Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-05-13 07:00:00

Az európai szövetség alig ad pénzt: küszöbön a női kézilabdások lázadása

Még a KEK-győzelemre is ráfizet a Fradi

Hiába nő a kézilabda népszerűsége, az európai szövetség hozzáállása miatt a kluboknak komoly anyagi terhet jelent a nemzetközi kupaindulás. A Fradi hiába nyerheti meg vasárnap a KEK-et, csúnyán ráfizet a sorozatra.

A KEK-döntőben érdekelt FTC-Rail Cargo vezetői a napokban közölték, hogy többmilliós ráfizetéssel jár a sikeres kupamenetelés, csak a reménybeli szponzorok esetleges feltűnése miatt éri meg végigcsinálni. Pedig a sportágat távolról figyelő néző joggal hihetné, hogy a zöld-fehérekhez ömlik a pénz a kupadöntőbe jutás után, ám az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) egyetlen fillért sem ad a fináléba jutásért, sőt az első meccset öt góllal megnyerő ferencvárosiak akkor sem kapnak semmit, ha vasárnap Alicantéban megnyerik a női KEK-trófeát. Pedig mindez komoly költségekkel jár, hiszen az utazás, illetve a vendégcsapat szállás- és étkezési költségei a Ferencvárost terhelik, emellett a zöld-fehéreknek háromezer eurót kellett fizetniük „nevezési díjként” a döntőért: a szövetség ebből utaztatja és fizeti a játékvezetőket.


Lekoppintották a foci BL-szabályzatát

Semmit nem ad, mégis követel az EHF. A döntő első meccsére például „albérletbe” kényszerítette a Fradit, a szövetség nem engedélyezte, hogy a Kőbányai úti csarnokban játsszon a csapat, így a zöldeknek Dabason kellett fogadniuk a spanyolokat. Ráadásul az EHF – a semmiért cserébe –reklámfelületet és VIP-helyeket kér (és persze kap).

Hiába telt meg a dabasi csarnok a döntő első meccsén, sok a kiadás, kevés a bevétel
Fotó: fszsz.hu/Lendvai Róbert

Nem jobb a helyzet a sportág csúcssorozatában, a női Bajnokok Ligájában sem. Igaz, némi „központi bevételre” számíthatnak a klubok, ám nullszaldósra csak a győztes, illetve a finálé másik résztvevője tudja kihozni a szezont. Az európai szövetségnek ugyanis nagyon komolyak az igényei: az esetleges tévéközvetítési pénzekről kapásból lemondhatnak a klubok, hiszen ezzel az EHF sáfárkodik, ráadásul a BL-ben még több reklámfelületre tart igény a szövetség, a talajon és a pálya környéki táblákon elfoglalja a legjobb helyeket. A klubok csak meghatározott saját hirdetést hagyhatnak meg a csarnokban, azt is csak megfelelő szögben és méretben elhelyezve. Az EHF nem viccel, a BL-be jutó csapatok 82 oldalas kiadványt kapnak, amiből megismerhetik kötelezettségeiket. A szövetség bécsi központjában gyakorlatilag lekoppintották a futball Bajnokok Ligája szabályzatát, már ami az előírásokat, kötelezettségeket illeti, egy dolgot azonban kihagytak a végéről: nem utalják azt a hétmillió eurót, ami az elitsorozatba jutó focicsapatoknak jár…


Bécsben mindennel foglalkoznak, csak a kézilabdával nem!

Igaz – meglehetősen álságos módon –, adnak némi pénzt, utalnak néhány ezer eurót, ám azt különböző jogcímeken vissza is szedik. Kérés nélkül is postáznak például 24 hivatalos BL-labdát (darabját 120 eurós áron számolják), holott azokat a klubok a töredékéért be tudnák szerezni. A végelszámolásnál a központi pénzből nem marad semmi a klubok kasszájában, az EHF-marketing mindent látó emberei azonban a reklámok esetében akár egy centis eltérés miatt is kötözködnek. A DVSC-Korvex–HC Lepzig BL-csoportmeccs előtti napon az EHF-ellenőr még késő este is a talajreklámot fotózta a klub nemzetközi ügyeit intéző alkalmazottjával. Ekkor mondta a játékvezetőként sok nagy csatát (köztük vb- és BL-döntőt) levezénylő, dán Henrik Lacour, hogy Bécsben mindennel foglakoznak, csak a kézilabdával nem.


A kosarasoknál győztek a partizánok

A kontinensen egyre népszerűbb a sportág, de az európai szövetség semmit nem tesz azért, hogy a klubok is profitáljanak a bevételekből. Pedig, ha így folytatják, könnyen lehet, hogy a tehetősebb európai csapatok összefognak, és megalapítják a maguk elitligáját. A férfi kosarasoknál már bevált az ehhez hasonló partizánakció: a nemzetközi szövetség tehetetlenségét megunó klubok megalapították a maguk független szövetségét (ULEB), s bár a hivatalos szervezet sokáig fenyegetőzött, végül behódolt, s elfogadva a „lázadók” feltételeit megreformálta a legrangosabb európai kupasorozatot.

 

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Ferencváros
  • Mennyit érnek a marketingjogok a magyar fociban?
  • Miért az állam veszi meg a Fradi-pályát?
  • Milliárdokat veszíthet az Újpest tulajdonosa
  • Eltört arccsont, szándékosan lerúgott fradista
  • Februárig nyomoznak a Fradi-sikkasztás ügyében
  • Détáriból ősszel edzőt csinált a Ferencváros
  • Détári szerint minden szép és jó a Fradiban
  • Rendőrt hívtak a Fradi-jegyre várók miatt Diósgyőrben
  • Bojkottálhatja a válogatottat a Ferencváros
  • Hol játszik a Fradi, ha építik a stadiont?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.