Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-10-09 13:30:00

Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta az új-zélandi balesetet

Újabb olajkatasztrófa a küszöbön

Környezeti katasztrófa fenyegeti az óceánt, miután olajszállító hajó szenvedett hajótörést Új-Zéland partjainál.

Egy olajszállító teherhajó futott zátonyra szerdán az új-zélandi Plenty-öbölben. Most nemzetközi csapatok dolgoznak azon, hogy elkerüljék a környezeti katasztrófát, de az eddigi károk is jelentősek.


Olaj pusztítja az állatokat

A 47 ezer tonnás libériai Rena tartályhajó szerdán feneklett meg, és 3 mérföldes körzetben 30 tonna olaj került az óceánba. A teherszállító Új-Zéland egyik természetvédelmi területén szenvedett hajótörést, így a kár értéke egyelőre felbecsülhetetlen.

A tengerészeti hatóságok közlése szerint már találtak olajjal borított madarakat és kis kék pingvineket, amelyeket folyamatosan mentenek a szennyezett vízből. Az állatmentésben részt vevő madarászok elmondták, hogy a költési időszakban történt a katasztrófa, amely így még súlyosabb pusztítást vitt véghez.


Az olaj miatt szenvednek a pingvinek. Fotó innen

Az Ausztrál ABC tévétársaság hírei szerint több, mint kétszázan dolgoznak a károk elhárításán, Ausztráliából, Nagy-Britanniából, Hollandiából és Szingapúrból is érkeztek környezetvédelmi és katasztrófavédelmi szakemberek. John Key, az új-zélandi miniszterelnök is bejárta a helyszínt. Az új-zélandi rádiónak nyilatkozva elmondta: valami szörnyen félresikerült, hiszen az erre hajózok mind ismerik az öblöt és a katasztrófa éjszaka, a nyugodt vizeken történt. Hozzátette: vizsgálatok folynak annak érdekében hogy kiderítsék a katasztrófa okát.

A Rena olajszállító hajó fedélzetén 25 fős legénység tartózkodott, akik nem sérültek meg a balesetben. Az új-zélandi tengerészet és mentőhajók most azon dolgoznak, hogy kiszivattyúzzák a hajó üzemanyagát, még mielőtt az is az óceánba kerülne. Legutóbb az amerikai Montana államban, a Yellowstone természetvédelmi területen történt környezeti katasztrófa, akkor az ExxonMobil olajat szállító vezetéke repedt meg és több száz hordó nyersolaj szivárgott a Yellowstone folyóba. Az olajtársaság szakemberei minden lehetséges kommunikációs eszközzel igyekeztek mindenkit megnyugtatni, de tény, hogy a nagy mennyiségű olaj jelentős károkat okozott.

A legsúlyosabb olajkatasztrófa a Mexikói-öbölben történt 2010. áprilisában. A Deepwater Horizon nevű olajfúrótorony felrobbant, majd az olajkútból 153 napon keresztül mintegy 651 millió liter olaj ömlött a tengerbe. Bár óvatosak a szakemberek, esély van arra, hogy az öböl élővilága mégsem pusztul ki teljesen. Tény, hogy az állatok, az emberek és a főként halászatból élő gazdaságok továbbra is a túlélésért küzdenek.

– mi (forrás: guardian.co.uk)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Környezet, védelem
  • Szálló por, szmogriadó: mi történik Magyarország légterében?
  • A médiafogyasztás káros az egészségre
  • Szappannal mossák a tengert
  • Sárkány éve: szeméttömeg és szelleműzés
  • Lemond a vidékfejlesztési államtitkár
  • Végveszély az óceánokon: csökken a halak túlélési esélye
  • Orbán Viktor: a háború elkezdődött
  • Patkányméreg kerülhet az élelmiszerbe?
  • Nem kegyelmeztek a bennszülött kislánynak
  • Mi az a környezetvédő zene?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.