Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-10-05 15:04:00

Egy mintára két kirúgás

Így fejezik le a nemzeti parkok vezetését

Hétfőn újabb két nemzetipark-igazgatót menesztett indok nélkül Illés Zoltán, a környezet- és természetvédelemért, valamint a vízügyekért felelős államtitkár. Az eltitkolt ok semmiképp sem lehet szakmai.

A hortobágyi, az aggteleki és az őrségi parkigazgatók után mennie kell a Balaton-felvidéki és a Bükki Nemzeti Park vezetőjének is. Az előbbit Balogh László nyolc éve igazgatta, Duska József pedig 14 éve állt az utóbbi élén. A mindennapi.hu információi szerint szakmai kétség egyikük munkájához sem férhetett. Sajtóértesülések szerint mindkét esetben gazdasági és politikai érvek győzedelmeskedtek a természetvédelmiek fölött.


Leengedték

Balogh Lászlónak az után kellett mennie, hogy a balatoni Nagyberek 1977 óta védett, Fehérvíz nevű területéről – amely júniusban felkerült a ramsaari egyezmény különösen védett nemzetközi vadvízi élőhelyeinek listájára is, évi alig 100 ezer forintra rúgó földhasználati szerződést kötő Hubertus Agráripari Bt. leengedte a vizet. (A német tulajdonú bt. privatizálta 1992-ben a Balatonnagybereki Állami Gazdaságot azóta is vitatott körülmények között.) A Fehérvíz szívében található az 500 hektárnyi, a Hubertus által bérelt állami terület részét képező Nekota, amely mélyebb fekvése miatt az év egy részében mocsaras, ezért a védett madarak paradicsoma, nyár végi kiszáradása után pedig a vadak kedvenc élőhelye.

A természetvédők régóta szerették volna visszaszerezni a Hubertustól ezt a madárrezervátumot, vagy legalább azt elérni, hogy hosszabb ideig borítsa víz a területet. Ez a tavalyi nagy esőzések után meg is történt, mert valakik – akik ellen a Hubertus rendőrségi feljelentést tett – eltorlaszolták a zsilipet. Emiatt át kellett vágni a gátat, hogy ne öntsön el a víz több száz hektárnyi területet. Idén tavasszal ismét átlag feletti csapadék hullott, amit a Hubertus a szokásos, a vízjogi engedély szerinti szintre engedtek le, de emiatt most a természetvédők tettek rendőrségi feljelentést. A magas vízborítás ugyanis sosem látott mennyiségű védett madarat vonzott a Nekotára, amelyek fészkei a vízeresztést követően hozzáférhetővé váltak a vaddisznók, rókák számára.


Milliárdos üzleti haszon

A vadásztatásból milliárdos üzleti haszonra szert tevő Hubertus és a felbecsülhetetlen természeti örökség fölött őrködő Nemzeti Park júniusban kirobbant vitájában vizsgálódott a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa is. A szeptember 23-án kiadott állásfoglalásából kiderül, hogy a Nagyberek-Nekota-Fehérvíz szintjével kapcsolatban az utóbbi években eljáró intézmények közül egyedül a Nemzeti Park volt az, amelynek működését nem érheti kritika. Elkészítette a terület kezelési tervét, de azt a minisztérium elmulasztotta kihirdetni. Megadta a területen természetvédelmi szempontból tartandó helyes vízszinteket, ezt a a Főfelügyelőség visszavonatta és megváltoztatatta. A vízleeresztés észlelésekor újra lezárta és lepecsételte a zsilipet („bújtatót”).

A hatósági jogkörétől megfosztott, szakértői szerepre kárhoztatott nemzeti park jogtalan elvárások és szakmailag megkérdőjelezhető utasítások kereszttüzébe került, ennek ellenére megtartotta szakmai integritását. Fülöp Sándor országgyűlési biztos szerint Balogh László igazgató mindennek fényében elismerést, nem pedig fegyelmit és elbocsátást érdemelt volna. (A parkigazgatókkal leszámolási sorozatban végző Illés Zoltán, még a kivizsgálások előtt kiosztott ugyanis egy fegyelmit Baloghnak.)

„Álláspontunk szerint, bár a természetvédelmi kezelési terv a mai napig nem került kihirdetésre, a vizes élőhely kívánatos vízháztartásának alapvető paraméterei meghatározásához nem szükséges erre vonatkozó további vizsgálatok sorának elvégzése, miképpen azt a Főfelügyelőség előírta” – áll az állásfoglalásban. Az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügy Főfelügyelőség ugyanis megsemmisítette a nemzeti parki szabályozást, és ezzel szó szerint is a Hubertus Bt. malmára hajtotta a vizet. Márpedig, így az ombudsman a vízjárás szabályozáshoz „elegendő a szóban forgó állat- és növényfajok ökológiai alapigényeinek ismerete, (a vegetációs időszak, a szaporodási időszak, madarak esetében a költés alapinformációi, táplálkozásra, vonulásra vonatkozó adatok). A védetté nyilvánítási határozatból minderre elégségesen lehet következtetni, ez a képesség pedig mind a nemzeti park, mind az első- és másodfokú hatóságok szakszemélyzetétől elvárható.” Mindennek fényében forrásaink szerint semmiféle szakmai indok nem szól Balogh rapid leváltása mellett. Gazdasági annál inkább.


Minta szerint

Ugyanerre a srófra jár a Bükki Nemzeti Park igazgatójának leváltása. Ráadásul a Bükkben egy még egyértelmübb sikersztori után került sor menesztésre. Duska ugyanis egy 1995-ben a Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzetben található, részben oltalom alatt álló 4200 hektáros területről megkötött bérleti szerződésnek ment neki. Az olasz tulajdonosi hátterű Mariano Kft. a terület egy részét hektáronként 100 forintért – a valós piaci ár töredékéért – bérelte, a másik felét viszont ingyen használta. Ráadásul a törvényi szabályozás szerinti 10 év helyett 20 évre szólt a kontraktus. A terület után nem mellesleg az évek során 800 millió forint állami támogatást is felvett. A Duska vezette nemzeti park elérte, hogy idén júniusban a Legfelsőbb Bíróság érvénytelenítse a szerződést, és új a civilek, a kistelepülések és a szakma által követelt és az Orbán-kabinet által is hirdetett politikának szerezzen érvényt.

A bírósági döntés alapja volt, hogy a Mariano kft. nem látta el tisztességesen a természetvédelmi feladatokat, a szakértői vélemények és a hatósági jegyzőkönyvek pedig elhanyagolt állapotú természetvédelmi területekről, ősgyepekről és állattartó telepekről és termőföldekről számoltak be. A precedensértékű ítéletet követően a terület vagyonkezelője, az Bükki Nemzeti Park igazgatóság rögvest elkészítette a haszonbérleti pályázati kiírást. Egyeztetett a térség önkormányzataival, szakmai szervezeteivel és gazdálkodóival. A 4200 hektáros „abroszra” a pályázatokat október 3-ig lehetett volna benyújtani, s eredményt október 25-én hirdettek volna. A BNPI, a kormány koncepciójának megfelelően, előnyben kívánta részesíteni a kis- és közepes vállalkozásokat, az induló gazdákat, az állattartókat. Fontos részlet, hogy a győzteseknek maradéktalanul be kellett volna tartaniuk a természetvédelmi előírásokat. Csakhogy Duska menesztésével egy időben a vidékfejlesztési tárca a pályázatot is visszavonta.

 

Márton Félix

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Környezet, védelem
  • Szálló por, szmogriadó: mi történik Magyarország légterében?
  • A médiafogyasztás káros az egészségre
  • Szappannal mossák a tengert
  • Sárkány éve: szeméttömeg és szelleműzés
  • Lemond a vidékfejlesztési államtitkár
  • Végveszély az óceánokon: csökken a halak túlélési esélye
  • Orbán Viktor: a háború elkezdődött
  • Patkányméreg kerülhet az élelmiszerbe?
  • Nem kegyelmeztek a bennszülött kislánynak
  • Mi az a környezetvédő zene?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.