Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-04-26 16:39:00

Az EU-tagállamok nem kérnek az afrikaiakból

A menekültválság miatt szigorítanák a schengeni határokat

Franciaország és Olaszország között a menekültügyi vita szinte már verbális háborúvá fajult, most azonban közösen lépnének fel az Európai Unió schengeni egyezmények reformjáért.

Olasz és francia vezetők közös nyilatkozatban álltak ki az Európai Unió schengeni egyezményének felülvizsgálata mellett, szigorítani szeretnék ugyanis az EU területére való belépés feltételeit. A két érintett államfő, Nicolas Sarkozy és Silvio Berlusconi személyesen tárgyalt az észak-afrikai forradalmak nyomán kialakult menekültválságról és az arra adandó európai válaszokról.

A két ország együttműködése az utóbbi napok új fejleménye, előtte ugyanis komoly vita volt közöttük. Franciaország ugyanis azzal vádolta szomszédját, hogy az alapvetően francia ajkú, emiatt inkább francia földre igyekvő menekülteket Olaszország a szükséges vízumokkal segítette az úticéljuk elérésében, ahelyett, hogy saját területén belül kínált volna megoldásokat.

Olaszország a vádakra reagálva azzal védekezett, hogy egymaga viseli az „embercunami” terhét – 2011 eleje óta mintegy huszonötezren érkeztek földjére, többségük a Földközi-tengeren fekvő, Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigetére. Az olasz javaslat, miszerint az EU-tagállamok az olaszokkal szolidaritást vállalva „egyenlő mértékben osszák el egymás között a menekülteket”, nem talált pozitív visszhangra. Magyarország részéről a Külügyminisztérium például csak annyit közölt, hogy „megfontolja, hogy befogadjanak észak-afrikai menekülteket”, a magyar EU-elnökség azonban nem veszi be fő prioritásai közé a kérdést.


Személyes érdekek a háttérben

A két érintett ország vezetőire óriási belpolitikai nyomás nehezül: Franciaországban jövőre tartanak elnökválasztásokat, márpedig Sarkozy elnök népszerűsége romokban hever. A múlt hónapban tartott kantonális választásokon a szélsőjobb komolyan előretört, ideje tehát a bevándorlókkal kapcsolatos ellenséges tömegek megszólítása. Berlusconi talán még kényesebb helyzetben van, büntetőjogi procedúra indult ugyanis ellene, miután kiderült, orgiái egyikén fiatalkorú prostituáltak is részt vettek.

Persze nem a schengeni övezet megszüntetése a cél, hangsúlyozták közös római sajtótájékoztatójukon, de „kivételes esetekben” szükség lehet az egyezménynek „többféle variációjára”. Ennek megfelelően közös levélben fordultak az Európai Bizottsághoz, hogy vizsgálják meg az egyezmény lehetséges revízióját.

A két európai ország a tunéziai kormánnyal is tárgyalásokat kezdeményezne, hogy segélyekért cserébe igyekezzen visszafogni a menekülteket. Abban is megállapodtak, hogy közös tengeri járőrözéssel igyekszik ellenőrizni a tengerpartjaikat, hogy még az európai szárazföld elérése előtt vissza tuják adott esetben fordítani a menekülteket szállító ladikokat és halászhajókat.

Az 1985-ben megszületett schengeni egyezmény értelmében az EU állampolgárai (kivéve a zónához még nem csatlakozott románokat és bolgárokat), illetve Svájc, Norvégia és Izland lakosai szabadon, minimális határellenőrzéssel mozoghatnak a zónán belül. Az Európai Uniónak így közös külső határa alakult ki, amit a nemzeti rendőrségek egymással együttműködve, a hatékonyságot információk cseréjével javítva tudnak ellenőrizni. Az olaszok a vízum kiadásával pontosan azt érték el, hogy az észak-afrikai menekültek szabadon eljussanak Európa bármelyik, általuk kívánatosnak talált pontjára.
 

–tóth–
 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Afrika
  • Valóban emberrablás történt?
  • Hamis és életveszélyes gyógyszerek kerültek forgalomba
  • Afrikai történet: magukra hagyták a menekülteket?
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Milliárdok tűnnek el
  • Népirtás után megtérés Ruandában
  • Újabb Mohamed-karikatúra miatt égtek a koptok házai
  • Megtért a kannibál tömeggyilkos
  • Jólét és demokrácia Afrikában?
  • Véres karácsony: tizenkilencen meghaltak

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.