Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-07-08 16:00:00

Amerikai taktikát követnek az abortusz ellen küzdők

Félnek az oroszok, hogy elfogynak

Miközben Oroszországban gyakran a züllöttség, az erkölcstelenség hazájának minősítik az Egyesült Államokat, az ottani abortuszellenes mozgalom követendő modellé vált az orosz aktivisták számára.

Az abortusszal foglalkozó klinikáknál rendezett tiltakozó megmozdulások szilárdan beépültek a mozgalom tevékenységébe. A kampányra erős befolyást gyakorol az orosz ortodox egyház is, amely élvezi az orosz first lady, Szvetlana Medvegyeva és prominens politikusok támogatását. A Kirill pátriárka vezetése alatt társadalmi kérdésekben egyre gyakrabban megszólaló egyház kihasználja az oroszoknak azt a félelmét, hogy etnikai kisebbséggé válhatnak saját hatalmas országukban.

Nemrégiben olyan törvénymódosításokat terjesztettek be a törvényhozás alsó házában, az állami dumában, amelyek bizonyos mértékig korlátozzák a terhesség-megszakítást. Az egyházmegyék által mozgósított demonstrálók Oroszország-szerte az abortusz veszélyeiről szóló röplapokat osztogattak a nemzetközi gyereknapon, és több száz léggömböt eresztettek a magasba Uljanovszkban, Vlagyimir Iljics Lenin szülővárosában, ezzel fejezve ki, hogy támogatják "az abortusz nélküli Oroszországot".

 


Abortuszellenes tüntetők Moszkvában
 

A kommunisták által a XX. század elején a nők felszabadításának szándékával népszerűsített abortusz általánosan elterjedt és könnyen hozzáférhető volt a szovjet korszakban. Ám miután a Szovjetunió a világon az első országként legalizálta az abortuszt, Joszif Visszarionovics Sztálin korlátozásokat vezetett be, mivel növelni akarta az ország népességét. Az utána következő korszakban azonban a szovjet nők gyakran többször is abortuszra kényszerültek, vagy azért, mert nehezen jutottak hozzá fogamzásgátló eszközhöz, vagy mert féltek tőle.


Börtönbe velük!

A hivatalos statisztikák szerint 2009-ben a 143 milliónál valamivel kevesebb lakosú és folyamatosan csökkenő népességű Oroszországban 1,3 millió abortuszt végeztek. A művi terhesség-megszakítás és az esemény utáni tabletta ellenzői szerint a valós adat ennél sokkal nagyobb.

– Az abortuszok száma országunkban évi hat-nyolc millió – közölte Valerij Draganov, aki június elején szigorúbb abortuszellenes szabályozást javasolt a dumában, de aztán visszavonta az indítványt. Oroszországban két percenként végeznek művi terhesség-megszakítást. A rosszul elvégzett abortuszok miatt a házaspárok 20 százaléka elveszti az esélyét annak, hogy valaha is gyereke szülessen. Minden öt terhesen elhalálozott nő közül egynek a halálát az abortusz okozza. Ezek katasztrofális adatok.

Az abortusz ellenzőinek egy része ennél is keményebben fogalmaz. Egy moszkvai pap, Dmitrij Szmirnov tavaly azt mondta, hogy azokat a nőket, akiknek abortuszuk volt, gyilkosságért börtönbe kellene zárni, az abortuszt fontolgatóknak pedig azt kellene tanácsolni, hogy „ne legyenek rosszabbak Himmlernél és Goebbelsnél, akik nem ölték meg saját gyereküket.” Az orosz feministák elítélték ezt a szélsőséges megjegyzést.
 


Abortuszellenes faliszőnyeg Oroszországból
 

A módosítások kötelező, 48 órától egy hétig terjedő várakozási időt írnának elő az abortuszt akarók számára, attól függően, hogy mióta terhes az illető nő. Azt is kötelezővé tennék, hogy a nők aláírjanak egy nyilatkozatot, miszerint beleegyeznek a terhesség-megszakításba, miután elolvasták, hogy milyen negatív következményei lehetnek, beleértve a „meddővé válást” is. A több mint hat hete terhes nőknek ultrahangos készüléken meg kellene nézniük az embriójukat, meg kellene hallgatniuk a szívverését, és konzultáción is kötelesek lennének részt venni. Egy másik módosítás korlátozná az esemény utáni tabletták árusítását.

Jelena Mizulina, a duma módosításokat előterjesztő bizottságának elnöke szerint az oroszok támogatják az abortusz előtti várakozási idő bevezetését, de csak 25 százalékuk helyesli, hogy az állam ne finanszírozza a korai terhesség alatt végrehajtott abortuszt. Ő maga a múlt év végén egy fórumon élesen kikelt a terhesség-megszakítás ellen. A rendezvényt az Anyaság Szentsége nevű szervezet kezdeményezte, amelyet Natalja Jakunyina, az orosz államvasutak nagy hatalmú főnökének, Vlagyimir Jakunyinnak a felesége vezet. Jakunyin számos, az Orosz Ortodox Egyházat támogató és a hazafias érzések erősítésén dolgozó alapítványt hozott létre.


Az államnak segítenie kellene a nőket

A fórumon felszólalók arra biztatták az orosz nőket, hogy szüljenek legalább három gyereket. Az oroszországi muszlimok körében tapasztalható magas születési arányról félelemmel vegyes tisztelettel nyilatkoztak mint olyan dologról, amely egyszerre jelent fenyegetést és követendő példát.

Az államfő felesége, Szvetlana Medvegyeva, akinek Társadalmi és Kulturális Kezdeményezések elnevezésű alapítványa a családi értékek szószólója, Oroszország vallási sokszínűségéről beszélt. Szólt ugyanakkor „a gyerekek élethez való jogáról” és az általános támogatás hiányáról, amely általában arra készteti a nőket, hogy „mesterségesen vessenek véget terhességüknek”. Gondosan kerülte az abortusz szó használatát, és annak nyílt kimondását is, hogy ellenzi.

– Az államnak segítenie kell a nőket abban, hogy megtartsák gyerekeiket – érvelt a The New York Times riportja szerint. Egy kerekasztal-rendezvényen Medvegyeva alapítványának alelnöke, Tatjana Sumova kijelentette, hogy „alapítványunk jellege miatt és elnökünk álláspontja szerint nem mondhatjuk, hogy az abortusz ellen vagyunk, mert ha ezt tennénk, azonnal megvádolnának minket azzal, hogy korlátozni akarjuk a demokráciát, és megsértjük az emberi jogokat, holott mindenkinek joga van szabadon választani. Azt azonban igenis mondjuk, hogy Adj nekem életet! – tette hozzá, egy, a családi értékek propagálását szolgáló alapítványi program nevét idézve.
Néhány nappal később országértékelő beszédében Dmitrij Medvegyev elnök az oroszországi demográfiai válságra összpontosított, és intézkedéseket javasolt a születési ráta növelése érdekében.


Az ortodoxok az amerikai minát követik
 

A már említett tanácskozáson Natalja Jakunyina beszélt arról, hogy az Anyaság Szentsége elindított egy olyan programot Krasznojarszkban, a szibériai iparvárosban, amelynek keretében orvosokkal és újságírókkal összefogva igyekeznek változtatni az abortusszal kapcsolatos közvélekedésen, és eltántorítani a nőket attól, hogy megszakíttassák a terhességüket. A programban részt vevő krasznojarszki nők körében az abortuszok száma 16 százalékkal csökkent, ami a hivatalos adat szerint évi 1,3 millió abortuszt alapul véve és egész Oroszországra kivetítve azt jelentené, hogy évente 200 ezer gyerekkel több születne.


Stratégiai szövetség

Az orosz abortuszellenes mozgalom a befolyásos támogatók ellenére egyelőre kicsi, és ezért még nem váltott ki komoly visszhangot a gyengén szervezett női csoportokból. Sikerült azonban különös támogatókat szereznie. Larry Jacobs, az illinois-i Rockfordban székelő Családok Világkongresszusának elnöke részt vett az Anyaság Szentségének fórumán, és szövetségeseiként méltatta az orosz aktivistákat. Találkozott Hilarion volokalamszki metropolitával, a moszkvai pátriárkátus külföldi egyházi kapcsolatokért felelős hivatalának vezetőjével is, aki korábban, egy egyesült államokbeli körúton, amelyre Jerry Fullinwider, az Oroszországgal az 1980-as évek óta üzletelő olajipari vezető hívta meg, határozott abortuszellenes álláspontot hirdetett. Jacobs úgy nyilatkozott, hogy az abortusz olyan tényező, amely egyesíti az orosz ortodoxokat és a protestáns evangélikusokat. Szerinte „stratégiai szövetségre” van szükség a római katolikusokkal is.

Kirill pátriárka vezetése alatt az orosz ortodox egyház átvette az evangélikusok taktikáját, és mindinkább azokhoz az oroszokhoz fordul, akik bár névleg ortodoxok, ritkán járnak templomba. Az Egyesült Államokban már ismerős abortuszellenes szólamok termékeny közegre találtak Oroszországban. Grafikus internetes oldalak, poszterek és röplapok terjesztik az orosz történelemre tett és az abortuszellenességet erősítő utalásokat. Moszkvában olyan abortuszellenes rendezvényt terveznek, amelyen felszólal majd Kirill pátriárka, Szvetlána Medvegyeva, Larry Jacobs és Hilarion metropolita. Készült egy brosúra is, amely Dmitrij Medvegyev elnöknek és Vlagyimir Putyin miniszterelnöknek a születési ráta növelésének szükségességéről tett kijelentéseit tartalmazza.

– Egyértelmű, hogy a társadalomnak e jelenséggel kapcsolatos véleménye változik. Úgy gondolom, minden szükséges eszközünk megvan ahhoz, hogy radikálisan megváltoztassuk a társadalomnak az abortuszhoz való viszonyát, hogy a terhesség-megszakítás morálisan tökéletesen elfogadhatatlanná váljon, és ez a politikában és a jogban is tükröződjön – fejtette ki Vszevolod Saplin főesperes, a moszkvai pátriárkátus egyház és a társadalom kapcsolataiért felelős hivatalának a vezetője egy sajtóértekezleten, amelyet a RIA Novosztyi hivatalos állami hírügynökség szervezett.

MTI Press

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Abortusz
  • Új holokauszt – kiirtják az örmény lánygyermekeket?
  • Betiltották volna az abortuszellenes darabot a szocialisták
  • Folytatódhat az Úristen videójátéka
  • Így változtatnák az abortusztörvényt
  • A hatóság vizsgálja, miért szülhetett nyolc gyereket
  • Vasárnap hatályba lép az új alaptörvény
  • Abortusz: miért nem?
  • Nem vetette el gyermekét, megalázták
  • Mégsem vonták el az abortuszra szánt pénzt
  • Abortusz helyett: több ezren választották az örökbeadást

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.