Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-04-21 14:08:00

Az utcazenéléshez is engedély kell majd

Súlyos helyzet a budai erdőkben – Kiszorítanák a közterületekről a hajléktalanokat

Ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtaná a főváros vezetése azokat hajléktalanokat, akik a közterületet „életvitelszerű lakhatás céljára” használják, miközben egyre nő a Budapest környéki erdőkben élők száma.

Tarlós István főpolgármester javaslata szerint szabálysértésnek minősülne az is, ha valaki az „életvitelszerű lakhatás céljára használt ingóságait a közterületen tárolja”. A főpolgármester indoklása szerint a cél nem a büntetés, hanem az azokkal szembeni fellépés jogi lehetőségének a megteremtése, akik a felajánlott segítség ellenére is a közterületeken maradnak. A javaslat tehát azokat a hajléktalanokat érinti, akik valamiért nem veszik igénybe a szállásokat. Vecsei Miklós a Máltai Szeretetszolgálat alelnöke korábban lapunknak adott interjújában beszélt arról, hogy azok az emberek, akik az utcát választják (akiket most büntetéssel sújtatnának – a szerk.) nem is igazán tudnak felelős döntést hozni az életük irányításával kapcsolatosan, valamint azt is hozzátette, hogy a jelenlegi rendszer jogi keretei között az ellátórendszernek nincsenek lehetőségei. Egy szociális munkásnak, de még egy rendőrnek sincsen joga arra, hogy intézkedjen egy láthatóan magáról gondoskodni nem tudó ember érdekében, ha ő elutasítja a segítséget. A szakember korábban arra is rámutatott, hogy a hajléktalan probléma megoldása sajnos helytelen sorrendben történik Magyarországon, mivel előbb kellett volna létrehozni a megfelelő férőhely kapacitást, és csak az után intézkedéseket hozni.


A szórólaposokat és a zenészeket is megsarcolják

A jövőben a szórólaposztáshoz és az utca zenéléshez is engedélyt kellene kérni közterület-használati hozzájárulás formájában. Tarlós István javaslatában kitért arra, hogy az utcai zenélésnél eddig csak akkor volt szükség az engedély beszerzésére, ha hangosító berendezést is használtak. A beterjesztett rendelet-tervezet szerint azonban már szélesebb körben, „általában” az utcazenéléshez kötné a hozzájárulás beszerzését.

Noha az önkormányzat a jövőben mind a szórólapozás, mind az utcai zenélés után is díjat szedhet, a javaslat kitér arra is, hogy mindkét esetben lehetőség van a közterület-használati díj „korlátlan mértékű” csökkentésére. A rendelet melléklete szerint szórólaposztás esetén egy négyzetméternyi elfoglalt közterülettel számolnak. Miszerint a négy besorolási kategóriától függően legalább 3000, legfejjebb 9100 forint közterület-foglalási díjat kellene fizetnie a jövőben egy-egy szórólaposztónak havonta. Utcazenélés esetén a napi díj négyzetméterenként 160 és 230 forint között lesz a rendelet értelmében.


Erdőbe kényszerülnek a hajléktalanok

Évente mintegy százmillió forintos kárt okoznak a visszatérő vandálok a Budapest környéki erdőkben a Pilisi Parkerdő Zrt. szerint. Felgyújtott padokat, megrongált vadleseket, lekapart turistajelzéseket és rengeteg kommunális hulladékot hagynak maguk után a szemetelő hajléktalanok. Évente több tízezer köbméter szemetet gyűjtenek össze a főváros körüli erdőkből az erdészek, a hulladék elszállítása 40-50 millió forintba kerül.

A társaság külön költségvetési támogatásban nem részesül, csak saját bevételeire és néhány fővárosi kerület alkalmi támogatására számíthat. Rácz Károly erdőgondnok szerint rendkívül nagy terhet jelent a hajléktalanok által felhalmozott szemét eltüntetése is, hozzátette: hamarosan tragikusra fordulhat a helyzet, mert úgy tűnik, hogy egyre többen szorulnak ki a városból. A főváros környéki erdőkben, valamint barlangokban lakó hajléktalanokról készült videónkat itt nézhetik meg.

A Menhely Alapítvány idén február 3-án éjszaka végzett felmérése szerint ezen az éjszakán legalább 7755 embernek nem volt otthona a fővárosban. A szociális munkások 1150 olyan emberrel vettek fel adatlapot, akik közterületen élnek. A felmérés azt is megmutatta, hogy ezen az éjszakán az éjjeli menedékhelyen 2044 hajléktalan ember aludt, átmeneti szálláson 2774 ember, időszakos szállásokon 500 ember, a családok átmeneti otthonainak ágyain pedig 1287 ember töltötte az éjszakát. Budapesten 6605 ember tudta aznap éjszakáját valamilyen szálláson tölteni.

 

(MTI, mindennapi)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Hajléktalanság
  • Hajléktalan megasztár
  • Rendkívüli hideg: nemcsak a hajléktalanok vannak veszélyben
  • Hajléktalanok életveszélyben
  • Kórházakba menekülnek a szegények
  • A bosszú küldte mélyre Orbán Annát
  • Hajléktalan megasztár
  • Életünk mélyén változtassunk
  • Ingyen fodrász hajléktalanoknak
  • Egyre több a hajléktalan gyermek
  • Volt-e okuk bulizni a hajléktalanoknak?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.