Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-08-27 13:42:00

Még a magánzárkában a legjobb

Állapotok a börtönben: izzadnak a rabok a hűvösön

A közhiedelemmel szemben csak néhány fogvatartott mondhatja el, hogy „hűvösre tették”. Hőségriadó idején a rabok és a dolgozók izzadnak a börtön falai között.

Minden jel szerint azok a rabok a szerencsésebbek, akiknek magánzárkában kell a napjaikat tölteni. Legalábbis a nagy melegben jobban járnak azok, akiket – ha csak átmenetileg is, de valóban hűvösre tesznek. A központban ilyenkor körlevelet adnak ki, amelyben felhívják a vezetők figyelmét, hogy az emberi szervezetet érő fokozott igénybevétel miatt a büntetés-végrehajtás személyi állományának szolgálatteljesítése, illetve a fogvatartottak elhelyezése és munkáltatása során milyen szempontok szerint járjanak el.


A szellőztetés szinte megoldhatatlan

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán  (BVO)P a mindennapi.hu-nak elmondták: noha a börtönökben nagy a zsúfoltság, a nagy melegben mégis igyekeznek fokozottan odafigyelni néhány dologra. Egyebek mellett speciális munkaszervezés lép hatályba, amelynek jóvoltából az őr- illetve szolgálati helyeken dolgozókat védőitallal látják el, és ha szükséges, gyakrabban van váltás is.

A munkavégzés, a szállítások és előállítások előkészítésére, végrehajtására is kiemelt figyelmet fordítanak ilyenkor. Mindenekelőtt megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvízzel, vagy ha kell, védőitallal gondoskodnak úgy a személyi állomány tagjairól, mint az előállított, szállított, munkát végző fogvatartottakról. Hőség idején fokozottan ellenőrzik a krónikus, rendszeresen gyógyszert szedő szív-, érrendszeri, légúti, vese- és anyagcsere betegek aktuális állapotát, a folyadék fogyasztásukat.

Jóllehet a körlevélben előírják, hogy a helyi adottságok és lehetőségek függvényében intézkedjenek a zárkák, körletek kielégítő szellőzésének biztosításáról, ez sok helyen szinte megoldhatatlan.
A fogvatartás körülményeit szabályozó, 1996-ban megalkotott rendelet szerint a zárkában (lakóhelyiségben) elhelyezhető létszámot úgy kell meghatározni, hogy minden elítéltre lehetőleg hat köbméter légtér, és lehetőség szerint férfiak esetén három négyzetméter,  fiatalkorúak, illetve a női elítéltek esetén három és fél négyzetméter mozgástér jusson. Egyéni elhelyezés esetén a zárka alapterületének lehetőleg el kell érni a hat négyzetmétert.

A zárkák hőmérséklete az építészeti adottságok függvénye, a benapozás alacsonyabb mértéke miatt általában néhány fokkal hűvösebb, mint a személyi állomány munkahelyei – jegyzik meg a BVOP sajtóosztályán.


Teltház a cellákban, riasztó állapot a börtönkórházakban

A legfrissebb adatok szerint a börtönökben, fegyházakban és fogházakban jelenleg 17300-an töltik büntetésüket, vagy vannak előzetes letartóztatásban. Az elmúlt évhez képest kilenc százalékkal nőtt a fogvatartottak száma. Ez mintegy 138 százalékos telítettséget jelent országos szinten.
A Belügyminisztérium közlése alapján előzetes letartóztatásban csaknem ötezren vannak, ők azonban nem számítanak elítéltnek, mert ügyükben még nem döntött jogerősen a bíróság. Az egyes intézetek zsúfoltságát bővítésekkel, valamint az előzetes letartóztatásban lévők más, kevésbé telített börtönökbe történő átszállításával próbálják meg enyhíteni. A telítettség Észak- és Kelet-Magyarországon, a fővárosban és Baranya megyében a legnagyobb.

A női fogvatartottak száma ezer körüli; ez az összes fogvatartott mintegy hat százaléka. Anya-gyermek körlet az országban egyetlen helyen, a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben található, ahol a fogva tartás ideje alatt született gyermekek 6-12 hónapig maradhatnak az anyjuk mellett. Ezt követően a gyerekeket lehetőleg rokonoknál, vagy ha erre nincs lehetőség, gyermekvédelmi intézményrendszerben helyezik el.

Riasztó állapotokat talált az ombudsman a büntetés-végrehajtás központi kórházában – adta közzé nemrégiben az Országgyűlési Biztos Hivatala. Ebben emlékeztetnek arra, hogy ötven éve nem újították fel az épületet. Vagy fűtés van, vagy meleg víz. Zsúfoltak a még egyáltalán használható kórtermek. Az egyetlen liftben hol az ételt, hol a halottakat szállítják. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a büntetés-végrehajtás tököli központi kórházának viszonyait vizsgálta és a visszásságok hosszú listáját állította össze. Az állampolgári jogok biztosa egyszerre és együtt látja sérülni a jogállamiság elvét, az emberi méltósághoz, a tisztességes eljáráshoz és az egészséges környezethez való jogot.

 

Szigeti Ildikó

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Börtön
  • Díjat kapott a börtönlelkész
  • Nagymama, olyan börtönszagod van!
  • Áramot vezetett a kerítésbe – lecsukják
  • Böjte atya a szegedi Csillagbörtönben
  • Alakul a magyar börtönválogatott
  • Ítélet az öntörvényű kazalgyújtogatónak
  • Magyarországon nincs kínzás a börtönökben?
  • Helybéliek és az elítéltek ugyanabba a templomba járnak
  • Börtönbe vonult Stohl András
  • A bűnözők választhatnak a templom és a börtön közt

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.