Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2010-12-13 18:44:00

Magyar Sátánista Légió: tényleg veszélyesek?

A keresztényellenesség ugyanolyan, mint az antiszemitizmus

Tizenhat, a társadalomra veszélyesnek minősíthető közösséget térképezett fel az Athena Intézet. A neonácik és rasszisták mellett felbukkant a keresztényellenesség is. A sátánista légió Szarvason működik.

A Hungarian Satanic Legion, azaz Magyar Sátánista Légió nevű formációt a hazai, tizenhat legveszélyesebb gyűlöletcsoport közé sorolta a nyilvános tevékenységét  napokban megkezdő Athena Intézet. Domina Kristóf igazgató szerint érdemes valós, a szélesebb társadalomra is veszélyes jelenségként kezelni a keresztényellenességet.

Potenciális veszély a keresztényellenesség

– A keresztény közösségek ellen irányuló, esetenként támadással is fenyegető, extrém aktivitásokat a nemzetközi biztonságpolitikai fórumokon, sőt az Economist közelmúltban nyilvánosságot látott elemzésében is valós veszélyfaktorként jegyzik. Intézetünk kutatása tehát erre a jelenségcsoportra is kiterjed, így bukkantunk egy, a saját identitását a kereszténységgel szemben megfogalmazó csoportosulásra.

A feltehetően szarvasi központtal működő, ötfős kompánia tevékenysége elszigeteltnek nevezhető, ám jelenlétük mindenképpen üzenetértékű – foglalta össze az igazgató, aki hozzátette: elemzéseik szerint Magyarországon jelenleg nem fenyeget a tettleges, csoportos keresztényellenesség veszélye, ezt jelzi a kompánia alacsony kockázati besorolása is (3-as, míg a cigány családokra tüzet nyitó halálbrigád 7-es értéket kapott).

Ám nem szabad félvállról venni az extrémizmusnak ezt a fajtáját sem, hiszen nemzetközi példák is alátámasztják: bizonyos körülmények együttállása esetén pillanatok alatt mozgalommá szerveződhet bármelyik, közbiztonsági szembontból pillanatnyilag ártalmatlannak tűnő csoportosulás.

A létszám nem kérdés: kis csoport is sokat ölhet

Az Athena küldetése az igazgató szerint: a közbeszédben tartani a gyűlölet-eszmék által motivált közösségek létét, működésük lehetséges következményeit, szemlézni, elemezni és értékelni a gyűlöletről folyó kommunikációt. Domina szerint éppen ezért nem lehet lényegtelennek tekinteni egyetlen, kis létszámú, ám erőszakos cselekményekre képes kompániát sem.

–  Az oklahomai mészárlást két fő hajtotta végre, így egy-egy gyűlöletcsoport veszélyességével kapcsolatba, a létszámok tekintetében nincs miről vitatkozni. Intézetünk létrejöttének az egyik oka a tavaly az egész országot megrázó romagyilkosság-sorozat volt. Ennek kapcsán fogalmazódott meg közös célkitűzésünk: mivel nyilvánvalóvá vált, hogy az állam által működtetett intézményrendszerek egyedül nem képesek a gyűlölettel kapcsolatos kommunikáció megváltoztatására a közbeszéd egészében, a nyilvánosság erejét a civil tényezők, reményeink szerint a mi kezdeményezésünk hatékonyan mobilizálhatja – tette hozzá az igazgató.

Kétezer gyűlöletteli hang

Nyilvánosságra lépésüket megelőző fél éves tevékenységük során bebizonyosodott:  Magyarországon a gyűlölettel kapcsolatos aktivitás 2-3 ezer emberre korlátozódik, közéjük számíthatóak a rasszista, antiszemita indítékkal rendelkező személyek, sőt neonáci szervezetek. Nem kisebb a veszélye azonban – állítja az igazgató – annak a fajta „értelmiségi” attitűdnek sem, ami sokszor a vallás- sőt konkrét keresztényellenességben érhető tetten. Ez a nemzetközi tanulmányok szerint ugyanúgy gyölettevékenység, mint az antiszemitizmus, és létét tudatosítani kell a közbeszédben.

– Tudományos és közérdekű eredményeinket folyamatosan közzétesssük a honlapunkon, illetve oknyomozó újságíróink nyomon követik a gyűlöletcsoportokkal kapcsolatos eseményeket. Reméljük, hogy a kezdeményezésünk szélesebb társadalmi párbeszédet eredményez a felsorolt csoportok tevékenységével kapcsolatban – összegezte Domina Kristóf.
 

I. Sz.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Sátánizmus
  • Sátánista gyilkosság áldozata lett az apáca?
  • Valóban sátánista a Rolling Stones?
  • Növekszik a sátánista bűncselekmények száma
  • A Sátán és a metálzene
  • Mi a probléma a sátánista Bibliával?
  • Marilyn Manson először Jézus volt
  • Nyílt levélben tiltakoznak a sátánisták
  • „Szoktunk átkot küldeni” – interjú sátánista vezetőkkel

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.