Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-11-15 06:00:00

Az év utolsó meccsén Lengyelországban zárják az idényt Dzsudzsákék

Eb-stadiont avat Egervári válogatottja

Kedden Lengyelországban, a jövő évi Eb egyik házigazdája ellen lép pályára a magyar labdarúgó-válogatott. A poznani barátságos meccs lesz a mieink idei utolsó fellépése.

Egy biztos, a lengyelek elleni meccsen irigykedhetünk majd a házigazdákra. Egyrészt azért, mert – társrendezőként – biztos résztvevői a 2012-es Európa-bajnokságnak, másrészt a találkozónak otthont adó Miejski-stadion miatt.


Az 55 milliárdból átépített arénát velünk avatják fel

Az impozáns arénát – legalábbis jelenlegi formájában – a kontinesbajnokságnak köszönheti Poznan. A Miejeski-satdiont 1980-ban adták át, s amikor eldőlt, hogy Lengyelország és Ukrajna Eb-t rendezhet, nekifogtak a létesítmény renoválásának. Alapos munkát végeztek, igaz, nem is volt olcsó mulatság, a felújítás ugyanis 180 millió euróba (napi árfolyamon mintegy 55 milliárd forintba került), s a jövő nyári viadalon három csoportmeccsnek ad majd otthont az aréna, amellyel kapcsolatban a magyar válogatott neve örökre bekerül majd a históriáskönyvekbe.


Tényleg impozánsra sikeredett az Eb-re felújított poznani stadion

A megszépült Miejeski-sationt ugyanis a keddi mérkőzéssel avatják fel, azaz Egerevári Sándor csapata a pénteki búcsú – ha minden igaz, a Liechtenstein elleni bartátságos találkozó volt a Puskás-satdion utolsó rendezvénye – után ezúttal avatón vesz részt. Irigységünk jogos, hiszen a poznani létesítményhez hasonló nálunk csak maketten létezik…


Nagyon veszélyes huligánok

A házigazda nemzeti együttese sokáig hasonló utat járt, mint a magyar válogatott. A lengyelek is ott voltak az 1986-os mexikói vb-n, ahol a nyolcaddöntőig jutottak, ott Brazília búcsúztatta őket. Utána pedig jött a hosszú böjt időszaka – speciel ez nálunk még mindig tart –, hiszen 16 évig nem jutottak ki egyetlen rangos tornára sem. Az átok azonban náluk megtört, hiszen 2002-ben és 2006-ban is kvalifikálták magukat a világbajnokságra, s kijutottak a 2008-as Eb-re is. Igaz, különösebb sikert nem értek el, mindháromszor a csoportkör jelentette számukra a búcsút, ám legalább ott voltak.


A „szimpatikus” TERRORMACHINE fantázianevű szurkolói alakulat, éppen Poznanból

Akad viszont egy szegmens, amiért nem kell irigykednünk a lengyelekre, ez pedig a futballhuliganizmus. Az elmút évtizedekben életveszélyes hobbi volt a meccsrejárás, az ultracsoportok ugyanis ott ütötték egymást, ahol érték, s külföldön is jobbára a honfitársaikra vadásztak. Egy magyar–lengyel meccs előtt a Puskás-satdion környékén fékezett egy lengyel kemény legényeket szállító busz, az utastérből lezúdúló horda rátámadt a békésen álldogáló újpesti drukkerekre. Hamar kiderült azonban, hogy tévedésről van szó, a lengyelek rádöbbentek, hogy nem sajátjaikat ütik, így gyors elnézéskérések közepette távoztak a tetthelyről… Az UEFA is aggódik a lengyel huligánok miatt, akikről ráadásul nincs is pontos nyilvántartás, ám az ország kormánya és rendőrsége ígéretet tett, hogy az Eb-n nem lesz gond. A cikkhez mellékelt képeket nézve azért akadnak kételyeink...


Lengyel drukkerek belfasti testmozgása: bármikor kaphatók a randalírozásra, rendőrverésre

Húszan utaztak Poznanba

A magyar válogatott azonban nem a huligánok ellen készül, hanem az utóbbi évtizedek egyik legsikeresebb esztendejének lezárására. A Liechtenstein elleni 5-0 után jó hangulatban gyakorolt a keret az elutazás előtt. A pénteken pályára lépők közül Németh Kirsztián és Korcsmár Zsolt is sérült, így mindketten itthon maradtak, Kádár Tamás pedig az Olaszországban Eb-selejtezőn szereplő U21-es csapathoz csatlakozott. Így 20 játékos utazott el Poznanba.


Íme a Lengyelországba utazó keret

Kapusok: Király Gábor (1860 München), Bogdán Ádám (Bolton Wanderers). Védők: Vanczák Vilmos (FC Sion), Varga József (DVSC), Lipták Zoltán (Újpest FC), Juhász Roland (Anderlecht), Lázár Pál (Samsunspor), Laczkó Zsolt (Sampdoria). Középpályások: Elek Ákos (Videoton), Czvitkovics Péter (Kortrijk), Vadócz Krisztián (NEC Nijmegen), Stieber Zoltán (Mainz), Koman Vladimir (Sampdoria), Dzsudzsák Balázs (Anzsi Mahacskala), Hajnal Tamás (VfB Stuttgart), Tőzsér Dániel (Racing Genk), Gera Zoltán (West Bromwich Albion), Sándor György (Videoton). Csatárok: Feczesin Róbert (Brescia), Priskin Tamás (Ipswich Town)

 

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Magyar válogatott
  • Egervárié az évezred legjobb válogatottja
  • Kulcsember lett Angliában a magyar focisztár
  • Bukarestben is elénekelték a Székely himnuszt a hokisok! – VIDEÓ
  • Görbicz bedobná az időn túli hetest?
  • Mit akar az év magyar focistája?
  • Tényleg Egervári a legjobb edző?
  • Távozott a röplabdások kapitánya
  • Miért nem értékeli Egervári a válogatottat?
  • „Már csak ketten vagyunk a tizenegyből”
  • Kassai miatt büntette Egerváriékat az észt bíró

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.