Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-09-30 14:00:00

Silányabb alapanyagokból készült termékek forgalmaznak

Botrány: így vernek át bennünket a multik

Gyengébb minőségű termékek kerülnek ki a multinacionális cégek a polcaira Magyarországon, mint Nyugat-Európában – állapította meg a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség vizsgálata.

Az Európai Unió nyugati tagállamaihoz képest gyengébb minőségű, olcsóbb alapanyagokból készült termékeket forgalmaznak a legnagyobb világcégek az újonnan csatlakozott közép- kelet európai országokban – derült ki a Szlovák Fogyasztók Szövetsége egy általuk 2011. áprilisban elvégzett vizsgálata során. A szlovák civil fogyasztóvédők ugyanazokat a márkás termékeket vizsgálták Ausztriában, Németországban, Csehországban, Szlovákiában, Bulgáriában, Romániában és Magyarországon.

Budapest Főváros Kormányhivatalának kezdeményezésére a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség is végzett termék összehasonlító elemzést egyes bébiételek, gyümölcslevek, nektárok, kávé, valamint háztartási vegyipari termékek és gyermek nadrágpelenkák tekintetében. A multinacionális cégek által előállított, hazánkban és az unió más tagállamaiban is forgalmazott termékek minőségének eltérését 22 mintán keresztül vizsgálta a felügyelőség. Az összehasonlító vizsgálatokhoz a termékeket a hazai kereskedelmi forgalomban és külföldi üzletben vásárolták meg. A termékeket több szempontból is összehasonlították, vizsgálták az érzékszervi jellemzőket és laboratóriumi mérésekkel az egyes minőséggel összefüggő összetevőket, valamint az itthoni és külföldi árak alakulását is.

A vizsgálat megállapította, hogy jelentős minőségromlás tapasztalható. Például az egyik bébiétel a jelöltnél magasabb a másik terméknél a jelöltnél alacsonyabb cukortartalommal rendelkezett. A külföldről származó bébiételek közül csak az egyik termék nem teljesítette a jelölésben leírtakat. Az érzékszervi megállapítások mindkét terméknél kedvezőbb tulajdonságúnak mutatták az Ausztriában vásárolt bébiételeket.

A hazai gyümölcslé és nektár tekintetében végzett érzékszervi vizsgálat szintén kedvezőtlenebb jellemzőket tárt fel: a külföldihez képest savanykásabb és keserűbb íz volt érzékelhető a hazai termékeknél. Ennek oka lehet az eltérő helyről származó, esetleg eltérő minőségű, alapanyagok felhasználása. A gyermek nadrágpelenkák vizsgálata során a fogyasztóvédelem megállapította, hogy a külföldi piacról származó termékek akár 20%- is több folyadék megkötésére képesek, mint a hazai termékek.

A mintának választott termékeken elvégzett összehasonlítás feltárta, hogy a Magyarországon kapható termékek gyengébb minőségi jellemzőkkel bírnak.

A termékek minőségére vonatkozó következtetéseknél az érzékszervek által felfedezett eltéréseket minden esetben együtt értékelendőek a laboratóriumban mérhető paraméterekkel, hiszen sok esetben a laboratóriumi módszerek nem érik tetten a minőséget befolyásoló, hibákat elfedő manipulációkat. Erre jó példa volt a korábbi hazai „méz hamisítás” ügye. A hatóságoknak akkor is szembesülni kellett azzal a nehézséggel, hogy európai környezetünkben kizárólag a Brémában levő akkreditált laboratórium tudott olyan méréseket végezni, amellyel a termékhamisítók tetten érhetők voltak.

 

(mindennapi)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Multifigyelő
  • Beszél a volt alkalmazott: „ilyen az élet a Tesco-nál”
  • Rabszolgamunka: borzalmas körülmények közt készül az iPhone
  • Malév: jöhet a csőd?
  • Van, ahol már a Húsvétra készülnek
  • Az Auchan kebelezi be a Corát
  • A nagyobb pártok engednek teret a multiknak?
  • Kicsi, savanyú, de a miénk: kínai-magyar citromsavgyár
  • Mindennapi angol tartóskenyerünk
  • Háromszázmilliós bírság a Tescónak
  • Plázastop és uzsorások: erről tárgyal a Parlament

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.