Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2012-01-18 07:00:00

A színdarab felhívta a figyelmet a spanyolországi abortusztörvényre

Betiltották volna az abortuszellenes darabot a szocialisták

A spanyolországi Merida hivatalos szervei visszautasították a helyi szocialista párt kérelmét, amelyben azt követelték: tiltsanak be egy abortuszellenes színdarabot.

A január 14-én bemutatott „Vidiana. Egy abortuszklinika” című színdarab középpontjában az élet védelme áll és az a nyolc nő, akik ügy döntenek: korábbi terveikkel ellentétben mégsem mennek el abortuszra, megtartják gyermeküket.


Közügy?

Az Europa Press információi szerint a meridai Egyesült Baloldal szocialista párt jelentkezett elsőként, hogy ne tűzze műsorra a színház a darabot. Ezt követően a párt képviselői panaszt nyújtottak be a város vezetéséhez és a színházhoz. Emellett Marisa Tena, a párt képviselője egy sajtóközleményben is nyomatékosította a párt álláspontját. Tena emellett élesen bírálta a városi tanács tagjaként dolgozó Angel Pelayot, aki kijelentette: Spanyolország új abortusztörvénye igazságtalan és szükségtelen. Tena szerint Pelayonak a személyes véleményét a törvénnyel kapcsolatban nem kellene hangoztatnia, mi több, hivatali emberként nem kellene az abortusztörvénnyel ellentétes akciókat támogatnia.

Fernando Molina, Merida város önkormányzatának szóvivője az újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy a város vezetése soha nem cenzúrázta a színpadi darabokat és egyéb művészi megnyilvánulásokat, és ez alól a mostani darab sem jelent kivételt. „Nem fogunk megvétózni egyetlen színdarabot sem annak tartalma miatt, ez a fajta cselekedet a szólásszabadság ellen lenne” – tette hozzá a tisztviselő.

A színdarabot a madridi Pro-Life Madrid szervezet támogatja, és a tervek szerint Spanyolország több városában is szerepelnek majd vele. A január 10-i sajtótájékoztatón Isidro Leyva, a darab rendezője, a szervezet tagjai és Angel Pelayo tisztviselő az újságíróknak elmondták: a színdarab nyolc terhes nőről szól, akik mindannyian – kivéve egyiküket – terhességmegszakítást terveznek. Az egyetlen, gyermekét oltalmazó nő végül meggyőzi a többieket, hogy ugyanígy tegyenek saját magzataikkal. A darab rendezője elmondta: 16 éven aluliak nem nézhetik meg, mert intenzív, élethű elemeket tartalmaz, beleértve azt is, hogy hogyan zajlik egy terhességmegszakítás. A színdarab nem titkolt szándéka egyébként az, hogy reflektorfénybe állítsák a spanyolországi abortusztörvényt.

Pelayo egyébként azon a véleményen van, hogy az a törvény, amely megengedi egy 16 éves gyereklánynak, hogy szülői beleegyezés nélkül menjen abortuszra, „az egy nagyon helytelen, gonosz szabályozás a nők számára”. A sokat vitatott spanyol abortusztörvény 2010. július 5-én lépett életbe, és Európában talán a legmegengedőbbnek számít. A szabályozás értelmében a terhesség 14. hetéig, már 16 éves kortól és szülői beleegyezés nélkül legálisan lehet terhességmegszakítást kérni.

 

– mi – (forrás: catholicnewsagency.com)
A nyitókép illusztráció, innen

 

Abortusz: miért nem?

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Abortusz
  • Új holokauszt – kiirtják az örmény lánygyermekeket?
  • Folytatódhat az Úristen videójátéka
  • Így változtatnák az abortusztörvényt
  • A hatóság vizsgálja, miért szülhetett nyolc gyereket
  • Vasárnap hatályba lép az új alaptörvény
  • Abortusz: miért nem?
  • Nem vetette el gyermekét, megalázták
  • Mégsem vonták el az abortuszra szánt pénzt
  • Abortusz helyett: több ezren választották az örökbeadást
  • Adóforintok a halál kultúrájára?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.