Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-03-18 18:00:00

„A sportolónők a szülés után érhetik el pályafutásuk csúcspontját”

Visszatérhet Londonig Janics Natasa?

A háromszoros olimpiai bajnok kajakos Janics Natasa bejelentette, gyermeke születik, ám úgy gondolja: jövő tavasszal már csúcsformában lesz a londoni olimpiára kvalifikáló versenyeken. Van esély a hihetetlenül gyors visszatérésre?

A 28 éves Janics Natasa a héten rendkívüli sajtótájékoztatón közölte: párjával, a bolgár kajakedző Andrian Dusevvel együtt várják közös gyermeküket, aki szeptemberben fog megszületni. A bejelentés nem véletlenül rázta meg a magyar sportbarátokat, ugyanis a londoni olimpián reálisan várható három magyar arany közül Natasa kettőben is érdekelt lehet. Egyesben címvédő, míg Kovács Katalinnal párosban is uralja a műfajt. Janics azonban úgy véli, a tavaszi válogatókra már csúcsformában lesz, és kivívja a londoni szereplés jogát.

Vajon Londonban is egy hajóban ülnek?                                                                                                  Fotó: MKKOSZ

„Kemény dolog a szülés, de kemény csaj vagyok én is, és ott leszek Londonban” – kommentálta a történteket az Origón. Úgy tervezi, a szülés után egy hónappal már edzeni fog, a rövid pihenő pedig szerinte még előnyös is lehet, mert − szavai szerint − nem fogja stresszelni magát az addigi versenyeken.


Nagy Timi unikum vagy utánozható?

Noha a magyar sportban nem példa nélküli az ehhez hasonló visszatérés, ilyesmire csakis a legnagyobbak képesek. A vívó Nagy Tímea már az 1996-os atlantai olimpiára is esélyesként utazott ki, háromszoros világbajnok és Világkupa-győztes volt, ráadásul még a világranglistát is vezette, ám végül csak az ötödik helyen végzett. A kudarc fordulópontot jelentett életében, és négy évvel később, Sydneyben (2000) legfeljebb a szűk szakmai elit számított arra, hogy a szülésből visszatérő vívónőnek esélyei lehetnek. Győzött, majd négy év múlva megint: Athénban (2004) is ő nyerte a magyar küldöttség első aranyérmét. A Honvéd versenyzője a szakembereket is ámulatba ejtő teljesítménnyel védte meg a címét.

Két gyerekkel olimpiai arany, hárommal világbajnoki cím                                                                                Fotó: est.hu

„A két lányom úgy engedett el, hogy csak én nyerhetem az olimpiát. De elmondom, pokolian hiányoznak” – ecsetelte az MTI-nek akkori nehézségeit. És még nem volt vége! A kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző ezek után két évvel, 2006-ban harmadik gyermeke születése után is hatalmasat alakított: megint világbajnok lett!


Az anyaságtól megváltoznak a sportolónők

Sokan úgy vélték, hogy Radulovics Bojana pályafutásának végét jelentheti a gyermekvállalás, hiszen a balkezes átlövő 29 évesen lett anya 2002-ben. Előtte minden szempontból a csúcson volt, hiszen 2000-ben a világ legjobbjának választották, s tagja volt a sydneyi olimpia All Star-csapatának. Nos, a kézilabdázó 2003 nyarán, túl a harmincadik születésnapján visszatért, méghozzá jobb formában, mint korábban bármikor. Alig néhány hónappal később a horvátországi világbajnokságon ezüstéremig menetelő magyar válogatott húzóembere volt, s ő lett a torna gólkirálynője, bekerült vb álomcsapatába, az év végén pedig ismét a világ legjobbjának választották.

Radulovics szülése után jobb volt, mint előtte bármikor                                                                   Fotó: sporthirado.hu

„Engem egyáltalán nem lepett meg Boki parádés visszatérése – mondta a magyar női válogatott akkori szövetségi kapitánya, Mocsai Lajos. – A sportolónők a szülés után érhetik el pályafutásuk csúcspontját, a gyermekvállalás mindenképpen pozitív hatással lehet a szervezetükre, ráadásul pszichésen is megváltoznak az anyaságtól, értettebben gondolkodva folytatják karrierjüket.”


A kosarasoknak hosszabb idő kellett

Pálinkás József a legsikeresebb magyar női kosárlabdaedző: szövetségi kapitányként Európa-bajnoki bronzéremig vezette a válogatottat, efféle bravúrra ma már sajnos esélye sincs a szakágnak. A ma a Testnevelési Egyetemen tanító tréner elmesélte, hogy volt olyan edzés, amikor Kiss Lenkének, a kor egyik meghatározó kosarasának a kisgyermeke ott gőgicsélt a pálya mellett; a stábtagok néha több babakocsit is tologattak a palánkok árnyékában. Az edző szerint a lányoknak egyértelműen jót tett az anyaság, nyugodtabbak lettek, a stresszt és a konfliktusokat is sokkal bölcsebben kezelték. „Ám a mi esetünkben mindannyiszor sokkal hosszabb idő telt el a visszatérésig, mint amit most Natasa kitűzött maga elé − magyarázta Pálinkás József. − Drukkolok neki, hogy sikerüljön, de nem lesz egyszerű dolga: a néhány hónapos kisgyermek állandó anyai felügyeletet igényel, és tapasztalatom szerint az anya életében is az első helyre lép. Szerencsés, ha a gyermekáldás a négyéves olimpiai ciklus elejére időzíthető, de persze tisztában vagyok azzal, hogy a szerelem szerencsére nem így működik.”


Szülés utáni csúcsdöntés
Nemcsak önmagát, hanem szurkolóit is alaposan meglepte a belga Kim Clijsters, aki simán megnyerte a szülés utáni első komoly versenyét. A korábbi világelső teniszező 2007 májusában vonult vissza, házasságot kötött Brian Lynch kosárlabdázóval, akitől 2008 februárjában gyermeke született. A 2009 nyarán visszatért Clijsters csúcsot döntve nyerte meg az amerikai nyílt teniszbajnokságot. Személyében először diadalmaskodott olyan játékos a US Openen, aki nem kiemeltként kezdte a viadalt, hanem a kvalifikációból küszködte fel magát a főtáblára. „Nem így terveztem az évet. Azt hittem, az idei tornákon felveszem a ritmust, és lassan lendülök játékba a szülés után. Én sem értem, miért, de nem így lett” – mondta szerényen a 26 éves anyuka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B. A.–S. V. A.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Híres ember
  • Erdei szerelmes, és rájött: 27 évig rosszul csinálta
  • Kisegyház-interjúk: ami már kínos Németh Sándornak?
  • Korda György és Balázs Klári
  • A Gyűrűk Ura írója és a nagy fordulat
  • Sötétség délben: magyar volt a múzsa
  • Mit ünnepelnek a keresztények szilveszterkor?
  • „Tudtam, hogy vége mindennek” – interjú Pajor Tamással
  • Petőfi halálát el kell felejteni?
  • Böjte atya a szegedi Csillagbörtönben
  • AIDS-világnap: híres művészek, akik hordozták a vírust

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.