Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2012-01-31 20:01:00

Nem mindig adminisztrálják az összes beérkező árut?

Beszél a volt alkalmazott: „ilyen az élet a Tesco-nál”

Egy hétig aszalódhat a Tesco udvarán a dinnye, mielőtt „friss áruként” a polcra kerül – állítja egy neve elhallgatását kérő volt alkalmazott. Nem igaz – állítja a Tesco.

Nem működik az áruk nyomon követésére szolgáló HACCP rendszer a Tesco áruházakban, ahol gyakran a vevők előtt alázzák meg az alkalmazottakat – állította lapunknak a Tesco friss áru osztályának korábbi dolgozója.


Csalás az időpontokkal?


Az áruházlánc volt munkatársa lapunknak arról beszélt, hogy a multicég központi beszerzése okoz problémát, mivel nem ritkán több áru érkezik egy-egy áruházba, mint amennyit az be tud fogadni, így fordulhat elő például az, hogy mind a külföldi, mind a magyar dinnyeszezon idején konténerszámra állt vagy áll a dinnye az áruház udvarán, nem ritkán akár egy hétig, aztán „friss áruként” a polcokra kerül. A volt alkalmazott szerint ezt úgy tudja megtenni a Tesco, hogy azokat a címkéket manipulálja, amelyeken a pulton tarthatósági idő fel van tüntetve, mivel azokat le lehet venni és áttenni másik konténerre.

Példával is érzékeltette a volt Tesco-dolgozó, hogyan történik ez a a gyakorlatban: ha az eladótérben áll négy konténernyi, pulton tarthatósági idő lejárathoz közel álló dinnye, és frissen érkezik újabb két konténer gyümölcs, akkor a négy, eladótérben álló konténerből kettőt csinálnak – abban az esetben, ha még nem folyik, nem rohad a régi – és a kint várakozó friss dinnye címkéit átrakják rá. Ezt könnyen megtehetik, mivel rengeteg feladat hárul egy-egy dolgozóra, így nem mindig adminisztrálják az összes beérkező árut. Arra a kérdésünkre, hogy a HACCP-rendszer működéséért, ellenőrzéséért felelős dolgozónak miért kerüli el a figyelmét az effajta szabálytalanság, a neve elhallgatását kérő volt dolgozó úgy reagált: ilyenkor az ebben a pozícióban dolgozó munkavállaló behunyja a szemét, hiszen ő is Tesco alkalmazott.

Az egykori dolgozó által elmondottak, miszerint rengeteg munka hárul egy-egy munkavállalóra egybevágnak a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete által évek óta hangoztatott felvetésekkel, miszerint a multinacionális vállaltnál legalább 10-15 százalékos munkaerőhiány van az extraprofit kitermelése érdekében.


Tesco: az állítás nem bizonyít semmit

Az állítólagos csalásokkal kapcsolatban az áruházlánc részéről a vállalati kapcsolatok vezetője, Pálfalvi Márta reagált portálunknak, szerinte mind az áru tárolása, mind a címkézés a hatályos élelmiszer biztonsági előírásoknak megfelelően történik, hozzátette: az, hogy valaki ilyet állít, nem bizonyít semmit.

A Tesco közleményben is reagált a mindennapinak, amiben az olvasható, hogy az áruházlánc jogszabályi megfelelőségét és minőségbiztosítási rendszereinek hatékonyságát mi sem bizonyítja jobban, hogy évről évre kb. 30 százalékkal csökken az áruházláncra kirótt bírságok száma és mennyisége, a kiemelt hatósági figyelem – közel 2400 ellenőrzés az elmúlt évben – ellenére is!

Noha évről évre csökken a kirótt bírságok száma, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) éppen a múlt héten állapított meg újabb munkajogi szabálytalanságokat a Tescónál. A felügyelet helyszíni vizsgálata során megállapította, hogy a Tesco áruházakban a napi munkaidő felső korlátját megsértő 16 órás munkavégzés folyik, és annak ellenére hogy az úgynevezett három műszakos munkarend valósul meg, a dolgozókat rendes munkaidőben szombatra és vasárnapra is beosztják. Ezt a korábban ott dolgozó alkalmazott is megerősítette portálunknak, aki ezzel kapcsolatban azt mondta: előfordul, hogy egy-egy munkavállalónak 6 napot kell egymás után dolgoznia éjszaka, amiből legalább kétszer 13 órát. Az OMMF azt is megállapította, hogy a túlórákért járó díjakat, és a rendes munkabéreket is határidőn túl fizeti a Tesco, valamint rendszeresen megsérti a cég a munkaidő beosztással kapcsolatos előírásokat is.

A multinacionális cég szerint az OMMF-nek nincs igaza, a Tesco közleménye az felügyelet vizsgálatra is kitér, amiben azt írják: A Tesco minden munkavállalóját a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően, szabályosan, bejelentve foglalkoztatja. A vállalat a munkaszerződésben vállaltak szerint minden hónapban időre kifizeti a munkabért. A napi munkaidő felső korlátja 12 óra. A beosztást a szabályoknak megfelelően, hét nappal előre megismertetik a dolgozókkal, ha ezen valamilyen rendkívüli esemény miatt változtatni kell, akkor túlórával kompenzálják a dolgozókat. Olyan szabály, amely szerint egyszerre két dolgozó nem mehet el szabadságra nincs.

Szerkesztőségünk megkereste a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalt (MgSzH) is arról érdeklődve, hogy kezdeményeznek-e vizsgálatot a gyümölcstárolás, a HACCP rendszer rossz működése, valamint egyéb szabálytalanságok miatt. A hivataltól egyelőre nem kaptunk választ.

 

HACCP rendszer: nemzetközileg elfogadott rendszer arra, hogy a lehetséges veszélyeket azonosítsuk, értékeljük, kezeljük a biztonságos élelmiszerek forgalmazása érdekében, valamint rendszer arra, hogy meghatározza, egyes tevékenységeket ki, hol, hogyan és mikor végezze a fogyasztók egészségvédelme és biztonsága érdekében.



P. Horváth Csaba

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Multifigyelő
  • Rabszolgamunka: borzalmas körülmények közt készül az iPhone
  • Malév: jöhet a csőd?
  • Van, ahol már a Húsvétra készülnek
  • Az Auchan kebelezi be a Corát
  • A nagyobb pártok engednek teret a multiknak?
  • Kicsi, savanyú, de a miénk: kínai-magyar citromsavgyár
  • Mindennapi angol tartóskenyerünk
  • Háromszázmilliós bírság a Tescónak
  • Botrány: így vernek át bennünket a multik
  • Plázastop és uzsorások: erről tárgyal a Parlament

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.