Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-02-11 06:00:00

Retrónál több, már majdnem nosztalgiahullám: újra a régi dicsőségre vágynak

Verebes Mágus és 350 millió érkezik Győrbe

Magyar viszonylatban egyedülálló szponzorációs szerződést kötött a győri futballvezérkar, multinacionális cég először száll be a hazai fociba 350 millió forinttal. Az Audi mellett Verebes Mágus is a helyszínen.

2014-ig szóló szerződést kötött a Győri ETO futballklub és az Audi Hungária: a hazai közegben párját ritkító megállapodásról Thomas Faustmann, az Audi ügyvezető igazgatója, Tarsoly Csaba ETO-elnök, illetve Borkai Zsolt, Győr polgármestere számolt be. A helyi lap, a Kisalföld korábban azt állította, hogy a német mamutcég évi 350 millió forinttal támogatja a klubot, és a focisták a jövőben a márka autóival furikázhatnak.

Az egyik 100, a másik 10

– Majdnem hét éves kapcsolat vezetett a mostani szerződéskötéshez – derült ki Klement Tibor szavaiból. Az Audi nem gyorsreagálású hadtestként, hanem megfontolt üzletpolitika mentén határozott a zöld-fehér csapat támogatása mellett. A Győri ETO ügyvezető igazgatója emlékeztetett arra, hogy a kezdeti kapcsolatfelvételben szerepet játszott a szerencse is, ugyanis a győri futball és az Audi Hungária születésnapja egybeesett. 2004-ben előbbi a századik, utóbbi a tizedik születésnapját ünnepelte.

– Kézenfekvő volt, hogy a jubileumot összekössük, és onnantól mi szerveztük a vállalati futballbajnokságot. Később kétszer is házigazdái lehettünk az Audi Világkupának, amely a cég világszerte elszórt vállalatainak focibajnoksága.

Emellett persze komoly, tízmilliárdos ingatlanfejlesztés folyt Győrben, a pálya és a környéke is teljesen megújult. Ahogy az ügyvezető fogalmazott, hét éve bontottak, ma építenek. Ennek látványos eredménye, hogy a Győri ETO ma már olyan minőséget jelent, hogy partneri viszonyt alakíthatott ki az Audival.

Évente 350 millió

A támogatás klasszikus szponzoráció, amelynek nyolcvan százaléka kifejezetten a felnőtt csapat erősítésére szolgál, míg a fennmaradó részt az utánpótlás-nevelésre fordítják. A szponzoráció pontos összegével kapcsolatban Klement úgy fogalmazott, hogy az igen jelentős nagyságú, és az „Audi térségben elfoglalt piaci helyzetéhez igazodik.” Ennél pontosabb összeget említett a helyi, és ennélfogva jól értesült Kisalföld, amely konkrétan 350 millióról írt. Ez persze egyből felveti, hogy miért titkolják a felek, amire büszkének kellene lenniük, de hát a magyar futball olyan hely, ahol minden (és annak ellenkezője is) megtörténhet. Mindazonáltal jó lenne, ha az első multinacionális cég megjelenése a többit is hasonló nagyságrendű szerepvállalásra ösztökélné a magyar sportban. A példának okáért mondjuk a Kecskeméten épülő Mercedes-gyárat…

Verebes Mágus visszatérése

A nyáron életbe lépő szerződés előtt máris komoly sztárt igazolt a Győr: Verebes Józsefet, a győri futball dicsőséges időszakának legfőbb koordinátorát. A Mágusnak becézett tréner szaktanácsadóként tér vissza sikerei helyszínére. A mai vezetőedző dolgába nem szólhat bele, de észrevételeit nyilván megosztja majd kései utódjával, Pintér Attilával. Feladata az akadémiai nevelésben, a játékos megfigyelésben és a tehetséggondozásban teljesedik ki. Na meg persze a nosztalgia felélesztésében.

Vidéki bajnokcsapatként először védte meg aranyérmét 
A nyolcvanas években a Verebes-féle futballforradalom hatására hétről-hétre húszezer drukker őrjöngött Hannichék trükkjein. A Győr révén 1982-ben 19 év után lett újra vidéki bajnoka a ligának, és először Verebesnek sikerült a címet megvédenie. Az első két idényben bajnokság, majd két ezüst, végül pedig egy bronzérem fűződik a Verebes-korszakként emlegetett időszakhoz. Az év edzője lett, Győrben Pro Urbe-díjjal jutalmazták. Innen az MTK-ba igazolt, és az akkoriban jobbára a kiesés ellen küzdő kékekkel már első idényében, 29 év után újra bajnoki címet ünnepelhetett. E két páratlan sikerből ered edzői beceneve: a Mágus.

Szövetségi kapitányként feledhetőt nyújtott, neve mégis összeforrt a támadófutball feltámasztásával. A győri vezetők nem titkolt célja, hogy a Verebes-féle nosztalgiahullám örvén ismét tízezreket csábítsanak vissza a stadionba. A pénzen már nem múlhat a siker.
 

S. V. A.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Híres ember
  • Erdei szerelmes, és rájött: 27 évig rosszul csinálta
  • Kisegyház-interjúk: ami már kínos Németh Sándornak?
  • Korda György és Balázs Klári
  • A Gyűrűk Ura írója és a nagy fordulat
  • Sötétség délben: magyar volt a múzsa
  • Mit ünnepelnek a keresztények szilveszterkor?
  • „Tudtam, hogy vége mindennek” – interjú Pajor Tamással
  • Petőfi halálát el kell felejteni?
  • Böjte atya a szegedi Csillagbörtönben
  • AIDS-világnap: híres művészek, akik hordozták a vírust

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.