Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-10-15 14:25:00

Sokan hiszik: jobb, ha úgy tesznek, mintha nem történt volna semmi

Temetetlen űr: ma van a bébigyász világnapja

A pici halottak, akik nem férnek bele a paraméterekbe, névtelenül a veszélyes, szerves hulladékkal együtt enyésznek el.

Már szülés előtt megmondták neki, hogy ne reménykedjen, gyermekének olyan rendellenessége van, hogy nem marad életben. Ő mégis azt gondolta, csoda fog történni, vele ez nem történhet meg. Megtörtént. A kisfia 6 napot élt. Sokkos állapotban még csinált a telefonjával egy képet róla, majd elmenekült a kórházból. Aztán úgy gondolta, soha többé nem képes megnézni azt a fotót. Hónapokig dermedtségben élt, mire képes volt segítséget kérni. A gyászkörben győzték meg, nyissa ki azt a képet és búcsúzzon el a fiától. Mert másképp egyszerűen képtelenség folytatni. Ma van a Bébigyász Világnapja.


A terhességek 18 százaléka végződik tragikusan

Évente 3 millió gyermek hal meg a világon még a várandósság ideje alatt, illetve a szülést követő rövid időn belül. Sőt, egyes statisztikák szerint a terhesség első három hónapját is beleértve, az összes terhesség 18 százaléka végződik tragikusan. Magyarországon körülbelül félezer csecsemő jön halva a világra, illetve soha nem hagyja el a kórházat. A magyar jog szerint a 24. hetet betöltött halott csecsemők, illetve azok, akiknek nagyobb a súlya fél kilónál, vagy hosszabbak 30 centinél, temetéséről gondoskodni kell. A pici halottak, akik nem férnek bele ezekbe a paraméterekbe, névtelenül a veszélyes, szerves hulladékkal együtt enyésznek el.

Nagyon sok gyermekét elveszített kismama a tragédia első pillanataiban azt gondolja, hogy könnyebb lesz, ha úgy tesznek, mintha nem történt volna semmi – osztotta meg tapasztalatait
Gyura Barbara, a gyermekhospice házakat is működtető Szemem Fénye Alapítvány elnöke. Sokkos állapotban gyakran az is előfordul, hogy az anya azért nem akarja megnézni halott gyermekét, mert azt vizionálja, hogy torzszülöttet hozott a világra. 30-40 évvel ezelőtt a hivatalos álláspont is az volt, hogy a szülők ne nézzék meg halva született csecsemőjüket, ne adjanak nevet neki, ne akarjanak emlékeket róla. Csakhogy pszichiáterek és pszichológusok is igazolhatják, az elnyomott, fel nem dolgozott gyász súlyos következményekkel járhat. Az érintett szülőnél akár évekkel a tragédia után is pánikbetegség, mély depresszió alakul ki, sőt öngyilkosság is előfordult.

Az alapítvány vezetője szerint a legelkeserítőbb az, hogy sok szülő azért bízza a kórház gondjaira a halott kisbabát, mert egyszerűen képtelen lenne a temetési költségeket kifizetni: egy ilyen parányi ember esetében is 40-80 ezer forintba kerül, hogy megadják neki a végső tisztességet. Ezeknek a szülőknek lehet nagy segítség a pécsi Angyalsétány, az ország egyetlen, gyermekhamvak szórására létesített díszkútja, ahol az alapítvány segítségével anyagi tehervállalás nélkül búcsúzhatnak el gyermeküktől.


Minden kis elhunytat le kellene fotózni

Gyakran előfordul, hogy azok a kismamák, akik a tragédia pillanatában elszaladtak, lemondtak az emlékezés lehetőségéről, mindezt megbánják, és kétségbeesve próbálnak utólag emlékeket szerezni.Gyura Barbara szerint épp ezért jó lenne, ha a patológiákon minden halott kisbabáról készülne legalább egy polaroid fotó, hiszen esetükben valószínűleg soha előtte nem készült semmilyen képmás. Az emlékezés dobozát, vagy ahogy a nemzetközi gyakorlatban hívják a memory boxot is azért osztaná ki ingyen az alapítvány a szülészeteknek, hogy abba a kórházban elhunyt kicsik minden parányi emlékét, akár egy hajtincset, egy karszalagot, egy szemfedőt bele lehessen tenni.

A világon számos, a magyarhoz hasonló alapítvány próbál a gyógyíthatatlan beteg gyerekeken, illetve halott gyermekeiket gyászoló szülőkön segíteni. Közös állásfoglalásban kérték az Európa Tanácsot, hogy ajánlásaikat hivatalosan is karolják fel. Ebben többek között azt javasolják, hogy „mindenre kiterjedő támogatást kell nyújtani azoknak a szülőknek, akiknek természetes kívánsága, hogy lássák, és a kezükben tartsák gyermekük testét a halvaszületés után” Az anyuka, aki 6 nap után veszítette el a kisfiát, ma már, ha könnyes szemmel is, de nem fél megnézni gyermeke fotóját. És ahogy valószínűleg sok száz és ezer sorstársa, szombat este hétkor gyertyát gyújt halott gyermekéért.

Bernáth Bea

A Szemem Fénye Alapítványt 2002-ben alapította Gyura Barbara, két évvel azután, hogy
elveszítette 20 hónapos kisfiát. Az alapítvány fő tevékenysége a beteg gyerekek szállítása,
de a szervezet 2006-tól komoly lépéseket tett azért, hogy nemzetközi minták alapján Magyarországon is létrejöjjön a gyógyíthatatlan gyerekek és családjaik életét megkönnyítő
gyermekhospice szolgálat. Idén ennek a munkának köszönhetően először Pécsen, majd
Galambos László vállalkozó segítségével Törökbálinton nyílt meg egy-egy gyermekhospice
ház. Az elhunyt gyermekek szülei megsegítésére úgynevezett gyászköröket is működtetnek,
amelyekben szakképzett terapeuták vezetésével az érintettek kis csoportokban dolgozhatják
fel az őket ért traumát.
Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Gyermekhospice
  • „Tudta a gyerek, hogy ez az utolsó éjszakánk”
  • Mi az, amit a legnehezebb feldolgozni?
  • Kérlek, dolgozz helyettem a hétvégén
  • Vásárolj a gyógyíthatatlan gyerekekért!
  • Van, amin segít a gazdasági válság
  • Öltözz pirosba és segíts a gyerekeknek!
  • Adománygyűjtés a Szemem Fénye Alapítvány gyermekhospice szolgálatának
  • Egy templom gyógyíthatatlan gyerekeknek
  • Megnyílt az ország első bentlakásos gyermekhospice-háza (galériával)
  • Remény a gyógyíthatatlan gyermekeknek: képgalériával!

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.