Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2010-11-22 12:56:00

Harmincezret költünk ajándékokra

Karácsonyi illatfelhő a Vörösmarty téren

Immár 12. alkalommal nyitotta meg kapuit a november 19.-től december 29.-ig tartó Budapesti Karácsonyi Vásár a belvárosban, amely iránt egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik határon innen és túl.

A legóvatosabb becslések szerint is csaknem egymillióan fordulnak meg évente a Budapesti Karácsonyi Vásár forgatagában a Vörösmarty téren. A Budapesti Turisztikai Hivatal (BTH) és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) közös rendezvénye ezúttal is a hagyományőrzés jegyében várja a látogatókat.
 
Idén 143 kézműves kínálja zsűrizett portékáját a vásárban – tudtuk meg Igyártó Gabriellától, a NESZ ügyvezető igazgatójától. Tájékoztatása szerint az Európa-szerte híressé vált programon igen szigorú a részvétel. Idén 143 résztvevője van a vásárnak, köztük szövők, fazekasok, nemezelők, üvegfúvók, mézeskalácsosok, selyemfestők.

Jóllehet, a szervezők azt akarják, hogy minél több, a nagyközönség előtt kevésbé ismert, határon innen és túlról érkező mester munkáját lehessen bemutatni, az igencsak borsos helyárak ezt aligha teszik lehetővé. Úgy tűnik, az 540 és 755 ezer forintos nettó bérleti díjakat döntően az a szűk kézműves-réteg tudja csak kifizetni, akiket a vásárban rendszeresen megforduló „törzsközönség” jól ismer.

Messzeföldön híres

A Budapesti Karácsonyi Vásár 2006-ban került be a 10 legjobb európai karácsonyi rendezvény közé, 2008-ban a Sunday Times az első helyre rangsorolta és azóta is az élvonalban vagyunk. Nem tudni, hogy e kitűntető címnek, vagy a jó marketingnek köszönhetően a látogatók legalább 10 százaléka külföldről érkezik. Molnár József, a BTH ügyvezető igazgatója úgy véli, a vásár a főváros meghatározó arculati elemévé nőtte ki magát az elmúlt 12 évben.
 
A rendezvény kiemelt fontosságú az „elüzletiesedés” elleni küzdelemben. Idén a már hagyományosnak tekinthető programok – mint például a kézműves pályázat és kiállítás, a Mikulás-ház, a kézműves gyermekjátszó, a Gerbaud-ház ablakaiban megjelenő Adventi Kalendárium – mellett olyan újdonságok is szerepelnek, mint a közös énektanulás, vagy az UNDERGUIDE elnevezésű városfelfedező séta, amely során a klasszikus nevezetességek mellett a fővárosi és hazai karácsonyi hagyományok legendákkal teli arcát mutatják be.

A legnagyobb konkurenciának számító, 25 éves múltra visszatekintő Wiener Christkindlmarkt sok tekintetben hasonlít a budapesti vásárhoz, ám úgy tudni, az osztrák fővárosban kevésbé szigorúak a rendezők. A Városháza előtti tér erre az időre csodaszép világítást kap, a környéket pedig belengi a forralt bor és a sült gesztenye illata. Az ünnep hangulatát idéző, kézműves portékák mellett ugyanis jól megférnek a világmárkás parfümök és sportszerek.

A ruha a kedvenc 

Idén 30 ezer forint alatt költünk karácsonyi ajándékokra - derült ki egy online felmérésből. A nők nyolc, a férfiak átlagosan hat személyt terveznek megajándékozni idén. A férfiak átlagosan 5600, a nők 4200 forintot áldoznak egy-egy személy ajándékozására – közölték a felmérés készítői. A karácsonyi termékek között idén a ruházati cikkek vezetik a népszerűségi listát, emellett majdnem minden második válaszadó gyerekjátékot, kozmetikumot, könyvet és műszaki cikkeket akar vásárolni.

A férfiak 66 százaléka a műszaki cikkeket, a nők 68 százaléka a ruhaneműt részesíti előnyben. A felmérés eredményeinek némileg ellentmondani látszik, hogy a mindennapi.hu által megkérdezett kereskedők szerint az elmúlt években tapasztalt visszaesés után a mostani karácsony a válság előtti időket idézi majd. A különböző szabadtéri vásárok résztvevői közül sokan vannak, akik az éves bevételük több mint 50 százalékát remélik az elkövetkezendő hetektől.

Szigeti Ildikó


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Karácsony
  • Karácsonyi vérengzés a megyei önkormányzatoknál
  • Ma három csodát ünneplünk
  • Gyermekgyilkosságok: mészáros volt-e Heródes?
  • Keresztények, de elutasítják a karácsonyt
  • De ki az a Larvandad, a Gusnászf és a Hormizd?
  • Most akkor magyar a bejgli, vagy nem?
  • Egy progresszív vasutas elképesztő fotói
  • Karácsonyt nem csak keresztényeknek
  • Kálvin: mi az igazi ajándék?
  • A dal, ami nélkül nincs karácsony

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.