Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-10-15 19:00:00

Külön buszok védik a nőket Guatemalában

Mindennapossá vált a nemi erőszak a városban

Guatemalában külön buszjáratokat indítottak, amelyekre csak a nők szállhatnak fel. A hatóságok így próbálnak gátat szabni az egyre elharapódzó erőszaknak.

A nők zaklatása és a velük való erőszakoskodás világméretű probléma. Vannak országok, ahol létezik a női egyenjogúság és tisztelet, de vannak olyan helyek is, ahol a nők lekezelése természetes dolognak számít. Guatemala városban a tömegközlekedési eszközökön mindennapossá vált a nők zaklatása, így a város vezetése döntött: véget vet a lányok-asszonyok kiszolgáltatottságának.


Kiszolgáltatott asszonyok

A külön női buszjáratok indítása Zury Rios Montt képviselőasszony ötlete volt, aki petíciót indított a guetemalai nők érdekében. A politikus így akarta felhívni a figyelmet arra a tényre, hogy nők százai vannak kitéve a szexuális zaklatóknak a tömegközlekedési eszközökön évente.


Csak nőknek. Fotó innen

A guatemalai Tömegközlekedők Egyesületének adatai is alátámasztják az fenti tényt, adataik szerint évente 1.500-an tesznek panaszt a zaklatások miatt, és az esetek egyharmadában a lányok és asszonyok szexuális jellegű erőszakot szenvednek el.

Luis Gómez, Guatemala város Transurbano busztársaságának alelnöke szerint a nőknek joguk van biztonságban utazni. A Guardian-nek elmondta: szégyen, hogy be kellett vezetni a külön buszos rendszert olyan emberek miatt, akik nem képesek tiszteletben tartani a nőket.


Első a biztonság

A 3,5 milliós Guatemala város lakosainak közel a fele használja naponta a tömegközlekedési eszközöket, kitéve magukat a különféle atrocitásoknak. Nem ritkák a fegyveres rablások sem, de a testi fenyítéstől kezdve a nemi erőszakig már minden előfordult a zsúfolt járműveken. A guatemalai rendőrség nem egy esetben vonult ki helyszínelni olyan buszokhoz, ahol a fizetni nem akaró férfi delikvensek egyszerűen megölték a sofőrt.

A „Csak nőknek” feliratú buszokat nagyon jól fogadta az utazóközönség. Szerintük mindennél fontosabb a biztonság, és remélik, hogy a járatokat a csúcsforgalmon túli időszakra is kiterjesztik. A külön buszokat a nők és a hét év alatti gyermekek vehetik igénybe. Eldemira Figueroa, aki a fővárosban dolgozik ápolónőként a Guardian-nek elmondta: nagyobb biztonságban érzi magát a szeparált buszokon. Azt is elmesélte, hogy gyakran zaklatták őt a férfi utasok, sőt gyakran még a buszsofőrök is kikezdtek vele. Állítása szerint vulgáris dolgokat mondtak neki, meg is érintették őt.


Nem mindenki utazhat

A buszokra csak olyan női utasok szállhatnak fel, akik előre megváltották jegyeiket, így elkerülhető a fosztogatók támadása is. Sőt, a járműveket pánikgombokkal, biztonsági kamerákkal is felszerelték, emellett fegyveres őrök vigyáznak a nők testi épségére. A buszvezetők között nők is vannak. A női buszokért azonban nem mindenki lelkesedik: az olyan nők, akik hét évnél idősebb fiaikat viszik iskolába, már nem vehetik igénybe az utazást, de a férjükhöz ragaszkodó asszonyok sem szállhatnak fel ezekre a járatokra.

Az elégedetlenkedők egyik csoportja szerint a buszjáratok nem fedik le a teljes Guatemálát, így követelik a járatok kiterjesztését. Összességében azonban úgy tűnik, hogy a fővárosban élő nők többsége örül a biztonsági járatoknak, sőt egy másik szervezet szerint be kellene vezetni a „csak nőknek” taxiszolgáltatást is.
 

Indiában sem ismeretlen a csak női utazóközönség. A „Ladies special” névre keresztelt vonatokban az asszonyok nyugodtan utazhatnak anélkül, hogy bárki erőszakoskodna velük. A kormány megelégelte a növekvő számú, nők ellenirányuló bűncslekményeket a vonatokon, így nyolc járatot indított útjára Mumbaiban, Madrasba, Calcuttában és Új-Delhiben. A dolog érdekessége az, hogy a kezdeményezés szintén egy női politikustól, Mamata Banrjee-től származik, aki szerint fontos a lányok, a gyermekükkel utazó anyák és a munkába igyekvő nők biztonsága. Tény, hogy zsúfoltak ezek a vonatok, ülőhely csak az élelmesebbnek akad, de sokan állítják: jobb, mintha férfiakkal lennének összepréselődve, kiszolgáltatva az erőszaknak.

– mi (forrás: guardian.co.uk)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Gender
  • Kövér, fekete asszonyság az Isten?
  • Szomorú kitekintés: egyháztagok is verik a nőket
  • Kirekesztett afgán nők: milyen élet vár rájuk?
  • Nevek harca a bíróságokon
  • Szilveszteri üzenet a ribancoktól
  • TOP 5 hely, ahol nem számít a nők élete
  • Reformáció és a nők: evangélikus szemmel
  • A nemi erőszak az új főügyész célkeresztjében
  • Nem vetette el gyermekét, megalázták
  • Nők kapták az idei Nobel-békedíjat

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.