Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2012-01-28 14:55:00

Kibírod egy hétig a kütyük nélkül?

A médiafogyasztás káros az egészségre

Egy héten át nincs komputer, mobil, CD-lejátszás, játékprogram. Helyette naplóvezetés arról, hogyan lehet kibírni ezek nélkül.

 „A tanulóknak egy hetet visszaadunk a gyermekkorukból” – nyilatkozza az a pedagógus, aki az újszerű kezdeményezésben részt vesz. Egy héten át nincs komputer, mobil, CD-lejátszás, játékprogram. Helyette naplóvezetés arról, hogyan lehet kibírni ezek nélkül, mit lehet értelmesen csinálni az így felszabaduló időben. S milyen pozitív tapasztalatokat lehet szerezni ezek nélkül.

Az egyhetes tapasztalatokat a médiaböjt után a tanulók együtt értékelik ki, s ünnepélyes keretek között kapják vissza leadott elektromos eszközeiket. A kezdeményezést a Württembergi Protestáns Társaság diakóniai részlege dolgozta ki és jelentette be a nyilvánosságnak. Egyelőre még csak tartományi keretek között zajlik, sok egyházi és nem egyházi iskolában kipróbálják.

A médiaböjt ötletéhez két megrázó és elgondolkodtató tudományos tanulmány adatai szolgáltak indítékul az egyháznak. Az egyik tanulmányt Christian Pfeiffer kriminológus, a másikat Manfred Spitzer agykutató tette közzé. Mindkét tanulmány szoros összefüggéseket állapít meg a médiakonzum eszközeinek használata és bizonyos egészségügyi zavarok megjelenése között. Az egészségügyi károsodások között említik az elhízást, a mozgáshiányt és ennek hatásait, az iskolai teljesítmény romlását, a szociális és kommunikációs készségek elszegényedését, az erőszakos és agresszív viselkedés elhatalmasodását, s bizonyos függőségek kialakulását.

A médiaböjttől azt remélik, hogy a gyerekek újra felfedezik a való életet, az egymással kialakítható tartalmas közösséget, amit kulturális, sport és egyéb készségfejlesztő rendezvényekkel igyekeznek elérni. 


Dr. Békefy Lajos

evangelicsh.de; medienmagazin.pro.de; EKD.de; epd.de. –  

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Függőség
  • Újabb súlyos baleset a drog miatt
  • Dizájner-drog: egy debreceni fiatal életveszélyben
  • Egyre többen füveznek a katolikus országban
  • További cikkek Környezet, védelem
  • Szálló por, szmogriadó: mi történik Magyarország légterében?
  • Szappannal mossák a tengert
  • Sárkány éve: szeméttömeg és szelleműzés

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.