Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-02-06 18:00:00

„Ha nem lesznek élményeid, unalmas öregkorod lesz”

Itt a Grosics-film!

A Millenáris Parkban hétfőn mutatják be az Aranycsapat kapusáról szóló, Keresztlécen című mozit.

– A sport nem csak sikert, népszerűséget hoz, hanem óriási hatása is van az emberre. Önfegyelemre, mások tiszteletére tanít, sőt hazaszeretetre is! A sport révén az ember megtanulja, miként kell viszonyulni ahhoz a közösséghez, amelyet a haza jelent – fogalmazott a 85 éves Grosics Gyula a hétfői filmpremier előtt. Elmondta, ennyi év távlatából képes rá, hogy mélyebb összefüggéseiben élje meg élete történetét, például azt, hogy milyen körülmények között születtek az Aranycsapat világra szóló sikerei: – A mai generációnak nehezen érthető meg, hogy mennyire más politikai, társadalmi élet közepette lett a magyar válogatottból Aranycsapat. Az ország kényszerhelyzetben volt, a sport pedig emiatt sokkal hangsúlyosabbá vált. De a sikereket nem egyedül éltük meg, hanem 15 millió magyarral együtt.

A Keresztlécen című 55 perces mozi Kálomista Gábor producer jegyzi, a film, illetve a forgatókönyv alapjául pedig Kő András, a Magyar Nemzet főmunkatársa által 2008-ban írt Grosics című kötet szolgált.

– Rengeteg órát, napot töltöttem Gyula társaságában, amikor pedig befejeztem a könyvet, hiányérzetem támadt, mert hozzászoktam a jóhoz. Ahhoz, hogy egy kivételes ember, egy nagyszerű egyéniség közelében lehetek – fogalmazott Kő András, aki egy kisebb sztorival szemléltette Grosics életfelfogását: – 85 év alatt egyszer késett el egy edzésről, de emiatt még ma is lelkiismeret furdalása van…

Kő András szerint a film és a könyv annak ellenére különbözik egymástól, hogy ugyanazt az élettörténetet dolgozza fel. A moziban ugyanis óriási jelentősége van a hanghordozásnak, az intonációnak, a gesztikulációnak, vagy épp a két, három másodperces csendnek, amivel Grosics drámai módon képes jelezni, hogy mi a véleménye az adott kérdésről.

– Az Aranycsapatban legalább négy világsztár játszott, akik a maguk posztján mindenkinél jobbak voltak. De Grosics nem csak ebben emelkedett ki a csapatból, hanem egyéniségével is: amikor az 1954-es elvesztett világbajnoki döntő után vonattal jöttek haza, akkor Sebes Gusztáv kapitány Hegyeshalomnál Puskás helyett őt lökte ki a tömeg elé. Beszélj te, neked kristálytiszta gondolataid vannak! – idézte fel Kő András a film egyik jelenetét.

– Ha a múlttal foglalkozom, amit végigéltem, akkor egyből két dolog ötlik fel bennem – fogalmazott Grosics. – Az egyik, hogy nagy örömömre szolgált, hogy ennek a csapatnak a tagja lehettem, a másik pedig, hogy mennyire szokatlan volt a játékosok egymáshoz való viszonya. Már abban az értelemben, hogy a sztárok tudtak a közösségért tenni. Néhány éve összefutottam egy ismert mai játékossal, a neve nem érdekes: azt mondtam neki, ha a pályafutásod alatt nem lesznek élményeid, akkor nagyon unalmas öregkorod lesz…

A Keresztlécen című film hétfői vetítésére elfogadta az alkotók meghívását Orbán Viktor miniszterelnök és Schmitt Pál köztársasági elnök is.

S. V. A.
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Híres ember
  • Erdei szerelmes, és rájött: 27 évig rosszul csinálta
  • Kisegyház-interjúk: ami már kínos Németh Sándornak?
  • Korda György és Balázs Klári
  • A Gyűrűk Ura írója és a nagy fordulat
  • Sötétség délben: magyar volt a múzsa
  • Mit ünnepelnek a keresztények szilveszterkor?
  • „Tudtam, hogy vége mindennek” – interjú Pajor Tamással
  • Petőfi halálát el kell felejteni?
  • Böjte atya a szegedi Csillagbörtönben
  • AIDS-világnap: híres művészek, akik hordozták a vírust

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.