Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-03-14 19:00:00

Negyedszázada játszott vb-döntőt a magyar férfi kézilabda-válogatott

A Mocsai-titok: ahová lép, ott fű terem

Mocsai Lajos nem volt még 30 éves, amikor BEK-et nyert a Vasas női csapatával, 32 esztendősen pedig már vb-ezüstig jutott a férfiválogatottal. A hétvégén ismét a férfiakat vezette ki az Eb-re.

Jó időben volt jó helyen, hiszen 1982-ben a Vasas vezetői látták az ambíciót a Testnevelési Főiskola csapatát gardírozó ifjú szakemberben, s meglepőt húztak: az akkor 28 éves Mocsai Lajost nevezték ki a Bajnokcsapatok Európa Kupája győzeleméért harcoló angyalföldi együttes edzőjének. Nem volt egyszerű feladata, hiszen világklasszisok sora játszott a Vasasban, de a Sterbinszky Amália, Gódorné Nagy Mariann fémjelezte társaság végül elfogadta őt.

– Sokat köszönhetek Sterbinszky Amálnak – emlékszik a harminc évvel ezelőtti történetre Mocsai Lajos. – Az öltöző előtt sétáltam, s véletlenül hallottam, hogy miről beszélgetnek a lányok. A téma az új, fiatal edző volt, s Amál azt mondta, ha én 34 évesen mindent megcsinálok, amit ez a fiatalember kér, akkor nektek is kötelességetek. Majd ha nem sikerül elérnünk a célunkat, akkor az év végén számon kérjük!

Ezek után a csapat az elődöntőben legyőzte legnagyobb riválisát, a kor meghatározó csapatát, a szovjet Szpartak Kijevet, ehhez képest a Radnicski Belgrád elleni finálé már fáklyásmenet volt, megszületett a magyar kézilabdasport egyik legnagyobb sikere.


Huszonöt éve professzori szinten

Ez a győzelem pedig meg is alapozta Mocsai jövőjét, az 1986-os svájci világbajnokságon már ő irányította a férfiválogatottat, s a csapat bravúrok sorozata révén az ezüstéremig jutott. Épp az idei nőnapon volt a világbajnoki döntő negyedszázados jubileuma, s a hősöket vasárnap, a Magyarország–Macedónia Eb-selejtező előtt köszöntötték Veszprémben.

Az első válogatott siker: a világbajnoki ezüstöt nyert gárda 1986-ban                             Fotó: handballnet.hu

Az állandóságot a szövetségi kapitány jelentette, hiszen a jelenlegi válogatottat is Mocsai Lajos irányítja. A 25 évvel ezelőtt csodás napok során a döntőig minden ellenfelét magabiztosan gyűrte le a magyar együttes, s a fináléban is volt esélye, ám végül 24-22-re a jugoszlávok nyertek.
Ez az eredmény már a világ legkeresettebb edzői közé emelte a magyar szakembert, akit Németországba csábítottak.


Lemgóban 30 ezren ünnepelték

Nagy kihívás volt, hiszen a Lemgo Mocsai érkezésekor kiesőjelölt volt, ám 1996-ban már KEK-et nyert a csapat! A német városban 30 ezren várták a kupagyőztes együttest, s ünnepelték a magyar edzőt. A feladatot elvégezte, s hazatért. Szükség is volt rá, hamarosan ő irányította a női válogatottat, méghozzá a csapat legsikeresebb korszakában. A diadalmenet egy Eb-bronzéremmel kezdődött 1998-ban, két évvel később Sydneyben olimpiai ezüstöt szerzett a csapat, s az év végén Romániában megnyerte az Eb-t. A sorozatot a 2003-as horvátországi világbajnokság zárta, ahol a máig emlékezetes fináléban hosszabbításban kaptunk ki a franciáktól.


Megsértették az önbecsülését az olimpia előtt

– Azóta sem tudom megnézni azt a meccset, nem is elemeztem, ám az agyamban ott van minden mozdulat, mintha filmet vetítenének – mondja a 2000-es olimpiai döntőtől Mocsai Lajos. – A torna előtt megsértették a magyar válogatott önbecsülését, azt mondták, hogy a negyedik, hatodik helynél soha nem leszünk jobbak. Aztán egy fantasztikus sorozattal, az elődöntőben a világbajnok norvégokat örömkézilabdával legyőzve jutottunk a fináléba. Talán elfogytak a szellemi energiák, ám engem a mai napig feszít, hogy mit tudtunk volna jobban csinálni a Dánia elleni olimpiai döntőben.

A Vasas után Veszprémbe hívták, itt KEK-et nyert az MKB-val     Fotó: mkbveszprem.eu

A női válogatott mellett eltöltött évek után csendesebb korszak következett, újra a Vasas női csapatát irányította Mocsai Lajos, ám ez a gárda már csak az NB I-ben való tisztes helytállásért küzdhetett. Eseménytelenségre így sem panaszkodhatott, hiszen cseppet sem mellékesen a Testnevelési Egyetem Sporttudományi Karán dolgozott docensként. Aztán Veszprémbe hívták edzőnek, s 2008-ban meg is nyerte a KEK-et az MKB együttesével. Edzői karrierje legnehezebb periódusát Marian Cozma halála után élte át: az, hogy a Veszprém nem esett atomjaira a tragédia utáni napokban, alighanem kivételes pedagógiai érzékét bizonyítja.

Ezzel párhuzamosan visszaült a férfi válogatott kispadjára is, miközben a tanítást sem hagyta abba: a veszprémi Pannon Egyetem docenseként oktatta a fiatalokat. A válogatott pedig a januári világbajnokságon elérte célját, kiharcolta az olimpiai selejtezőben való szereplés jogát. Legutóbbi sikere a hétvégéhez köthető: a Mocsai-válogatott már a selejtezők zárása előtt kijutott Európa-bajnokságra.

– Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen harminc éve küzdhetek csapataimmal a világ élvonalában, s az az álmom, hogy továbbra is ezen a szinten tudjak maradni – mondja céljairól Mocsai Lajos, aki leszögezte: visszavonulása után is aktív életet kíván élni, csak éppen nem fog ennyit utazgatni.

Hosszú évek munkája után pompázik ismét a régi fényében a felsőmocsoládi családi kúria          Fotó: mocsolad.com

Nem messze a Balatontól, a Somogy megyei Felsőmocsoládon hosszú évek alatt felújított családi kúriájukban fog trénerképzéseket tartani. – De a legfontosabbat még nem is mondtam: viszonylag nagy szőlőt műveltetünk, ha befejezem edzői pályafutásomat, végre lesz időm borászkodni.

Névjegy

Szül. hely és idő: Szeged, 1954. március 10.
A legsikeresebb magyar kézilabda edző, korábbi válogatott játékos. Jelenleg az MKB Veszprém KC férfi csapatának edzője, egyetemi docens a budapesti Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán, és a veszprémi Pannon Egyetemen. Nős, 4 gyermek édesapja. Pályafutása során női és férfi csapattal is nyert már magyar bajnokságot, mind a férfi mind a női válogatottal világbajnoki ezüstéremig jutott, a nőivel Európa bajnok, olimpiai ezüstérmes. Az általa edzett játékosok közül kilencen játszottak a világválogatottban, kettőt (Daniel Stephant és Radulovics Bojanát) a világ legjobb játékosának választották, egy pedig (Farkas Ágnes) a világ második legjobb játékosa címet kapta. Az Európai Kézilabda Szövetség tízéves jubileumi gáláján (2002) edzői életmű díjat kapott. A szigorú kritériumok (olimpiai, világ- és Európa-bajnoki szereplés, a nemzetközi edzőképzésben való részvétel) alapján odaítélt díjat eddig csak négy szakember kapta meg Európában.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B. A.

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Híres ember
  • Erdei szerelmes, és rájött: 27 évig rosszul csinálta
  • Kisegyház-interjúk: ami már kínos Németh Sándornak?
  • Korda György és Balázs Klári
  • A Gyűrűk Ura írója és a nagy fordulat
  • Sötétség délben: magyar volt a múzsa
  • Mit ünnepelnek a keresztények szilveszterkor?
  • „Tudtam, hogy vége mindennek” – interjú Pajor Tamással
  • Petőfi halálát el kell felejteni?
  • Böjte atya a szegedi Csillagbörtönben
  • AIDS-világnap: híres művészek, akik hordozták a vírust

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.