Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-09-05 19:05:00

Az állami kórházak feladatát veszi át

Megnyílt az ország első bentlakásos gyermekhospice-háza (galériával)

Megkapta az engedélyt Magyarország első bentlakásos gyermekhospice-háza: a Tábitha Ház, ahova ma délután megérkezett az első lakó is. A kilencéves kislány gyógyíthatatlan beteg és hátrányos szociális helyzetű.

– Ma délután háromkor költözött be az első lakó a Törökbálinton található Tábitha Házba. Az idén júniusban felavatott gondozóház működése elől az utolsó akadály is elhárult, ugyanis megérkezett az ÁNTSZ engedély is – mondta el a mindennapinak Gyura Barbara, a ház igazgatója. A gyermek és ifjúsági hospice szolgálat feladata a gyógyíthatatlan gyermekek és ifjúkorúak támogató és mentesítő jellegű ellátása, ápolása, gondozása, terápiás fejlesztése. Emellett másik fő feladat a családtagok tehermentesítése, lelki gondozása.


Mentesítés és támogatás

– Az első lakó Dóri, eddig kétszer egy hónapot töltött Pécsen. A kislány kilenc éves, izomsorvadásos, aki minden éjszaka lélegeztetőgépre szorul. Az ő helyzete szociális szempontból is igen hátrányos, ezért mindenképpen életbe vágó a felvétele. Közben szervezzük az újabb betegek felvételét, három újabb beteg gyermeket várunk a közeljövőben. Mától folyamatos az ápolószemélyzet jelenléte a házban – tette hozzá Gyura Barbara.

Gyura Barbara az első kislánnyal, Dórival (a galériához kattints a képre!)

– A ház nem azért jött létre, hogy kizárólag a végstádiumú gyermeket gondozó családokat fogadja. Fő célja az, hogy a betegség teljes időtartama alatt mentesítő és támogató szolgáltatást, egészségügyi és szociális gondozást, spirituális vigaszt nyújtson az ápolásban kimerült családok és az elfáradt gyermekbetegek részére, hogy azok minél élhetőbb, jobb életminőségben tölthessék mindennapjakat. A végstádiumú állapotú gyermekek esetében pedig szükséges, hogy alternatívaként ott legyen az otthon és a kórház mellett egy olyan létesítmény is, ahol a családtagok 24 órában mindvégig a haldokló gyermekük mellett tartózkodhatnak, mégis családias és kegyeletteli környezetben tehessék mindezt – mondta el lapunknak Gyura Barbara.


Másoknak is fontos lehet

– Reméljük ez egy olyan ügy, ami másoknak is fontossá válik majd – mondta el Galambos László informatikai vállalkozó, aki ház létrejöttét finanszírozta. Az Élő Szó Az Igazságos Társadalomért Alapítvány alapítója úgy látja, azért van szükség egy ilyen intézményre a fővároshoz közel, hogy megmutassa: a hospice nem „elfekvő”, hanem esély a súlyosan beteg gyermekeknek, akik a megfelelő környezetben megfelelő életminőségben élhetnek akár hosszú ideig. Korábban lapunknak elmondta: vannak olyan gyermekek is, akik hospice „tranzit” ellátásban részesülnek, azaz átmeneti ellátás után meggyógyulnak és kikerülnek a rendszerből.

Minden az ő kényelmüket szolgálja (a galériához kattints a képre!)

Azoknak a családoknak pedig, ahol az elválás elkerülhetetlenül bekövetkezik, az utolsó időszakra olyan körülményeket teremt a törökbálinti intézmény, amire pillanatnyilag egyetlen állami kórház sem képes. Az ellátás a szülők számára teljesen ingyenes. Galambos László a teljes épületet felszereléssel együtt a Szemem Fénye Alapítvány rendelkezésére bocsátotta. Az alapítvány továbbra is vár önkénteseket, és minden olyan felajánlást, ami segítheti őket munkájukban.

A Tábitha Ház a pécsi Dóri Házzal együtt Magyarország mintegy 2/3 – ának nyújt majd térítésmentes gyermekhospice szolgáltatást. A gyógyíthatatlan gyermeket gondozó családok száma hazánkban mintegy 2000. A Tábitha Házban a gyógyíthatatlan gyermekek évente 20 - 30 napot tölthetnek el az ún. mentesítő szolgáltatás keretében, - ami az ápolásban megfáradt családok tehermentesítését jelenti egy multidiszciplináris team segítségével. A házban élet végi (terminális) ellátás is működik. A Tábitha név bibliai eredetű. Az Apostolok Cselekedetei leírásában szerepel egy különös nőtanítvány, Tábitha – „aki gazdag volt jó cselekedetekben és alamizsnákban, melyeket bőkezűen osztogatott”. Péter Apostol Tábitha halálakor odasietett, és azért imádkozott, hogy az asszony keljen fel. Tábitha az ima hatására felkelt, felnyitotta szemeit.


-mi-

Fotó: Petrik András

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Gyermekhospice
  • „Tudta a gyerek, hogy ez az utolsó éjszakánk”
  • Mi az, amit a legnehezebb feldolgozni?
  • Kérlek, dolgozz helyettem a hétvégén
  • Vásárolj a gyógyíthatatlan gyerekekért!
  • Van, amin segít a gazdasági válság
  • Öltözz pirosba és segíts a gyerekeknek!
  • Adománygyűjtés a Szemem Fénye Alapítvány gyermekhospice szolgálatának
  • Egy templom gyógyíthatatlan gyerekeknek
  • Temetetlen űr: ma van a bébigyász világnapja
  • Remény a gyógyíthatatlan gyermekeknek: képgalériával!

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.