Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-07-23 12:01:00

A polgárháború és az elsivatagosodás napi 3000 embert űz el a szülőföldjéről

Egyházak küzdenek az éhínség ellen

Kelet-Afrikában egyre erősödik az igény az egyházi segélyszervezetek támogatására, főleg Szomáliában. A Diakonie Segélyszervezet és a Caritas International összesen 600 ezer euró gyorssegélyt nyújtott.

A szomáliai Galguduud tartományban 15 ezren éheznek. A falvakban a kutak kiszáradtak, készleteik kimerültek, az állatok meghaltak – jelentették a segélyszervezetek. Az embereknek ételre, ivóvízre, takarókra és szúnyoghálókra van szükségük. Mindkét keresztény szervezet célja az, hogy az éhező szomáliaiakról a saját falvaikban gondoskodjanak, ezzel megakadályozva a városokba vándorlásukat.

A szomáliai polgárháborúban az éhezők ellátása különösen nehéz, mert az ország nagy része az iszlamista Al-Schabaab-milícia felügyelete alatt áll. Legutóbb a hatóságok visszavonták fenyegetéseiket a nemzetközi segítők ellen, akiket 2009 végén elűztek.

 


Vízért és élelemért állnak sorba az éhező szomáliaiak


Kelet-Afrikában hatvan éve 12 millió embert fenyeget az éhínség az erős aszály miatt. A gyermekekre szánt gyorssegély körülbelül 3000 gyerekről és családjukról gondoskodik, vízzel és élelemmel látják el őket. Mogadishuban az menekült gyerekeknek táborokat hoznak létre és víztartályokat telepítenek a tábori iskolákba.

Az ENSZ adatai szerint naponta 3000 kimerült szomáliai érkezik Kenyába és Etiópiába. Az a célunk, hogy a gyerekeket és a családjaikat elérjük a segélycsomagjainkkal, mielőtt a kimerítő és életveszélyes gyaloglás végez velük – mondta Jürgen Thiesbonenkamp, a duisburgi Gyermeksegély szervezet (Kindernothilfe) elnöke.

Axel Rottländer, a német-luxemburgi CARE-től, beszámolt a kenyai Dadaab menekülttáborról: Különösen a gyerekek kimerültek. Sokan közülük az érkezésük utáni első 24 órában meghalnak, mi ezt próbáljuk megakadályozni vízzel és élelemmel.

Bamberg katolikus érseke, Ludwig Schick, felszólította az embereket adományok gyűjtésére az éhezők számára. Ebben a humanitárius katasztrófában minden erőnkkel össze kell fognunk – írta egy felhívásában. Schick meglátása szerint az oktatás hiánya az egyik legfőbb oka az éhezésnek.

Aki nem tud számolni és írni, az nem tud részt venni az élelmiszerellátás biztosításában. Ezen felül fontosabbnak kellene lennie a klímavédelemnek, mert a globális felmelegedés vezet az elsivatagosodáshoz. Az érsek egyértelműen elutasította a haszonnövények üzemanyagcélú ültetését, felhasználását: A gabona az asztalra való és nem az autókba – mondta.


Jesus.de

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Afrika
  • Valóban emberrablás történt?
  • Hamis és életveszélyes gyógyszerek kerültek forgalomba
  • Afrikai történet: magukra hagyták a menekülteket?
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Milliárdok tűnnek el
  • Népirtás után megtérés Ruandában
  • Újabb Mohamed-karikatúra miatt égtek a koptok házai
  • Megtért a kannibál tömeggyilkos
  • Jólét és demokrácia Afrikában?
  • Véres karácsony: tizenkilencen meghaltak

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.