Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-12-13 13:03:00

Egyetlen megalázott közösség sem kapott még hivatalos választ

Megtarthatnák földjeiket a státusukat veszítő egyházak?

A januártól státusukat elveszítő, egyesületi formába kényszerített egyházak megtarthatnák a korábban szerzett földtulajdonukat - javasolja a parlament emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi bizottsága.

A parlament emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi bizottsága beterjesztett egy indítványt az új alkotmánnyal összefüggő módosításokat soroló jogszabály részeként. A módosítás változtatna a termőföldtörvényen, kimondva, hogy a jövő év elejétől hatályos új egyházügyi törvény értelmében egyesületi formába kényszerített egyházak jogutódlással megszerezhetik a birtokukban lévő termőföldek tulajdonjogát.


Átgondolatlan szabályalkotás

Az egyházi jogállásukat elveszítő vallási közösségek földtulajdonának ügye akkor kapott nagyobb nyilvánosságot, amikor a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége bejelentette, portálunk pedig részletes elemzést adott a témáról: békés demonstrációt tartanak az Országháznál, így tiltakozva az ellen, hogy mivel a hatályos szabályozás szerint egyesületek nem birtokolhatnak termőföldet, veszélybe kerül a Somogyvámos határában lévő 270 hektáros Krisna-völgy jövője.

Az Országgyűlés júliusban fogadta el az új egyházügyi törvényt, amellyel tizennégy egyházat és vallásfelekezetet ismert el. A többi vallási közösség egyházzá nyilvánításáról a parlament kétharmados többséggel dönthet, de ilyen döntés azóta nem született. Információink alapján több tucat közösség kezdte meg a hivatalos, regisztrációs procedúrát, de érdemi reakciót eddig még nem kaptak a hatalom gyakorlóitól.

 
Latorcai biztos benne....

Latorcai Csaba helyettes államtitkár az MTI-nek elmondta: hétvégén és hétfőn is egyeztettek a közösséggel. A híradás szerint a találkozókon egyetértés alakult ki, hogy a vitatott probléma rendeződött az emberi jogi, civil és vallásügyi bizottság módosító javaslatával. A hétfői egyeztetésen a közösség képviselője is egyetértett azzal, hogy a demonstráció okafogyottá vált, de mivel időben már nincs mód annak lemondására, megtartják azt. Ugyanakkor a tüntetésen jelezni fogják, hogy a kérdés azóta megnyugtatóan rendeződött – tette hozzá a helyettes államtitkár. Lapunk információi szerint a demonstrációval kapcsolatban nem sikerült minden döntő momentumot tisztázni...

 (Fotó: Vörös Szilárd)

-mi-/mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Egyháztörvény
  • Ezt ígérte Szászfalvi László a készülő egyházi törvényről
  • Fokozatosan alakítanák át az egyházak finanszírozását
  • Egyházakat fejleszt az állam Debrecenben
  • Amerikában keményen bírálják Orbán egyházpolitikáját
  • Készül az ítélet: nyilvánosságra került az egyházlista
  • Így szünteti meg a kormány az egyházakat ért diszkriminációt
  • Az emberi jogi biztos is aggódik
  • Hamarosan kiderül az egyházak sorsa
  • Az MTA vizsgálhatja a kérelmet benyújtó egyházakat
  • Orbán személyesen akadályozta az egyházlista bővítését

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.