Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-08-08 19:00:00

Prukner edző személyesen próbálta meggyőzni a feldühödött drukkereket

FTC: „Nekem ne álljon ki Jézus Krisztus!”

Verbális agressziót váltott ki a székház előtt tüntető drukkerekből a Fradi edzője, amikor a vasárnap esti, hazai vereség után egyenként próbálta nekik megmagyarázni az eredménytelenséget. Mourinho vajon miért nem megy ki?

Az Üllői úton 1-0-ra nyert az újonc Pécs a Ferencváros ellen, és az újabb vereséggel a rajt előtt dobogóra esélyes csapatként emlegetett Fradi négy forduló után két döntetlennel és két vereséggel csak a 12. a ligában. Prukner László edző ellen spontán tüntetés szerveződött a székház előtt, a kordonokkal és biztonsági őrök által védett területen kívül azonban tovább forrósodott a hangulat, amikor a Fradi edzője kiment a szurkolók közé, hogy megmagyarázza a vereség okait. A drukkerek nemigen értékelték a szokásosnak nehezen nevezhető tettet, csúnyán beszóltak Pruknernak.


Hol a helye egy edzőnek?

„Prukner, az anyádnak magyarázzál, b…meg, nyerjél meccset! Hozzál pontot, ez nem a Hit Gyülekezete! Itt nem prédikálni kell, b…meg az anyádat, győzni kell! Győőőzni kell! Nekem ne álljon ki Jézus Krisztus! Nekem álljon ki ide b…meg a kib...ott Heródes, aki megnyerte! Nyerjünk három pontot, b…meg!” – hallható egy őrjöngő szurkoló véleménye a videón.


Prukner, mint Jézus
Forrás: hatharom.hu

A jelenetet megörökítő hatharom.hu videója (http://www.hatharom.hu/article/d80206-tuntetes-a-fradi-szekhaznal-prukner-kiallt-a-szurkolok-ele-video) szerint az edzőt is megrázták a történtek. A kérdés az: mit keresett Prukner a szurkolók között? Nem tudja, hol a helye? Majd minden vereség után a székház előtt hőbörgőknek magyarázkodik? Mi ilyenkor a túlélési stratégia?


Bátor, de felelőtlen tett

A feldühödött tömeg kezelése mindig nagy körültekintést igénylő feladat, hiszen együtt bátrabbak az emberek, azt hiszik, arctalanul olyasmit is megtehetnek, amire egyedül nem lenne bátorságuk. Különösen igaz ez egy futballmeccs után, pláne egy Fradi-vereség után. Bátorságra vall, ám egyben felelőtlenség is volt, hogy Prukner László kiment a dühös drukkerek elé: meggyőzni úgysem tudja az ideges, nagyrészt ittas tömeget, felbőszíteni annál inkább. Ilyen szituációban jobb a halogatás, másnapra a hőzöngők nagy része lehiggad – mondta az esetről a honlapunk által megkérdezett biztonsági szakértő, aki a futballvilágban betöltött szerepe miatt ragaszkodott a névtelenséghez.


Tipikusan magyar, már szimbolikus jelenet

„A szerepzavar egyik jele, ha egy edző az eredménytelenséget ilyen módon kívánja megmagyarázni – véleményezte Prukner szócsatáját a szurkolókkal Hámori Lajos pszichológus. − Az itt vagyok, ide lőjetek! attitűd ugyan arra utal, hogy az edző vállalja a felelősséget, de nem old meg semmit, legfeljebb azt üzeni a szurkolóknak: »én is veletek vagyok«. Egy edzőnek azonban nem a szurkolókkal kell kiegyeznie, hanem a játékosokkal, hogy azok hajlandók legyenek érte is játszani.”


A meccsen is feszült volt a hangulat, és ez csak tovább forrósodott a székház előtt
Fotó: ftc.hu

A pszichológus amondó volt: az edző pótcselekvése csak pillanatnyi és nem is jó megoldást kínált. A tipikusan magyar jelenet az egész hazai futball szimbóluma lehetne: belterjes és káros, ráadásul eredménytelen. „José Mourinho, a Real Madrid edzője sem ment ki a szurkolóknak magyarázkodni az elvesztett bajnoki cím után, pedig a világ legdrágább csapatával bukott. A nagy edzők nemcsak szakmai tudásuk miatt jutnak a csúcsra, hanem azért is, mert kezelni tudják a válsághelyzetet. A magyar fociban azonban csak a válság van, és nem csak a színvonal miatt”.

 

Simon V. Attila

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Ferencváros
  • Mennyit érnek a marketingjogok a magyar fociban?
  • Miért az állam veszi meg a Fradi-pályát?
  • Milliárdokat veszíthet az Újpest tulajdonosa
  • Eltört arccsont, szándékosan lerúgott fradista
  • Februárig nyomoznak a Fradi-sikkasztás ügyében
  • Détáriból ősszel edzőt csinált a Ferencváros
  • Détári szerint minden szép és jó a Fradiban
  • Rendőrt hívtak a Fradi-jegyre várók miatt Diósgyőrben
  • Bojkottálhatja a válogatottat a Ferencváros
  • Hol játszik a Fradi, ha építik a stadiont?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.