hervé Ladsous veszi át.


Tóth Miklós

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Afrika
  • Valóban emberrablás történt?
  • Hamis és életveszélyes gyógyszerek kerültek forgalomba
  • Afrikai történet: magukra hagyták a menekülteket?
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Milliárdok tűnnek el
  • Népirtás után megtérés Ruandában
  • Újabb Mohamed-karikatúra miatt égtek a koptok házai
  • Megtért a kannibál tömeggyilkos
  • Jólét és demokrácia Afrikában?
  • Véres karácsony: tizenkilencen meghaltak

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.