Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-03-13 16:00:00

Se Várszegi, se a Celladam, se Kokó menedzsere nem jutott egyről a kettőre

Kamubefektetők a Fradiban – 2. rész

Hiába az ország legnépszerűbb klubja az FTC, az egyesület sorsa több mint egy évtizede bizonytalan. Nincs szerencséje a Fradinak a befektetőkkel. A zöldek hányattatásai a rendszerváltástól napjainkig. Sorozatunk 2. része.

Az első rész végén ott vágtuk el a történetet, hogy Torgyán József 2001 elején távozott a klub éléről, helyét a vácszentlászlói mezőgazdasági vállalkozó, Furulyás János vette át. Az óvatos becslések szerint is egymilliárd forint feletti vagyonnal rendelkező Furulyás fél évtizedes regnálása alatt szinte végig a megfelelő befektető felhajtásán fáradozott, de ezért nem sok köszönetet kapott. „Népszerűségére” jellemző, hogy a „Furulyás, takarodj!” rigmus sűrűbben hangzott fel az Üllői úton, mint a Fradi-induló.


Várszegi, az egyik leggazdagabb magyar is megbánta

Pedig a Furulyás-éra nem indult rosszul, hiszen sikerült a Fradihoz csábítania az ország egyik leggazdagabb üzletemberét, Várszegi Gábort. A 2001 júliusában megkötött szerződés hosszú évekre biztosította volna a Ferencvárosi Torna Club biztonságos működését, sőt: ennél sokkal többre is juthattak volna a zöld-fehérek.

A cégein keresztül az MTK-ban is tulajdonos Várszegi Üllői úti térnyerésének azonban nem örültek felhőtlenül a szurkolók, illetve pontosabb, ha úgy fogalmazunk: a szurkolók egy csekély, ám kellőképpen agresszív része ki nem állhatta a Fotex-vezért. Ebben az időszakban a Fradi-meccsek leginkább antiszemita, szélsőjobbos gyűlésekre hasonlítottak, a tomboló erőszak 2003. május 30-án érte el csúcspontját. Ekkor a zöld-fehér csapat a DVSC elleni gólnélküli döntetlennel elveszítette a bajnoki címet (éppen Várszegi másik csapata, az MTK lett az aranyérmes), a szurkolók pedig hatalmas botrányt okoztak.

Az állandósuló botrányokból elege lett Várszeginek

A pályára özönlő tömeg játékost, edzőt vert, valóságos csoda, hogy az incidens komolyabb sérülés nélkül ért véget. Várszeginek ezzel betelt a pohár, kiszállt a Fradiból, ám néhány lényeges jog (például a marketingjog) azóta is a tulajdonában van.


A megmentő Suzukival érkezett

A dúsgazdag Várszegi lelépését hamar megérezte a pénztár, ráadásul újra előkerültek a pénzt csak ígérő kamubefektetők. Alig néhány hónappal a Várszegi-korszak lezárása után jelentkezett a Celladam nevű gyógyhatású készítmény atyja és forgalmazója, Kovács Ádám. Igaz, kicsit furcsállották a szemtanúk, hogy a leendő megmentő egy Suzukival gurult be a klubház parkolójába, de Furulyás János hitt neki. Kovács Ádám első körben hároméves megállapodást ajánlott, évi négyszázmilliót ígért. Történelmi tény, hogy a szerződést 2004 tavaszán úgy bontották fel, hogy ebből egy fillért sem látott a klub.

Páratlan páros: Furulyás elnök és Kovács „Celladam” Ádám (balra)

A helyzet (nem csak az anyagi, az erkölcsi is) egyre romlott, s bár felröppent néhány külföldi milliárdos neve, sem az orosz Borisz Abramovics (csak névrokona a Chelsea-tulaj Romannak), sem a szlovák Ivan Kmotrik nem lett tulajdonos. Utóbbiról annyit érdemes tudni, hogy a legnehezebb időszakban ellenszolgáltatás nélkül adott 50 millió forintot a Fradinak. Cserébe hazáját azóta is gyalázzák a stadionban…

A 2006-os év elején Furulyás János befejezte elnöki ténykedését (sok könnyet nem ejtettek érte), Ináncsi Miklós lett az elnök. Az üres kassza folyományaként viszont a labdarúgócsapat 2006 nyarán nem kapta meg az NB I-es indulási jogot, kizárták az első osztályból, s csak hároméves kemény csata árán sikerült a visszakapaszkodás. Közben rövid időre a Kovács „Kokó” István menedzsereként hírnevet szerzett Dámosy Zsolt is irányította a klubot, ám az általa kigondolt tagsági rendszer megbukott. Pedig nem volt rossz ötlet: a szurkolók évi 12 ezer forint befizetéséért cserébe szavazati jogot kaptak volna az egyesületben, ám alig néhány százan fizették be az összeget. Pedig Dámosy joggal gondolta, hogy abban az országban, ahol a mellveregetés idején több millió fradista van, csak lesz tízezer drukker, aki havi ezer (!) forintot áldoz szeretett klubjára. Tévedett.


McCabe tényleg megmentő volt, mégis elmenekült

Az agónia utolsó stádiumában érkezett Kevin McCabe, s 2008-ban meg is köttetett a szerződés, amely újra gazdaggá tette a Fradit. Csakhogy sokadszorra is bebizonyosodott: az Üllői úton nem szerencsés, ha sok pénz áll a házhoz. Az angol üzletember által betolt milliárdokból is eltűnt egy jókora szelet, ráadásul a gazdasági válság miatt McCabe vagyona is jelentős apadásnak indult.

McCabe adta a legtöbbet, McCabe vesztette a legtöbbet

Az angol hatalmas veszteségeket szenvedett el, saját bevallása szerint 9,2 milliárdba került neki az Üllői úti szerepvállalás. Most Kubatov Gáborra vár, hogy rendbe tegye a dolgokat. Végigolvasva az elmúlt két évtized történetét, annyi előre vélelmezhető: kalandos évek előtt áll.

 M. B.


 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Ferencváros
  • Mennyit érnek a marketingjogok a magyar fociban?
  • Miért az állam veszi meg a Fradi-pályát?
  • Milliárdokat veszíthet az Újpest tulajdonosa
  • Eltört arccsont, szándékosan lerúgott fradista
  • Februárig nyomoznak a Fradi-sikkasztás ügyében
  • Détáriból ősszel edzőt csinált a Ferencváros
  • Détári szerint minden szép és jó a Fradiban
  • Rendőrt hívtak a Fradi-jegyre várók miatt Diósgyőrben
  • Bojkottálhatja a válogatottat a Ferencváros
  • Hol játszik a Fradi, ha építik a stadiont?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.