Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-03-17 18:00:00

Nincs az a pénz, amiért hűtlenek lennének

Totti, Puyol, Giggs: sosem hagyják el csapatukat

Egy pályafutás, egy csapat. A jelenkor labdarúgásában nem divat a hűség, de azért akadnak néhányan, akik a régi ideákat vallják. Futballsztárok, akik a csapatukban töltött évtizedek alatt imádott klubjuk ikonjai lettek.

Egyértelműen a pénz az oka, hogy egyre kevesebb sportolónak a pályafutása köthető egyetlen klubhoz. Pedig ők jelentik az állandóságot a szurkolóknak, s éltetik a reményt, hogy igenis van értéke a hűségnek.


Totti, a római falkavezér

Kezdjük a sort az örök városban az AS Roma kapitányával, Francesco Tottival. A zseniális irányító gyerekkora óta a Farkasok szurkolója, 16 évesen mutatkozott be a felnőttek csapatában, s alig múlt 21, amikor már ő viselte a csapatkapitányi karszalagot.

Ha nincs Totti, nincs buli – hirdeti egy római transzparens

A 2006-ban világbajnoki címet szerzett Tottit folyamatosan csábították Európa leggazdagabb klubjai (a legkitartóbban a Real Madrid), ám ő mindig maradt az örök szerelemnél, a Románál. Még 34 évesen is vezér tud lenni, az előző hétvégén a csapat az ő két góljával győzte le a városi riválist, a Laziót.

Egyértelmű, hogy Raullal illene folytatni a sort, csakhogy José Mourinho tavaly nyáron kiebrudalta a Real legendás csatárát, így a madridiak közül Iker Casillas került ikongyűjteményünkbe.

A Galaktikusok kapuját több mint 550-szer őrizte Casillas

A 30 éves kapus (ő összeállításunk legifjabb szereplője) a Realnál nevelkedett, 19 évesen lett a felnőtt keret tagja, s azóta is kirobbanthatatlan a kapuból. Eddig több mint 550 meccsen szerepelt a Galaktikusok kezdőcsapatában, s természetesen ő védte a 2008-as Eb-győztes, 2010-es világbajnok spanyol válogatott kapuját.


Puyol, a katalán nép büszkesége

A soknemzetiségű FC Barcelonában a világ és Európa-bajnok Carlos Puyol jelenti az állandóságot. Az elegáns védő minden szempontból megfelel a Barca-imázsnak, hiszen Katalóniában született, s már 17 évesen a gránátvörös-kékekhez kerülve azóta is halmozza a címeket. Áprilisban lesz 33 éves, de az értők szerint akár még fél évtized is benne van a pályafutásában – természetesen Barca-mezben.

Puyol a Barca-imázs hiteles képviselője

Térjünk vissza Olaszországba, méghozzá egy zseniális csatár kedvéért, aki az Öreg Hölgynek fogadott örök hűséget. Alex 18 (!) évvel ezelőtt szerződött Torinóba, s akkor is kitartott a csapat mellett, amikor a Juvét kizárták az emlékezetes bundaügy miatt, s világbajnokként játszott a Serie B-ben. Ráadásul nem sértődötten, gólkirályi címet érő 21 találatával segítette vissza a Zebrákat az élvonalba. Del Pierót már sokszor leírták, ám ő túl a 36. születésnapján is hétről hétre bizonyítja: még mindig Il Fenomeno Vero, vagyis Igazi Fenomén: eddig 670 meccsen 46958 percet töltött a pályán fekete-fehér csíkos mezben, s 280-szor volt eredményes.

Világbajnokként is viselte a második vonalba száműzött Juventus mezét Del Piero

Immáron 13 éve a Liverpool-szurkolók első számú kedvence Steven Gerrard. Pedig akadt olyan időszak, amikor nagyon aggódtak a fiatalon legendává vált középpályás miatt a Vörösök szurkolói, hiszen 2005 nyarán, nem sokkal azután, hogy csapatkapitányként magasba emelhette a Bajnokok Ligája-győzelemért járó serleget, a Chelseától kapott visszautasíthatatlan (vagy legalábbis annak tűnő) ajánlatot.

Gerrard hiába kapott visszautasíthatatlan ajánlatot, csak visszautasította

A londoniak heti 100 ezer fontos (cirka 30 millió forintos) fizetést ajánlottak neki, ő azonban maradt. Nem tévedünk nagyot, ha azt állítjuk: a 31 éves futballista a klubtól megy majd nyugdíjba.


Giggs, az elcsábított walesi fiú

A legidősebb, még aktív legendát hagytuk a végére, ő Ryan Giggs, a Manchester United 38. évében járó szélsője. Walesből indult, s meg sem áll Manchesterig, ahol 12 évesen a Manchester City igazolt játékosa lett. Aki ismeri az iparváros szurkolói struktúráját, az pontosan tudja, hogy egy MU-hívő számára nem létezik nagyobb szégyen, mint felvenni a helyi rivális kék mezét. Az ifjú Ryan azonban még időben „észhez tért”.

Fergusonnal együtt írt történelmet Manchesterben Giggs

Ehhez az kellett, hogy az MU egyik remek szemű szakembere meggyőzze: neki a City helyett az Unitedben a helye. Így Giggs 14 évesen már a MU futballistája volt, 17 évesen profi szerződést kapott a klubtól, s még a 18. születésnapja előtt be is mutatkozott a nagyok között. Azóta további 866 tétmérkőzésen viselte a csapat mezét. A kispadon pedig mindannyiszor ugyanaz az edző ült: Sir Alex Ferguson. Sokat köszönhetnek egymásnak: tudniillik ő volt, aki Giggs 14. születésnapján az Unitedhez csábította a walesit.


B. A. 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Híres ember
  • Erdei szerelmes, és rájött: 27 évig rosszul csinálta
  • Kisegyház-interjúk: ami már kínos Németh Sándornak?
  • Korda György és Balázs Klári
  • A Gyűrűk Ura írója és a nagy fordulat
  • Sötétség délben: magyar volt a múzsa
  • Mit ünnepelnek a keresztények szilveszterkor?
  • „Tudtam, hogy vége mindennek” – interjú Pajor Tamással
  • Petőfi halálát el kell felejteni?
  • Böjte atya a szegedi Csillagbörtönben
  • AIDS-világnap: híres művészek, akik hordozták a vírust

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.