Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-05-08 17:10:00

Fiatal magyar játékosokkal, olcsóbb légiósokkal spórolhatnak az Üllői úton

Hogyan menekülhet a Fradi az adósságcsapdából?

Jelenleg félmilliárd forintnyi adósságnál tart a ferencvárosi focicsapat, a szezon végére azonban 7-800 millióra duzzadhat a hiány. A következő bajnokságra két lukat is húzni kell a nadrágszíjon, de hogyan?

Az biztos, hogy a Fradinál sok a felesleges kiadás, ezért is rendelték meg a futballcsapatot irányító cég átvilágítását az egyik leghíresebb (egyben legdrágább…) könyvvizsgáló cégtől (ár: 15 millió forint). Csakhogy a költségcsökkentésnek akadnak sportszakmai vetületei is. A zöld-fehérek keretét elnézve sűrűn találkozhatunk méregdrága idegenlégiósokkal, akik ráadásul közel sem lendítenek annyit a csapaton, mint amennyibe kerülnek. A jobbára a kispadot koptató máltai kapus, Justin Haber például a napokban nyilatkozta, hogy a hazájában vásárolt ház hitelrészleteire havonta négyezer eurót kell átutalnia (pontosabban mostanság inkább csak kellene, merthogy nem kap fizetést). Joggal feltételezzük, hogy nem a teljes jövedelmét vállalta fel hiteltörlesztésként, így nagyságrendileg tisztában lehetünk azzal, hogy csak a második számú kapus mennyibe is került havonta a Fradinak… De a tavasszal nem túl hasznosan futballozó Marek Heinz (a cseh csatár egy gólt szerzett 2011-ben) sem tartozik az olcsó kategóriába. Persze, amikor ezeket a szerződéseket megkötötték az Üllői úton, még a Kevin McCabe által font „kolbászkerítés” darabjait vagdosták, csakhogy az angol mostanra kivonult, s majdhogynem felégetett birodalmat, de legalábbis jelentős kötelezettséggel járó szerződéseket hagyott maga mögött.


A bérköltség nincs összhangban az eredményességgel

Azt mindenki tudja a klubnál, hogy ez így nem mehet tovább, s radikális kiadáscsökkentés kell! A Fradival az érmes helyekért csatázó Paks és Kaposvár együttes költségvetéséből négy hónapot sem húznának ki a kilencedik kerületben, miközben az eredmények alapján semmivel sem rosszabb a Fradinál a tolnai, vagy a somogyi alakulat. Pakson egyetlen idegenlégiós sem szerepel, s Kaposváron is olcsó, ráadásul hasznos külföldiek játszanak a fiatal magyarok mellett.
Ráadásul Prukner László szakmai filozófiájába bőven beleillik a jövőben követendő modell. Az edző tavaly nyáron Kaposvárról került az Üllői útra, a somogyi megyeszékhelyen éppen ő kezdte el az építkezést, amely a jelenlegi remek szereplésig vezetett. Arról már ne is beszéljünk, hogy a Rákóczitól az elmúlt években futballisták sora szerződött élcsapatokhoz: ha ezeket a labdarúgókat sikerült volna megtartani, ma a Kaposvár lehetne a bajnoki cím esélyese.

Pruknertől (jobbra) nem idegen az „olcsón jót” filozófia, ezt az Üllői úton is meghonosíthatná
Fotók: ftc.hu

A pedagógusként is remek Prukner László pedig minden szempontból alkalmasnak tűnik arra, hogy a korábban sikerrel alkalmazott költségkímélő koncepciót az Üllői úton is megismételje: a Fradiban kialakult adósságcsapda miatt elkerülhetetlen a kiadások drasztikus csökkentése. Tekintve, hogy a brutális bérkiáramlás közel sincs összhangban az eredményességgel, nincs más járható út. Ráadásul maga az érintett is kijelentette egy szakmai fórumon: szívesen rakna össze egy fiatal magyar játékosokra épülő Fradit, amely nem csak csapatként, de közösségként is alkalmas lenne a sikerekre.
Az pedig csak a hab a tortán, hogy egy ilyen együttesre a közönség is inkább vevő lenne, mint a jelenlegi keretre.

 

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Ferencváros
  • Mennyit érnek a marketingjogok a magyar fociban?
  • Miért az állam veszi meg a Fradi-pályát?
  • Milliárdokat veszíthet az Újpest tulajdonosa
  • Eltört arccsont, szándékosan lerúgott fradista
  • Februárig nyomoznak a Fradi-sikkasztás ügyében
  • Détáriból ősszel edzőt csinált a Ferencváros
  • Détári szerint minden szép és jó a Fradiban
  • Rendőrt hívtak a Fradi-jegyre várók miatt Diósgyőrben
  • Bojkottálhatja a válogatottat a Ferencváros
  • Hol játszik a Fradi, ha építik a stadiont?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.