Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2012-01-29 14:58:00

Csuka Tamásné lelki gyermekeinek tekinti a fogvatartottakat

Nagymama, olyan börtönszagod van!

A Református Misszió Központ börtönlelkésze kapta idén a Dizseri Tamás Szeretetszolgálati Díjat. Az elismerést azoknak adják, akik kiemelkedő munkát végeznek emberek testi-lelki gyógyításáért.

A díjat a budapesti református Bethesda Gyermekkórház a kilenc évvel ezelőtt fiatalon elhunyt igazgatójának emlékére alapította a Magyarországi Református Egyház Zsinata, a Dunamelléki Református Egyházkerület, a Németajkú Református Egyházközség Protestáns Fóruma és a Bethesda Gyermekkórház. A bronz emlékérmet nyolcadik alkalommal adták át.

A budapesti Hold utcai református templomban 2012. január 28-án, szombaton tartott ünnepségen a társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár megemlékezett Dizseri Tamásról. Balog Zoltán úgy fogalmazott, a Bethesda Kórház igazgatója az újrakezdés embere volt. – Húsz éve és ma is az újrakezdésért harcolunk. Újrakezdésre van szükség, kilépve a régi, rossz beidegződésekből – mondta az államtitkár. Hozzátette: sokan ideális körülmények között sem tudnak újat kezdeni, sokaknak pedig a legnehezebb helyen, a börtönben sikerül. Ennek eszköze, az idei kitüntetett, Csuka Tamásné.

Ahol bővelkedik a bűn, ott felette bővelkedik a kegyelem – fogalmazott igei bevezetőjében a Duna melléki püspök. Szabó István azt hangsúlyozta, hogy nem reménytelen a bűnös ember. – Jézus Krisztusnak nemcsak a megtértekhez van köze, hanem azokhoz is, akik kétkedve szegeznek neki kérdéseket – fogalmazott. Aki újat akar, aki változni, gyógyulni akar, aki életet, irgalmasságot, szeretetet akar, az nem újat kezd, vagy a régit tartja, az igaz újrakezdés, az Istenkezdés – mondta Szabó István.

Meg kell mozdulni és meg kell mozdítani olyanokat, akiket mozdíthatatlannak vélnek – mondta méltatásában Bölcskei Gusztáv, tiszántúli püspök, a református egyház zsinatának lelkészi elnöke. – Csuka Tamásné szolgálata lelki és fizikai értelemben is nehéz szolgálat. 20 éve szolgál a Váci Fegyház és Börtönben, de nemcsak a rácsok mögött segít. A falakon kívül is segít a szabadultaknak visszailleszkedni a civil életbe, gyülekezetet találni.

Bölcskei Gusztáv hangsúlyozta: Csuka Tamásné célja, hogy minél több hitéleti, lelki alkalmat szervezzen a börtönben, mint például a bibliakör, bibliaiskola, filmklub, hétvégi istentisztelet, éneklés bizonyságtételek, imádságok, egyéni és csoportos lelki gondozás. – Minden bűnből van szabadulás, akkor is, ha a társadalom értékítélete szerint az a legsúlyosabbnak számít; ennek az örömhírnek a terjesztője Csuka Tamásné – tette hozzá.

A Dizseri-díjas Csuka Tamásné köszönetet mondott szolgálata „tanúinak” – többek között – a börtönben lévő gyülekezetnek és családjának. Felidézte unokája szavait, amikor hazaérve gyakran így fogadta: „Nagymama, olyan börtönszagod van.” Csuka Tamásné lelki gyermekeinek tekinti a fogva tartottakat, hiszen – mint mondta – sokukat elhagyja a családja, és csak az Úristen marad a kapaszkodójuk. – Nekem nincs más dolgom csak félreállni és odavezetni hozzá az embereket, arra az útra terelni őket, amire teremtett minket az Isten.

Az egyik jó útra „terelt” fogva tartott bizonyságtételében úgy fogalmazott – Krisztus nélkül hordunk bilincseket akár szabadon is. Én is ezeket a bilincseket hordoztam, és a börtönben lettem szabaddá, amikor találkoztam Krisztussal. A börtönben jöttem rá, hogy van értelme az újrakezdésnek, és léteznek emberek, akik még nem söpörtek a szőnyeg alá. A fiatal férfi Csuka Tamásnéról úgy fogalmazott: Margitka hosszú éveken át támogatott minket, mindig volt vigasztaló szava és útmutatása számunkra.

A volt fogva tartott ma már vállalkozást épít, és embereken segít a társával.

A Hold utcai református templomban tartott ünnepségen a többi között Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter is gratulált Csuka Tamásné börtönlelkésznek a Dizseri-díjhoz.


RMK-sajtó

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Misszió
  • Örökimádás: szerzetesek világnapja
  • A cigányokról és a muzulmánokról is tárgyalnak az egyházak
  • További cikkek Börtön
  • Díjat kapott a börtönlelkész

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.