Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-09-05 06:00:00

A svédek elleni bravúr után Moldova ellen folytathatja a válogatott

Kicsit román, kicsit orosz, de mi megverjük

A svédek elleni bravúros győzelem után kedden Moldova ellen folytatja az Eb-selejtezőket a magyar válogatott. Chisnauban győzni kell azért, hogy megmaradjon a remény!

Nem túl vaskos a moldáv válogatott történelme, hiszen 1991 nyarán játszotta első hivatalos mérkőzését a Szovjetuniótól nem sokkal korábban megszabaduló ország. Eddig esélye sem volt kijutni Európa-, vagy világbajnokságára, csak részsikereket könyvelhetett el. Wales (3-2), Grúzia (1-0) és Bosznia-Hercegovina (1-0) elleni sikereket emlegetnek nagy élvezettel.


Büszkék a mieink elleni 3-0-ra!

No meg egy 2007 novemberi mérkőzést, amelyen a magyar válogatottat verték 3-0-ra!
Az akkor pályára lépők közül Vanczák Vilmos, Hajnal Tamás, Vadócz Krisztián és Priskin Tamás szerepel jelenleg is a mieink keretében, nekik különösen fontos lehet a visszavágás a szégyenteljes vereségért.

Igaz, hazai pályán már legyőztük azóta a moldávokat, akik a jelenleg is zajló selejtező-sorozatban éppen ellenünk játszották első idegenbeli mérkőzésüket, s 2010 szeptember 7-én nagyon jól tartották magukat. Egervári Sándor csapata Rudolf Gergely és Koman Vladimir góljaival nyert 2-1-re, de a vendégek nagyon közel jártak a számukra egyértelműen bravúrt jelentő döntetlenhez. Ráadásul előtte hazai pályán már legyőzték 2-0-ra a finneket, azaz egy budapesti bravúrral nagyon jól álltak volna a csoportban.


Elfogyott a szufla

Még egy darabig úgy tűnt, hogy a moldáv nemzeti csapat bárkire veszélyes lehet a csoportban, hiszen a vb-ezüstérmes hollandok is csak nehezen nyertek 1-0-ra Chisnauban, s a svédek elleni idegenbeli 2-1-es vereségre is büszkék lehetnek. Azóta viszont két méretes zakóba is beleszaladtak Gavril Balint tanítványai, hazai pályán 4-1-re kaptak ki a svédektől, majd Finnországból is 4-1-es vereséggel távoztak. Azaz úgy tűnik, elfogyott a válogatott szuflája.


BEK-győztes az ellenfél kapitánya

A magyar csapat kedden este Chisnauban, a hosszú évtizedekig Kisinyovként ismert városban lép pályára. A főváros orosz elnevezése is mutatja, hogy a moldávok önállósági törekvéseibe sokáig beleszólt a nagy testvér. Már a cári Oroszország bekebelezte a jelenlegi ország területének jelentős részét, s Moldovára természetesen a Szovjetunió is igényt tartott, így lett az ország az egyik „szövetségbe forrt, szabad köztársaság”. Már a XIX. században nagyon sok oroszt és ukránt telepítetek be Moldova területére, s bár a lakosság jelentős része román, azért erős az orosz befolyás. A labdarúgó-kultúra is inkább a szovjet–orosz vonalat követte, igaz, a jelenlegi szövetségi kapitány, a 34-szeres román válogatott, BEK- és Szuperkupa-győztes Gavril Balint más stílust képvisel. De kedden mindegy, hogy román, orosz, ukrán, nyerni kell mindenáron!

 

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Magyar válogatott
  • Egervárié az évezred legjobb válogatottja
  • Kulcsember lett Angliában a magyar focisztár
  • Bukarestben is elénekelték a Székely himnuszt a hokisok! – VIDEÓ
  • Görbicz bedobná az időn túli hetest?
  • Mit akar az év magyar focistája?
  • Tényleg Egervári a legjobb edző?
  • Távozott a röplabdások kapitánya
  • Miért nem értékeli Egervári a válogatottat?
  • „Már csak ketten vagyunk a tizenegyből”
  • Kassai miatt büntette Egerváriékat az észt bíró

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.