- Címlap
- Társadalom
- Világhír
- Életmód
- Kultúra
- Tudomány
- Sport
- Egyház
- Beszállhatok?
- Blogok
- Fórum
- Dossziék
- Film
- Videók
- Játék
- RSS
Mai morzsa
|
Társadalom
2011-09-30 14:00:00 Silányabb alapanyagokból készült termékek forgalmaznakBotrány: így vernek át bennünket a multikGyengébb minőségű termékek kerülnek ki a multinacionális cégek a polcaira Magyarországon, mint Nyugat-Európában – állapította meg a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség vizsgálata.Az Európai Unió nyugati tagállamaihoz képest gyengébb minőségű, olcsóbb alapanyagokból készült termékeket forgalmaznak a legnagyobb világcégek az újonnan csatlakozott közép- kelet európai országokban – derült ki a Szlovák Fogyasztók Szövetsége egy általuk 2011. áprilisban elvégzett vizsgálata során. A szlovák civil fogyasztóvédők ugyanazokat a márkás termékeket vizsgálták Ausztriában, Németországban, Csehországban, Szlovákiában, Bulgáriában, Romániában és Magyarországon. Budapest Főváros Kormányhivatalának kezdeményezésére a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség is végzett termék összehasonlító elemzést egyes bébiételek, gyümölcslevek, nektárok, kávé, valamint háztartási vegyipari termékek és gyermek nadrágpelenkák tekintetében. A multinacionális cégek által előállított, hazánkban és az unió más tagállamaiban is forgalmazott termékek minőségének eltérését 22 mintán keresztül vizsgálta a felügyelőség. Az összehasonlító vizsgálatokhoz a termékeket a hazai kereskedelmi forgalomban és külföldi üzletben vásárolták meg. A termékeket több szempontból is összehasonlították, vizsgálták az érzékszervi jellemzőket és laboratóriumi mérésekkel az egyes minőséggel összefüggő összetevőket, valamint az itthoni és külföldi árak alakulását is. A vizsgálat megállapította, hogy jelentős minőségromlás tapasztalható. Például az egyik bébiétel a jelöltnél magasabb a másik terméknél a jelöltnél alacsonyabb cukortartalommal rendelkezett. A külföldről származó bébiételek közül csak az egyik termék nem teljesítette a jelölésben leírtakat. Az érzékszervi megállapítások mindkét terméknél kedvezőbb tulajdonságúnak mutatták az Ausztriában vásárolt bébiételeket. A hazai gyümölcslé és nektár tekintetében végzett érzékszervi vizsgálat szintén kedvezőtlenebb jellemzőket tárt fel: a külföldihez képest savanykásabb és keserűbb íz volt érzékelhető a hazai termékeknél. Ennek oka lehet az eltérő helyről származó, esetleg eltérő minőségű, alapanyagok felhasználása. A gyermek nadrágpelenkák vizsgálata során a fogyasztóvédelem megállapította, hogy a külföldi piacról származó termékek akár 20%- is több folyadék megkötésére képesek, mint a hazai termékek. A mintának választott termékeken elvégzett összehasonlítás feltárta, hogy a Magyarországon kapható termékek gyengébb minőségi jellemzőkkel bírnak. A termékek minőségére vonatkozó következtetéseknél az érzékszervek által felfedezett eltéréseket minden esetben együtt értékelendőek a laboratóriumban mérhető paraméterekkel, hiszen sok esetben a laboratóriumi módszerek nem érik tetten a minőséget befolyásoló, hibákat elfedő manipulációkat. Erre jó példa volt a korábbi hazai „méz hamisítás” ügye. A hatóságoknak akkor is szembesülni kellett azzal a nehézséggel, hogy európai környezetünkben kizárólag a Brémában levő akkreditált laboratórium tudott olyan méréseket végezni, amellyel a termékhamisítók tetten érhetők voltak.
(mindennapi)
|
Hírsor
A hét java
|
|