Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-05-10 07:00:00

Vallása segíti fantasztikus győzelmekhez Manny Pacquiaót

Nyomornegyedből jött a katolikus boksz-zseni

Manny Pacquiao igazi népmesei hős, akiről immáron túlzás nélkül írható: minden idők legsikeresebb ökölvívója. A Fülöp-szigeteki sportoló nemcsak a ringben a legnagyobb, hanem a szegénység elleni küzdelem egyik élharcosa is.

A semmiből jött, s mindvégig tudta, hogy csak magára számíthat. Kitartására, erejére és nem utolsósorban hitére, ami sokszor segítette át a legnehezebb pillanatokon. Pacquiao nagyon különbözik a sportág öncélúan nagyszájúskodó, az ellenfeleket lenéző ikonjaitól, ugyanis tiszteli ellenfeleit, s még a felhajtás kedvéért sem hajlandó gyalázni éppen aktuális riválisát. Így volt ez legutóbbi világra szóló diadala, a Sugar Shane Mosley elleni, szombat éjszakai meccs felvezetése során is. A trendtől eltérően a két bokszoló szépen beszélt egymásról, kiderült, hogy Pacquiao és Mosley kölcsönösen tiszteli egymást.


Bazilikában ad hálát mérkőzések után

„Higgyék el, ez a stílus sokkal többet használ a sportágnak, mint a megjátszott gyűlölködés, hiszen a fiatalság szemében mi példaképek vagyunk, s ennek meg is kell felelni” – mondta a csúcsmeccset felvezető sajtótájékoztatón a Fülöp-szigeteki öklöző. Pacquiao egyébként nagyon szegény családban született, minden falatért szó szerint meg kellett küzdenie, s ami a legfontosabb, ezt sztárként sem felejtette el. Az évek során a szegénység elleni küzdelem egyik élharcosává vált, ezt szimbolizálta a legutóbb használt sárga bokszkesztyűje is. A Fülöp-szigetek legnépszerűbb embereként néhány éve politikusként is szerepet vállalt, s talán nem meglepő, hogy a parlamentben is a legnehezebb sorsú emberek érdekeit képviseli.

A vallásosság a Fülöp-szigeteken természetes, ebben a manilai bazilikában vesz részt a hálaadó misén

A nyolcvan százalékban római katolikus Fülöp-szigeteken szinte természetes Manny Pacquiao vallásossága. A nagy mérkőzések után mindig ellátogat az egyik manilai bazilikába, s hálaadó misén vesz részt. Cselekedete egyrészt köszönetnyilvánítás, másrészt példát akar mutatni a sokszor céltalanul az utcákon csellengő fiataloknak.


Mosleyt simán verte Los Angelesben

A bokszfenomén egyedülálló módon nyolc súlycsoportban szerzett világbajnoki övet, ezért is lehet őt minden idők legjobbjának nevezni. Szombat éjjel (magyar idő szerint vasárnapra virradóra) Los Angelesben lépett ringbe Mosley ellen, s a várakozásoknak megfelelően az első menettől kezdve csak az volt a kérdés, hogy az amerikai kibírja-e a 12 menetet. Ez végül összejött Mosleynak, de többre esélye sem volt, s abban főként nem bízhatott, hogy egy kósza, szerencsés ütéssel padlóra küldhetné a filippínót.

Példátlan a sportágban, nyolc súlycsoport bajnoka!

Igaz, egyszer számolt a mérkőzésvezető Pacquiaóra, ám a visszajátszásokból egyértelműen kiderült, hogy ellenfele nem megütötte, hanem ellökte a fenomént, aki ettől került padlóra, ahonnan villámgyorsan felállt, majd a korábbinál is komolyabb rohamokkal tudatosította riválisában, ki diktál.


Alapítványa segít az elesetteken

A Pac Man becenévre hallgató mesehős tehát tovább írta a nyomornegyedből jött szegénylegény romantikus történetét, s úgy tűnik, a sztori 2013 előtt nem is fejeződik be. A bokszoló ugyanis azt ígérte, csak két év múlva akasztja szögre a kesztyűt, s fordítja minden energiáját a politikai pályára. Addig még jó néhány nagy győzelem belefér, s a befolyó dollár tízmilliókból a szegénység felszámolásáért létrehozott alapítványának is bőven jut.

A hiányzó skalp
Talán a legnagyobb ellenféllel még nem találkozott Manny Pacquiao, a Floyd Mayweather elleni csata útjába mindig valamilyen akadály kerül. Először az amerikai és stábja vádolta meg nem is túl burkoltan doppingolással a Fülöp-szigeteki versenyzőt, azóta pedig Mayweather került bajba, mivel gyermekeinek édesanyja lopás és családon belüli erőszak miatt tett ellene feljelentést. A bokszrajongók által leginkább várt mérkőzés tehát egyelőre még várat magára.

 

 

 

 

 

 

 

 

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Híres ember
  • Erdei szerelmes, és rájött: 27 évig rosszul csinálta
  • Kisegyház-interjúk: ami már kínos Németh Sándornak?
  • Korda György és Balázs Klári
  • A Gyűrűk Ura írója és a nagy fordulat
  • Sötétség délben: magyar volt a múzsa
  • Mit ünnepelnek a keresztények szilveszterkor?
  • „Tudtam, hogy vége mindennek” – interjú Pajor Tamással
  • Petőfi halálát el kell felejteni?
  • Böjte atya a szegedi Csillagbörtönben
  • AIDS-világnap: híres művészek, akik hordozták a vírust

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.