Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-09-16 11:00:00

Lakossági bejelentés alapján vizsgálták az áruházat

Többezer kétes eredetű termék a Tescóban

Hétmillió forint bírságot szabott ki a hatóság a Tesco egyik üzletére, miután egy júliusi átfogó ellenőrzéskor 8900 kifogásolt terméket foglaltak le a cég budaörsi áruházában – írja a Magyar Nemzet.

Az eddig kiszabott legmagasabb összegű, hétmillió forintos bírságot kell fizetnie a Tescónak, miután több ezer kifogásolható minőségű árut foglaltak le az illetékes hatóság egy júliusban tartott ellenőrzés során. Kiss Attila a Pest Megyei Kormányhivatal szóvivője a lapnak elmondta: a feltárt jogszabálysértések miatt a kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatósága 6,49 millió forint élelmiszer-ellenőrzési, valamint hétszázötvenezer forint élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabott ki az elsőfokú határozatban.
 

Romlott, ismeretlen eredetű termékek

Ismeretes: lakossági bejelentés alapján szállták meg nyáron a budaörsi Tesco eladóterét, a pékséget, annak raktárát és udvarát. Az ellenőrök egy hete lejárt szavatosságú krémtúrót, továbbá másfél hónapja lejárt marcipánkenyeret találtak. A pékségből több jelöletlen, ismeretlen eredetű élelmiszer került elő, ezek tárolása és a berendezések higiéniai állapota sem volt megfelelő, a lisztet például az udvaron, féltető alatt tárolták, a padlóösszefolyók pedig el voltak dugulva. A pékség egyik fagyasztója nem működött megfelelően, a termékeket leolvadt állapotban találták. Az ellenőrök valamennyi érintett terméket elkoboztak, összesen 8900-at.

Több dohányterméknél az áfafeltüntetés módja tért el a jogszabályban el a jogszabályban előírttól,, ezekért további milliós nagyságrendű fogyasztóvédelmi bírság kiszabása várható. Tarnai Richárd Pest Megyei kormánymegbízott nyár elején rendelt el fokozott ellenőrzést valamennyi áruházlánc megyei üzletében, miután lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű terméket találtak, többek közt gyermekek részére készült kakaót.

Az adatvédelmi ombudsman tegnap jogszerűtlennek minősítette, hogy egy áruház saját területén biztonsági őreivel figyeltette egyik dolgozóját, ezért a jogellenesen gyűjtött és kezelt adatokat azonnal törölni kell – szögezte le Jóri András. Noha a biztos nem nevezte meg az áruházat, a Magyar Nemzet biztos forrásból úgy értesült, hogy egy volt Tesco-alkalmazottat figyeltetett meg a cég, ő fordult panasszal Jórihoz.
 

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal is vizsgálódik

mindennapinak korábban nyilatkozó volt Tesco alkalmazott által elmondott szabálytalanságok miatt vizsgálja a multinacionális áruházláncot a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) is. Az egykori alkalmazott portálunknak arról beszélt, hogy nem működik az áruk nyomon követésére szolgáló HACCP rendszer a Tesco áruházakban, valamint azt is elmondta, hogy akár egy hétig is aszalódhat a Tesco udvarán a dinnye, mielőtt „friss áruként” a polcra kerül.

Az áruházlánc tagadja, a volt alkalmazottjuk által elmondottakat, szerintük minden a hatályos élelmiszer biztonsági előírásoknak megfelelően történik, és az, hogy valaki ilyet állít, nem bizonyít semmit.
 

A Tesco büszke arra, hogy egyre kevesebb bírságot kap

A Tesco mostani büntetését megelőzően az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) bírságolta a céget néhány héttel ezelőtt, újabb munkajogi szabálytalanságokat megállapítva a Tescónál. A felügyelet helyszíni vizsgálata során megállapította, hogy a Tesco áruházakban a napi munkaidő felső korlátját megsértő 16 órás munkavégzés folyik, és annak ellenére hogy az úgynevezett három műszakos munkarend valósul meg, a dolgozókat rendes munkaidőben szombatra és vasárnapra is beosztják. Az OMMF azt is megállapította, hogy a túlórákért járó díjakat, és a rendes munkabéreket is határidőn túl fizeti a Tesco, valamint rendszeresen megsérti a cég a munkaidő beosztással kapcsolatos előírásokat is.

A Tesco szerint nincs igaza a felügyeletnek, úgy vélik az áruházlánc jogszabályi megfelelőségét és minőségbiztosítási rendszereinek hatékonyságát mi sem bizonyítja jobban, hogy évről évre kb. 30 százalékkal csökken az áruházláncra kirótt bírságok száma és mennyisége, a kiemelt hatósági figyelem – közel 2400 ellenőrzés az elmúlt évben – ellenére is!



(mindennapi/MN)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Multifigyelő
  • Beszél a volt alkalmazott: „ilyen az élet a Tesco-nál”
  • Rabszolgamunka: borzalmas körülmények közt készül az iPhone
  • Malév: jöhet a csőd?
  • Van, ahol már a Húsvétra készülnek
  • Az Auchan kebelezi be a Corát
  • A nagyobb pártok engednek teret a multiknak?
  • Kicsi, savanyú, de a miénk: kínai-magyar citromsavgyár
  • Mindennapi angol tartóskenyerünk
  • Háromszázmilliós bírság a Tescónak
  • Botrány: így vernek át bennünket a multik

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.