Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-05-22 13:30:00

Kökény Bea: megint érték, ha valaki nálunk kézilabdázik

Mit kapott a Fradi a KEK-győzelemtől?

Újra összetartó közösség, egymásért küzdő, az egyéni érdekeket a csapat érdeke alá rendelni képes társaság lett a Ferencváros női kézilabdacsapata.

„Testközelből ilyen fogadtatást még soha nem éltem át, játékosként nekem nem adatott meg efféle klubsiker” – fogalmazott Kökény Bea, korábbi kiváló kézilabdás, ma szakosztály-igazgató a KEK-győzelem után. Ezzel arra célzott, hogy a leszállópálya betonján két tűzoltóautó vízfüggönnyel tisztelgett a kupával hazatérő gépnek, a Liszt Ferenc repülőtér fogadótermében pedig százak éljenezték a hősnőket. Márpedig ha ő azt mondja, ilyet még nem látott, akkor nagyjából el lehet képzelni, milyen hőfokú fogadtatásban volt részük a lányoknak, mert Köke pályafutása aztán valóban bővelkedett sikerekben: a válogatottal olimpiai ezüstig jutott, és vezéregyénisége volt annak a legendás Fradinak, amelyik a kilencvenes évek közepén százszázalékosan nyert magyar bajnokságot.


Visszaállították a Ferencváros korábbi presztízsét

De a mai Fradi sem adja alább: a népligeti csapat az ötgólos hazai győzelem után döntetlenre végzett a spanyol Mar Alicante otthonában, így 1978 után 2011-ben is elhódította a KEK-serleget. „Amióta hazajöttünk, erről beszélünk” – kommentálta a hét eseményeit Kökény, aki leszögezte: a siker előtt sem volt gondja az összetartással, a KEK-győzelem azonban egészen más dimenzióba helyezte a csapaton belüli emberi kapcsolatokat. „Sikerült visszaállítani a Ferencváros presztízsét. Korábban az anyagi gondok miatt nehéz volt jó játékosokat szerződtetnünk, és nem volt optimista a hangulat. De erről tulajdonosainknak hála már múlt időben beszélhetünk. A most jött szakmai siker pedig azt jelentette, hogy megint érték, ha valaki nálunk kézilabdázik.”


A közösség ereje csodát tett

A KEK-sorozat szerinte nüanszokon múlt, bármilyen hihetetlen, de egy kivédett hetes, egy indításos villámgól határozta meg sorsukat. Ha ez nem így történt volna, nemhogy kupagyőzelemről, még továbbjutásról sem beszélhettek volna. Nem véletlenül féltette az FTC-t a szakma a sorozat előtt, tudniillik egyből két topcsapat jutott a lányoknak.

Tomori Zsuzsa (23) a balul sikerült Európa-bajnokság után a zöldeknél lendült ismét bombaformába

A dán Viborg és a francia Metz kiverése azonban hatalmas szakmai sikerrel végződött. A fradista lányok egymást segítve, vált vállnak vetve hajtottak egymásért, csapatunkért, szurkolóikért. Az első perctől hittek abban, ha összefognak, akkor kiegyenlíthetik riválisaik gazdasági erőfölényét, jobb keretét. A közösség ereje csodát tett, a lányok erőn felül teljesítettek!


Saját nevelésű játékosaikra építenek

„Húsz éve a Fradi egy nagy család volt, mindenki ismert mindenkit, a szakosztályok összejártak. Most ez nem jellemző, de remélem, a mi sikerünk apropóján újra elindul ez a folyamat” – tekintett a kézis vonulatnál messzebbre Köke. Mint mondta, a „Fradizmus” esetükben nem merül ki ebben, hiszen középtávoli céljuk, hogy a csapat magját megint saját nevelésű játékosok alkossák. „Jövőre még nem, de azután már van erre esély, s ez a KEK-győzelem bizonyíték arra: semmi sem lehetetlen!” Kökény Bea szerint a bajnokságban jelenleg bronzérmes csapat a következő szezonban a finálét célozza meg, a KEK-ben pedig legalább a négy közé jutás az elvárás.

 

Simon V. Attila
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Ferencváros
  • Mennyit érnek a marketingjogok a magyar fociban?
  • Miért az állam veszi meg a Fradi-pályát?
  • Milliárdokat veszíthet az Újpest tulajdonosa
  • Eltört arccsont, szándékosan lerúgott fradista
  • Februárig nyomoznak a Fradi-sikkasztás ügyében
  • Détáriból ősszel edzőt csinált a Ferencváros
  • Détári szerint minden szép és jó a Fradiban
  • Rendőrt hívtak a Fradi-jegyre várók miatt Diósgyőrben
  • Bojkottálhatja a válogatottat a Ferencváros
  • Hol játszik a Fradi, ha építik a stadiont?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.