Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-12-30 14:30:00

A gyengébbik nemnek esélye sincs a férfiak által uralt közegben

TOP 5 hely, ahol nem számít a nők élete

A TrustLaw felmérést készített, hogy hol élnek a legsanyarúbb körülmények között a nők. Az eredmény szívszorító és elgondolkodtató.

Naponta hallunk megrázó történeteket a világból a nők kisemmizéséről, megalázásáról. A TrustLaw nők jogaiért küzdő intézet felmérése szerint öt olyan ország van, ahol a gyengébbik nemnek esélye sincs a férfiak által uralt közegben. A felmérésbe 200 nemzetközi szakértőt vontak be és többek közt az egészségügyi, diszkriminációs, kulturális és vallási tényezőket, a nemi erőszakot és emberkereskedelmet vették figyelembe az adatok összesítésénél.


Napi küzdelem a túlélésért

Az ötödik helyre Szomália került, ahol magas a nők halálozási aránya, a nemi erőszak mindennapos jelenséggé vált, a nemi szervek megcsonkítása és a gyermekházasságok is – sajnos – megszokott dolognak számítanak. A jogállamiság hiánya még tovább rontja a nők helyzetét, az oktatásban alacsony számú nő vesz részt, és az egészségügyi rendszer is romokban hever. A TrustLaw beszámolója szerint a 4 és 11 év közötti kislányok 95 százalékánál végeznek rituális nemiszervcsonkítást. Egyszer már betiltották ezt a barbár cselekedetet, de a jogállamiság szétesésével újra „virágzik az ipar”. Marian Quasim, Szomália női minisztere a TrustLaw-nak elmondta: annyi szenvedést látott az országban, hogy csoda, hogy nem az első helyre kerültek. Igen, van még rosszabb is.

A negyedik helyen Indiát találjuk, ahol, bár rohamosan modernizálódik az ország, és egyre több női politikus kerül vezető pozícióba, a szelektív abortusz, a gyermekházasságok, az emberkereskedelem, a prostitúció és a modern rabszolgaság fogalma nem ismeretlen. A szelektív abortusz révén akár pár hónapos magzati korban kioltják a lányok életét, mondván: sokba kerül a férjhez adása. Egy számadat 2009-ből: 1000 indiai fiú újszülöttre mindössze 914 kislány jutott. Az indiai kormány pénzt is ajánlott azoknak, akik hajlandóak felnevelni kislányaikat. Madhukar Gupta volt indiai miniszter a TrustLaw-nak elmondta: 100 millió indiai lányt, asszonyt kényszerítenek prostitúcióra, házasságra, de rabszolgasorba is eladják őket a gazdag családokhoz. Szomorú tény az is, hogy egyeseknek csak ez jelent kiutat a mélyszegénységből.


A szenvedés egyik arca Szomáliában. Fotó innen

A harmadik helyet foglalja el Pakisztán, ahol a mélyen gyökerező kulturális, vallási és törzsi normák rendszere a Nyugat számára felfoghatatlanná teszi az ott élő nők életét. A gyermek- és kényszerházasságok normális dolognak számítanak, és azok a nők, akik dacolnak a férfiak akaratával, gyakran kapnak savat az arcukba, vagy ami még rosszabb: meg is ölik őket. A megkövezés nem számít bűncselekménynek, amennyiben bebizonyosodik: a nő szégyent hozott a családjára. Még akkor sem, ha csak véletlenül ránézett egy másik férfira. A TrustLaw adatai szerint évente 1000 nő hal meg Pakisztánban becsületbeli gyilkosság miatt, és a nők 90 (!) százaléka válik családon belüli erőszak áldozatává. Ez év elején egy hat főből álló pakisztáni banda megerőszakolt egy asszonyt, de az elkövetőket felmentették. Noreen Haider, a pakisztáni Trust for Research and Development intézet munkatársa elmondta: a pakisztáni jogszabályok a nőkkel szemben diszkriminatívak, az igazságszolgáltatási rendszer semmibe sem veszi a gyengébbik nem jogait.

A második helyen Kongó áll, ahol a legmagasabb az egy órára jutó nemi erőszakok száma. Májusban robbant a hír: egy felmérés szerint 48 erőszakolás jut egy órára, ez pedig 420 ezer nemi erőszakot jelent évente az országban. A TrustLaw felmérése szerint Kongóban követik el a nők ellen a legtöbb szexuális jellegű bűncselekményt a világon. Emellett a házasságban vagy párkapcsolatban élő kongói nők 22,5 százaléka szenved családon belüli erőszak miatt. Michael Van Rooyen, a Harvard's Humanitarian Initiative igazgatója és kongói nemi erőszak szakértő a Trust Law-nak elmondta: a nemi erőszak a kultúra részévé vált Kongóban. Hozzátette: egy esetben egy férfi kirúgdosta a házából feleségét, miután több katona is megerőszakolta asszonyát. A szomszédok meg csak nevettek a „tisztátalan” nőn, és elfordultak tőle.

Az első helyen Afganisztán áll, ahol bár javult a nők helyzete a tálib uralom megdöntése után, de még így is eléggé veszélyes nőként élni ebben a közel-keleti országban. Az egészségügyi ellátás szinte egyenlő a nullával, az erőszak és diszkrimináció közismert fogalmak és tények. Clementina Cantoni, az Európai Bizottság humanitárius szervezteének (ECHO) munkatársa szerint azok a nők, aki nyíltan felvállalják politikai nézeteiket, vagy „egyéb férfias” feladatot végeznek, sokszor a halállal kell szembenézniük. Ugyanis a férfiak által uralt országban nincs helye a női hangnak, észnek és jellemnek. Állatokként bánnak velük, és ezen véleményüket nem rejtik véka alá. A TrustLaw adatai szerint tizenegy afgán nőből legalább egy meghal szülés közben, 87 százalékuk pedig analfabéta. A családok, férjek szűk mozgásteret engednek az asszonyoknak, így semmi esélyük a kitörésre, a női emancipáció ismeretlen fogalom. És nagy valószínűséggel golyó járna érte.

 

– mi (forrás: TrustLaw, csmonitor.com)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Gender
  • Kövér, fekete asszonyság az Isten?
  • Szomorú kitekintés: egyháztagok is verik a nőket
  • Kirekesztett afgán nők: milyen élet vár rájuk?
  • Nevek harca a bíróságokon
  • Szilveszteri üzenet a ribancoktól
  • Reformáció és a nők: evangélikus szemmel
  • A nemi erőszak az új főügyész célkeresztjében
  • Nem vetette el gyermekét, megalázták
  • Nők kapták az idei Nobel-békedíjat
  • Kiűzik a nőiséget Jeruzsálemből?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.