Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-10-06 07:07:00

A multicég büszke arra, hogy egyre kevesebb büntetést kap

Háromszázmilliós bírság a Tescónak

Összesen 344 millió forint bírsággal sújtotta a Tesco áruházláncot a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 1998. óta. A feketelista.hu internetes portál adatai szerint több nagyáruház is sokmilliós büntetést kapott.

A multinacionális áruházláncot legutóbb az az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) büntette meg különböző munkajogi szabálytalanságok miatt. Akkor a Tesco közleményében azt írta: az áruházlánc jogszabályi megfelelőségét és minőségbiztosítási rendszereinek hatékonyságát mi sem bizonyítja jobban, hogy évről évre kb. 30 százalékkal csökken az áruházláncra kirótt bírságok száma és mennyisége, a kiemelt hatósági figyelem – közel 2400 ellenőrzés az elmúlt évben – ellenére is. Vagyis a vállalat vezetését elégedettséggel, és büszkeséggel tölti el, hogy egyre kevesebb bírság sújtja a brit vállalatot.


Soha nem volt ennyi felszámolás

A feketelista.hu portál gyűjtése szerint egy másik hasonló multicég is, az Auchan is tekintélyes összegű, 114 millió forint büntetést kapott az elmúlt évtizedben. A főként élelmiszert forgalmazó áruházláncok között a Penny Market, a Spar, és a Lidl nevét is olvashatjuk a halmozottan megbírságolt cégek listáján, de biztosítók és bankok, köztük az OTP is szerepel a súlyos bírságot kapott vállalatok feketelistáján.

A portál adatai szerint a halmozottan legtöbb versenyfelügyeleti bírság alanyai között több milliárdos bírságok is szerepelnek. A lista legelőkelőbb első helyén az Allianz Hungária Biztosító Zrt. áll, ami összesen közel öt és félmilliárdos büntetést kapott az évek során (ez az összeg az 1998 óta kiszabott versenyfelügyeleti bírságokból tevődik össze.)

Az elmúlt három esztendő alatt a cégnyilvántartásban szereplő mintegy 600 ezer cég közül megközelítően ötvenezer került felszámolásra. A 2008-ban kezdődött gazdasági válság óta évente növekvő számban kerülnek felszámolásra vállalkozások. Az elmúlt három esztendő alatt a cégnyilvántartásban szereplő mintegy 600 ezer cég közül megközelítően ötvenezer jutott erre a sorsra.

2009 szeptembere és 2010 szeptembere közötti egy esztendő alatt 16 761 cég húzta le felszámolással a rolót, az ezt követő évben (2010. szeptember és 2011. szeptember között) 18 515. Ennyi felszámolásra eddig egy év alatt soha nem került sor. Százalékosan számítva, a felszámolások száma egyetlen esztendő alatt tíz százalékkal növekedett.
 

Pénztárosain spórol a Tesco

Nemhogy a 94 ezer forintos garantált bérminimumot nem fizeti ki pénztárosainak a Tesco, hanem saját, úgynevezett bérmátrixa alapján az országot öt zónára osztva, öt különböző fizetést ad ugyanazért a munkáért: természetesen kevesebbet a törvényben előírtnál – derül ki a Magyar Nemzet birtokába jutott dokumentumokból. Ezek szerint például Pest, Komárom-Esztergom és Somogy megyében valamivel több mint ezer forintot, Baranyában, Tolnában, Veszprém megyében már csaknem hétezer forintot, míg Borsodban, Bács-Kiskun, Csongrád megyében már tízezer forint körüli összeget spórol pénztárosain a multinacionális vállalat. Történik mindez úgy, hogy a Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyei munkaügyi bíróságok már tavaly jogerős ítéletet hoztak az akkori 89500 forint bérminimum kifizetéséről. (mno)

 


P. Horváth Csaba

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Multifigyelő
  • Beszél a volt alkalmazott: „ilyen az élet a Tesco-nál”
  • Rabszolgamunka: borzalmas körülmények közt készül az iPhone
  • Malév: jöhet a csőd?
  • Van, ahol már a Húsvétra készülnek
  • Az Auchan kebelezi be a Corát
  • A nagyobb pártok engednek teret a multiknak?
  • Kicsi, savanyú, de a miénk: kínai-magyar citromsavgyár
  • Mindennapi angol tartóskenyerünk
  • Botrány: így vernek át bennünket a multik
  • Plázastop és uzsorások: erről tárgyal a Parlament

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.